Dodaj do ulubionych

poronienie - i moje wyniki...

06.10.09, 14:10
Witam serdecznie
Stracilam moja ciąze w 9 tyg... Ciaza obumarla..
8 dni po zabiegu - zrobilam badania na hormony tarczycy. Podaje je ponizej - z
prosba o interpretacje. Czy moga one swiadczyc o niedoczynnosci?? I byc
przyczyna poronienia??
Czy to ze zrobilam je 8 dni po zabiegu - nie wplywa na nie??

TSH 1,7 (norma 0,4 - 4)
FT4 38.18% [wynik 1.22, norma (0.8 - 1.9)]
FT3 92.50% [wynik 4.02, norma (1.8 - 4.2)]
Obserwuj wątek
    • rosteda Re: poronienie - i moje wyniki... 07.10.09, 00:19
      Wyniki tarczycy zrobione tak szybko po zabiegu nie sa miarodajne.
      Obecne wyniki ktore napisalas nie sa zle co moze byc wlasnie spowodowane jeszcze
      hormonami ktore nie wyrownaly sie po ciazy.
      Dobrze by bylo zebys te wyniki powtorzyla najwczesniej za miesiac i to razem z
      przeciwcialami.
      Nawet bez ciazy czasami do rozpoznania choroby tarczycy potrzeba zrobic wiecej
      razy badania zeby miec pewnosc czy jest choroba czy nie.
      • margolinas1 Re: poronienie - i moje wyniki... 30.10.09, 17:26
        Zrobiłam badania powtórnie:
        TSH - 2,77 norma 0,27 -4,20
        FT4 - 1,13 norma 0,93 - 1,7
        Niestety w labolatorium zamiast FT3 zrobili mi T3 (bez komentarza) wyszło 126
        norma 80-200

Poza tym zrobiłam:
        P/C Anty TG - 26,93 - z.ref: <115
        P/C Anty TPO- 11,31 - z.ref: <34
        • margolinas1 Re: poronienie - i moje wyniki... 03.11.09, 22:40
          Powtórzyłam badania - aby mieć komplet - łącznie z FT3. Oto one:
          TSH - 2,45 norma: 0,27 - 4,20
          FT3 - 3,19 norma 2,57 - 4,43 - 33,33%
          FT4 - 1,22 norma 0,93 - 1,70 - 37,66%

Byłam na wizycie u endo - stwierdzil ze mam lekka niedoczynność - zapisał
          Euthyrox N 25. USG tez robił - powiedział ze generalnie jest ok - ale wynikow
          nie otrzymałam.
          • hashi-tess Re: poronienie - i moje wyniki... 03.11.09, 22:50
            bardzo dobrze, że otrzymałaś leczenie.
            Obawiam się tylko, że ta dawka 25mg
            będzie za niska.
            Ja zaczęłabym stosować kilka dni 25mg
            aby wprowadzić do organizmu tyroksynę
            i po kilku dniach brałabym 50mg.
            Oczywiście kontrola FT4 i FT3 po kilku
            tygodniach bycia na tej dawce.
            • margolinas1 Re: poronienie - i moje wyniki... 04.11.09, 22:44
              Byłam dziś na wizycie u innego endokrynologa - wizyta umowiona juz jakis czas
              temu - wiec stwierdziłam ze pójde i sprawdze co on powie...
              Diagnoza nastepująca:
              Wyniki w normie - nic sie nie dzieje.
              Wykonane zostało USG tarczycy - oto wyniki:
              Lewy płat: 1,42cm x 1,20cm x 3,9cm
              Prawy płat: 1,58cm x 1,03cm x 4cm
              Powiedział - ze jedynie w ciązy brac witaminki ktore zawierają jod... i będąc
              ewentualnie w ciąży badac tylko FT4

Ten lek Euthyrox N 25 wykupiłam i zamierzam go brać zgodnie z zaleceniami
              pierwszego lekarza...
              Co o tym myślicie??
              • milaemalka Re: poronienie - i moje wyniki... 05.11.09, 00:24
                Masz małą tarczycę.Lekarz nie ma oczu jeśli tego nie widział.Tabletki musisz
                brac rano na czczo minimum pół godz przed jedzenie.Badanie krwi kontrolne-bez
                tabletki. To nie jest lekarstwo.To jest hormon ,którego Twoja mała tarczyca
                produkuje za mało.
                • margolinas1 Re: poronienie - i moje wyniki... 16.12.09, 19:20
                  Po ponad 5 tygodniach brania Euthyrox 25, moje wyniki wyglądają następująco:
                  TSH - 2,05 (0,27-4,20)
                  FT3 - 3,21 (2,50-4,30) - 39%
                  FT4 - 1,48 (0,93-1,7) - 71%

Co o tym sądzicie????
                  • milaemalka Re: poronienie - i moje wyniki... 17.12.09, 00:10
                    Coś kiepsko przebiega przemiana Ft4 w Ft3 Radziłabym sprawdzić ferrytynę.A jak
                    sie czujesz?
                    • margolinas1 Re: poronienie - i moje wyniki... 17.12.09, 06:39
                      Dzis idę zbadać ferrytynę.
                      A co do samopoczucia, to często jestem senna....
                      • margolinas1 Re: poronienie - i moje wyniki... 17.12.09, 18:46
                        No i mam wyniki:
                        Ferrytyna: 14,21ng/ml (norma 15-160)

I co teraz???
                        • milaemalka Re: poronienie - i moje wyniki... 17.12.09, 19:09
                          Do lekarza rodzinnego po dobre tabletki np Sorbifer Durules.I nie daj sobie
                          wmówić ,ze to nic takiego.
                          • margolinas1 Re: poronienie - i moje wyniki... 18.12.09, 12:42
                            Kurcze - slyszalam ze niektorzy kiepsko znosza przyjmowanie takich zwiekszonych
                            dawek żelaza... nudności, wymioty itd.. .uncertain
                            • milaemalka Re: poronienie - i moje wyniki... 18.12.09, 17:15
                              Niestety to prawda.Trzeba tez pamietać,ze zelazo bierze sie min 4 godz po
                              tyroksynie.Brałam po 1 tabletce przed snem bo mój zołądek nie wytrzymywał.A
                              poziom ferrytyny po niecałych dwóch opakowaniach wzrósł z 0.5% na 50 %
                              • margolinas1 Re: poronienie - i moje wyniki... 21.01.10, 17:39
                                Po raz kolejny prosze o pomoc!
                                Znacie moją historie - poroniłam 3 miesiące temu - i od tego czasu zaczeło się leczenie mojej tarczycy.
                                Od końca grudnia - jestem na dawce Eurythoxu N50.
                                Na poczatku grudnia dostalam skierowanie od lekarza ogolnego, na morfologie mocz i m.in TSH
                                8 stycznia TSH wynosiło 1,46 (0,4-4)
                                4 dni temu zrobiłam test ciążowy - i wyszedł pozytywny - jestem 4t4d ciązy.
                                No i powtorzylam wszystkie badania:
                                Oto one:
                                TSH: 2,76 (0,27-4,20)
                                FT3: 3,02 (2,50-4,30) - 29%
                                FT4: 1,52 (0,93-1,7) - 76%

Zbadałam także żelazo i ferrytyne:
                                Żelazo: 20,6 (6,6 - 28)
                                Ferrytyna: 19,77 (15 - 150)

Te wyniki chyba nie są najlepsze...
                                Co o tym myslicie???
                                Martwie się strasznie - bo nie chciałabym stracić drugiej ciąży...

• margolinas1 Re: poronienie - i moje wyniki... 01.02.10, 17:38
                                  Zrobiłam dziś badania (lekarz kazal teraz kontrolować tarczyce co 2 tyg):
                                  TSH: 1,11 (0,27-4,20)

FT3: 3,61 (2,50-4,30) - 62%
                                  FT4: 1,71 (0,93-1,70) - 101%

FT4 ponad normę...
                                  Biorę raz dziennie żelazo (Surbifer Durules).
                                  • aleksandra_01 Re: poronienie - i moje wyniki... 01.02.10, 19:30
                                    > FT3: 3,61 (2,50-4,30) - 62%
                                    > FT4: 1,71 (0,93-1,70) - 101%

jedyne co może niepokoić w tych wynikach to duża różnica między
                                    ft3 i ft4, ale poza tym są ok. tzn ja mimo wszystko
                                    bym nie zmniejszała dawki, tylko na tej która jest poczekała
                                    jeszcze 2 tyg. myślę, że jak na początek ciąży to jest dobrze.

można by ewentualnie się zastanawiać nad zamianą którejś
                                    ćwiartki euthyroxu na ćwiartkę novothyralu.

a jak się czujesz ?

a.
                                    • margolinas1 Re: poronienie - i moje wyniki... 01.02.10, 20:46
                                      Jestem troche senna w ciagu dnia - ale nie wiem czy to przez ciążę czy tarczycę...
                                      • margolinas1 Re: poronienie - i moje wyniki... 02.03.10, 16:35

I znow powtorka badań:
                                        Oto szczególy - 10 tydzien ciazy - ponizej najnowsze wyniki po 2tyg stosowaniu
                                        Euthyroxu N75
                                        TSH: 1,23 (0,25-5)
                                        FT3: 3,98 (4-8,3) - -0,47%
                                        FT4: 13,59 (9-20) - 42%

Ponadto zbadałam żelazo i ferrytynę:
                                        Żelazo: 90,23 (50-160)
                                        Ferrytyna: 63,10 (13 - 150)
                                        • hashi-tess Re: poronienie - i moje wyniki... 02.03.10, 23:33
                                          Propozycja Aleksandry włączenia novothyralu
                                          jest aktualna. Dalej masz dużą rozbieżność pomiędzy hormonami.
                                          Rozumiem, że dalej zażywasz żelazo.
                                          POszukaj lekarza, który przepisze Ci novo.
                                          • margolinas1 Re: poronienie - i moje wyniki... 03.03.10, 11:58
                                            Moj endo po analizie wynikow i zrobieniu USG stwierdzil ze nie jest przekonany
                                            co do znacznego zwiekszenia daki i kazal brac przez najblizsze 2 tyg Euthyrox w
                                            dawce 81,25
                                            • hashi-tess Re: poronienie - i moje wyniki... 03.03.10, 12:29
                                              Ja nie pisałam, abyś zwiększyła dawkę,
                                              ja pisałam o wprowadzeniu drugiego hormonu /T3/,
                                              który znajduje się w specyfiku pt.: Novothyral.
                                              Masz poniżej kreski hormon FT3, który jest b. potrzebny
                                              dziecku, a p. dr proponuje podnieść euthyrox o 6,25mg.
                                              Dla mnie to trochę dziwne, ale ja nie jestem lekarzem.
                                              Spróbuj chociaż załatwić sobie zastrzyki z żelazem,
                                              kt. pomoże Ci wyjść z anemii i jednocześnie wspomoże przemianę
                                              T4 w T3.
                                              • milaemalka Wyniki z 2 marca 04.03.10, 00:54
                                                wskazuja ,ze masz zła przemianę Ft4 w Ft3 i trzeba włączyc novothyrol

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka