25.03.17, 10:36
Czyli regał na nasze książki. "Przeczytałaś daj przeczytać innym" - w tym wątku polecamy książki, które nam się podobały, które pomogły przetrwać "złe chwile", które rozśmieszyły, wzruszyły, czy zezłościły. Nie tylko o Tarocie, wróżbach, magii, nie muszą to też być najnowsze nowości, ale i takie też mogą.
Po prostu: polecajcie każdą książkę, która zostawiła w Was jakiś ślad.

p.s. Dziękuję niki za pomysł smile
Obserwuj wątek
    • algaria 3 komedie 25.03.17, 10:47
      Ostatnio ubawiłam się i odmóżdżyłam (totalnie) przy trzech bardzo lekkich książkach:

Rogoziński Alek "Jak Cię zabić kochanie? i " Do trzech razy śmierć" - obie książki coś w stylu dawnej Chmielewskiej. Czyli coś koło kryminału z elementami komediowymi, albo inaczej komedie z elementami kryminału.

I czeska komedia Autor: Evan Bocek "Ostatnia arystokratka" - o tym jak czeska szlachta (mieszkająca w stanach) wbrew swojej woli dostaje zwrot rodzinnego zamku i całe perypetie z tym związane.

Wszystkie trzy książki są gabarytowo tzw "do torebki", czyli do komunikacji miejskiej, choć nie gwarantuje reakcji wśród współpasażerów na Wasze wybuchy śmiechu. smile
      • kashaa_35 Re: 3 komedie 25.03.17, 16:22
        Moja corka poleciła mi swietnà ksiàzke..
        ,, ORO'' Marcel a Marcel
        Polecam z całego serca , moze zaczarowac..!!
        • niki.ix Re: 3 komedie 30.03.17, 20:34
          Kashaa - dziękuję smile
      • niki.ix Re: 3 komedie 30.03.17, 20:33
        Evan Bocek "Ostatnia arystokratka" - czy ta książka ma tylko 2 tomy, czy jest jakiś 3 ?
        • algaria Re: 3 komedie 08.04.17, 13:58
          2 smile Ostatnia arystokratka i Arystokratka w ukropie.
    • niki.ix Re: Etażerka 26.03.17, 11:37
      Z ostatnio przeczytanych "Podmajordomus Minor" Patricka DeWitt.
      Świetna na chandrę i gorsze dni. Na dłuuuuugo poprawia humor wink
    • nagietek123 Re: Etażerka 14.04.17, 08:46
      Gorąco polecam: Sarah Knight: Magia olewania.
      Podtytuł mówi wszysko: jak przestać spędzać czas, którego się nie ma, z ludźmi, których się nie lubi, robiąc rzeczy, których się nie chce robić.

Sarah pisze m.in. o rozmowach mam, których ulubionym tematem są ich dzieci. "Jak to ujęła pewna matka: Chodzi o właściwe nakierownie swojej uwagi. Całą moją uwagę poświęcam mojemu dziecku. Nie mam jej na tyle, żeby przejmować się tobą albo tym, jak ty wychowujesz swoje. Przy każdym rozdziale autorka wymienia rzeczy, którymi się przejmujemy, i z których nasz rozgrzesza. W rozdziale o dzieciach pisze m.in.: na temat usypiania: Nie musisz się usprawiedliwiać, ani tłumaczyć. Nikogo nie obchodzi, jak udało się w końcu uśpić dziecko. Ważne, że w ogóle się udało! Podobnie jest z dzieleniem się, do którego to dzielenia powinniśmy ponoć sposobić swoje dzieci: "Byłoby miło, gdyby mój syn chciał się podzielić swoja ciężarówką z twoim dzieckiem, ale ja nie proszę cię za każdym razem o łyk twojej kawy mrożonej za osiem dolaró, prawda? Możesz wysyłac w moim kierunku grzmiące spojrzenia, podczas gdy twoje dziecko płacze nad zabawka kogoś innego, a ja tymczasem poprzegladam w spokoju mój telefon, podczas gdy moje dziecko zajmie się zabawką, która JA mu kupiłam".

Książka napisana dowcipnie, przypomina zasady asertywności, choć autorka idzie dalej: radzi bronić swojego czasu, swojej energii, swoich pieniędzy - w sposób naturalny i oczywisty, ale uprzejmie. Są jednak sytuacje, które zwalniają nas z uprzejmości: "Kiedy ktoś rozkłada swoje siedzenie w samolocie tak, że wbija ci się ono w kolana. Nie obchodzi mnie twoja przestrzeń osobista, jeżeli ty nie dostrzegasz mojej, kolego. Może i nie zranię twoich uczuć, ale będę kopać cie w plecy, aż załapiesz, o co chodzi.
    • caro-caro Re: Etażerka 18.05.17, 10:10
      A ja proponuję Wam kryminały, które mi się podobają. Dobrze się je czyta, autorka dba o szczegóły i wartką akcję. To książki Katarzyny Bondy. Na razie, co prawda, przeczytałam tylko " Sprawę Niny Frank" i "Tylko martwi nie klamią" ale przecież nic straconego 😊
      • algaria Re: Etażerka 22.05.17, 13:14
        Bonda jak dla mnie jest "przegadana". Czytałam "Florystkę" i rzeczywiście sam pomysł fabuły jest świetny tylko po co wstawiać przemyślenia głównego bohatera w drodze przez las nad jezioro, w którym ma się wykąpać, o tym co mówiła do niego prababka czy babka kiedy był dzieckiem. A to w ogóle nie ma nic wspólnego ani ze sprawą morderstwa, którą prowadzi, ani nie miało wpływu na jego życie. Ot dumanie nad słowami staruszki. Zupełnie bez sensu. Książka super jakby masę niepotrzebnych wynurzeń wywalić (jest ich tak z połowa).
        Ale Bonda ma mnóstwo wielbicieli i u mnie w bibl w ogóle nie stoi na półce, idzie spod lady na zapisy. Także mimo dłużyzn polecam, bo fabułę w każdej książce ma genialną.
    • leda-is-one Re: Etażerka 22.05.17, 14:26

Wstydzę się troszkę bo tytuły /dwa pierwsze/trącą myszką i się obnażę co mnie bawi, i rozwesela,, a co tam tongue_out
      Zawsze mnie rozbawi :
      "Dobry wojak Szwejk" Jarosława Haszka
      oraz
      ''Śmiej się pan z tego" Stanisława Wiecha.

Z kryminałów wstawiam na etażerkę wszystkie książki Marka Krajewskiego, wrocławskiego współczesnego profesora. Świetna wg mnie seria kryminalna, fabuła każdej z nich się w jakiś sposób łączy, ale niekoniecznie trzeba czytac po kolei.
      Kilku sympatycznym policjantów rozwiązuje zagadki kryminalne, świetnie też oddany klimat tamtych czasów, międzywojennych. Akcja książek osadzona jest we Wrocławiu, Lwowie , Berlinie/ głownie.
      Chwilami wieje grozą ale i humor tez jest dobry, miłości wielkie i przyjaźnie męskie.
      Skoro się rozpisałam, to dołoże jeszcze
      "Grona gniewu" Johna Steibecka
      i reszte jego ksiazek tez bym dostawiła.
      jak np.
      "Na wschód od Edenu"
      "Myszy i ludzie"
      "Ulica Nabrzeżna"
    • niki.ix Re: Etażerka 22.05.17, 21:15
      Te tytuły pewnie macie już za sobą ale wrzucam na półkę wink
      Stieg Larsson Mężczyźni którzy nienawidzą kobiet; Dziewczyna która igrała z ogniem, Zamek z piasku który runął

Z nowości coś dla nas smile
      Katarzyna Berenika Miszczuk Szeptucha. Lekka książka na deszczowe popołudnie.
      • bronxi Re: Etażerka 23.05.17, 09:53
        Millenium było wciągające, lubię bardzo takie książkismile
        W sumie to znalazłam dalszą część napisaną przez kogoś innego:
        David Lagercrantz " Co nas nie zabije"
        smile
      • algaria Re: Etażerka 19.08.17, 13:43
        Szeptucha ma już 3 części smile
        • niki.ix Re: Etażerka 19.08.17, 18:43
          Tak, wiem: "Kwiat Paproci" i "Żerca"
          Kwiat mi się czytało całkiem fajnie. Żercę zaczęłam ale to już nie to samo, jak dla mnie nudna i przewidywalna.
    • algaria Zakładnik 19.08.17, 13:42
      Jeśli ktoś jeszcze szuka książki na lato to bardzo polecam Autor: Przemysław Borkowski tytuł Zakładnik.
      Książkę dobrze się czyta, ma krótkie rozdziały ( co bardzo lubię), a każdy kończy się tak, że chce się czytać dalej (co jeszcze bardziej lubię). Jaki gatunek ma ta powieść (beletrystyka)? Można podciągnąć pod kryminał, ale bliżej mu do śledztwa dziennikarskiego (dziennikarka i psycholog drążą wink ), niż do policjanta szukającego.
      Nie jest to literatura górnych lotów jak "Księgi Jakubowe" Tokarczuk, ale właśnie powieść na lato. Może to zabrzmi, że jestem mało ambitna "czytelniczo", ale już dawno stwierdziłam, że czytanie ma mi dostarczać rozrywki i przyjemności, a nie mam cierpieć i zmuszać się tylko po to by się pochwalić, że czytałam "bą tą pierdą" literatury.
      Już dawno żadna książka mnie tak nie wciągnęła jak "Zakładnik" Borkowskiego - polecam, choć zabierałam się do niej jak do jeża, bo nie kieruję się reklamami, a ta jest dość mocno reklamowana i jak się okazało tym razem warto było się zasugerować "poleceniami".

Nie będę przytaczać treści, bo jak kogoś zainteresuje to streszczenie znajdzie w necie. Już dawno. smile
    • niki.ix Re: Etażerka 23.08.17, 00:00
      Trylogia Magiczny Krąg Libby Bray, czyli Mroczny sekret, Zbuntowane Anioły i Studnia wieczności.
      XIX wieczny romans paranormalny. Może pisana pod kątem nastolatek ale jak zaczęłam czytać, to nie mogłam odłożyć książki smile
    • leda-is-one Re: Etażerka 24.08.17, 05:52
      Macie może coś z tych książek w pdf lub na kindle? Byłabym wdzięczna za podrzucenie na pocztę.
      Nie mam księgarni ani biblioteki polskojęzycznej w zasięgu, do domu daleko i odległa data wyjazdu. Idzie jesień mniej spacerów i ogrodu. Proszę gdyby była taka możliwość smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka