Dodaj do ulubionych

ciąża-36 tydzien, ciagle zle wyniki:(

27.01.10, 11:07
Witam,
Jestem w ciazy, obecnie 36 tydzien, od 3 lat lecze sie na niedoczynnosc, mam
zdiagnozowane hashimoto. Przed ciaza wyniki mialam dobre, do polowy ciazy tez
calkiem ok, ale od 20 tc, ciagle jest zlesad(pomimo tego ze badam sie co 3, 4
tyg, chodze regularnie do endo i zwiekszane sa mi sukcesywanie dawki.Boje sie,
że moje dziecko bedzie niedorozwiniete umyslowo, bo juz czytalam, ze takie sa
skutki zlej pracy tarczycy matki. dodam, ze wg usg z ciąża jest wszytsko w
porzadku, dziecko rosnie prawidlowo, jest nawet wieksze, bo wymiary i wage ma
na 38 tc., ale przeciez uposledzienia czy niedorozwiniecia nie widac chyba na
usg ...b sie martwie, tym bardziej, ze jestem po poronieniach....endo
powtarza, ze nie ma czym, ze w ciazy tarczyca inaczej pracuje, ze nie zawsze
jest mozliwe utrzymanie idealnych norm, ze przeciez biore leki i zebym sie nie
stresowala, ale jak tu sie nie stresowac....
Procz euthyroxu biore elevit-bez jodu(podczas obiadu), clexane i czasem no
spe, morfologie i zelazo mam w porzadku. Hormony badam zawsze na czczo bez
tabletki.
Normy:
TSH (0.27-4.2)
FT4 (12-22)
FT3 (3.1-6.8)
Oto moje wyniki:
PRZED CIĄŻĄ- euthyrox 50/75
TSH- 1.31
ft3 i ft4 nie moge znalezc, ale na pewno byly dobre, powyzej polowy normy
5 tydzien ciąży- euthyrox 50/75
TSH – 2.11
FT4 – 14.88

zwiekszono na euthyrox 75

8 tc-TSH- 0.787
FT4-16.04
FT3-4.42

zwiekszono na euthyrox 75/100

11 tc-FT4- 17.46
FT3-4.71

zwiększono na euthyrox 100

16 tc-FT4-14.46
FT3-3.93

zwiekszono na euthyrox 100/125

19tc-FT4-13.44
FT3-3.99

zwiększono na euthyrox 125/150

22 tc-FT4-14.09
FT3-4.02
A TPO-41 .63 <34
A TG <10 <115

zwiększono na euthyrox 150
25 tc-FT4-13.64

27 tc- euthyrox 150
FT4-13.9
FT3-4.35
TSH-0.241

zmniejszono na euthyrox 125, bo tsh mardzo nisko

31 tc
FT4-13.26
FT3-4.15
TSH-0.235

zmieniono euthyrox 125 i 2 x w tygodniu euthyrox 150
36 tc
FT4-13.03
FT3-4.83
TSH-0.06 (!!!)

teraz mam brać euthyrox 100 az do porodu, ktory bedzie za 2 tyg przez
cesarskie ciecie.
Nie rzoumiem, czemu w ciagle w miare brania wiekszych dawek ft4 ciagle na tak
niskim poziomiesad((ginekolog lapie sie za glowe jak widzi te wyniki i mnie tez
starszy, ze moje dziecko moze byc b choresad(
jesli chodzi o moje samopoczucie to czuje sie dobrze, mam co prawda kolatania
serca, ale sporadycznie, cisnienie mam b dobre, nie mam suchej skory..nie wiem
co sie dzieje...b sie denerwuje, prosze o pomoc!!!

Obserwuj wątek
    • marsjanka1999 Re: ciąża-36 tydzien, ciagle zle wyniki:( 27.01.10, 14:50
      lekarz to jednak ciut niedouczony jest

w hashi, i to w ciąży, niskim tsh nie należy się przejmować - zwłaszcza że
      poziom tsh redukuje np. hormon łożyskowy

masz niskie hormony, bo masz za niską dawkę - cały czas za niską - a już tego
      obniżenia pod koniec to nie rozumiem zupełnie
      • gwiazdeczka1122 Re: ciąża-36 tydzien, ciagle zle wyniki:( 27.01.10, 16:04
        ale co te wyniki oznaczaja dla mojego dziecka?
        obnizono mi teraz , zeby nie doszlo do "przelomu"
        nie wiem czy mam za niska dawke, skoro jest ciagle podnoszona co 3 tyg a hormony
        i tak i tak sa niskosada dodam ze przy dawce 150 mialam straszne kolatania serca,
        byl 1 tydzien, kiedy bralam na przemian 150 i 175, ale wtedy to juz czulam sie
        fatalnie, wiec kazal mi wrocic do 150, a potem juz do 150/125)tsh w ciazy
        badalam tylko na poczatku, potem za rada endo juz nie, bo tez mi mowil,ze jest
        nie miarodajne, kazal tylko zbadac po 20 tc, bo nie podobalo mu sie wlasnie to,
        ze mimo ciaglego zwiekszania, ft4 tak nisko, a jak widac, czy obnizalam czy
        podnosilam dawke wyniki prawie niczym sie nie roznia....sad((
        prosze mi tylko powiedziec co to oznacza dla mojego dziecka??????czy jestli na
        usg jest ok, to znaczy ze te wyniki mojej tarczycy na niego negatywnie nie
        wplynely?przeciez robilam te badania regularnie, bralam leki, staralam sie
        wszystko robic jak najlepiej, by bylo zdrowe...starsznie sie martwie o
        niego.....sad((((
        • hashi-tess Re: ciąża-36 tydzien, ciagle zle wyniki:( 28.01.10, 10:36
          gwiazdeczka1122!!!

Stres zwiększa zapotrzebowanie organizmu na FT3.
          Ty denerwując się pogarszasz tylko problem.

Proponuję, abyś wszystkie wyniki, które napisałaś
          w swoim pierwszym poście wrzuciła do kalkulatora.
          % tychże wyrażnie pokażą ile miałaś hormonów.
          Zobaczysz, że wcale nie są najgorsze, a przy okazji
          dowiesz się jak należy dawkować tyroksynę.
          Oczywiście wpisz te % na forum.
          • gwiazdeczka1122 Re: ciąża-36 tydzien, ciagle zle wyniki:( 29.01.10, 15:04
            Podaje wyliczone % normy od 8 tc, bo jak wczesniej pisalam na poczatku zbadalam
            tylko tsh i ft4 i od razu zwiekszono mi na dawke na
            euthyrox 75

8 tc-TSH- 0.787
            FT4-16.04 FT4 40.40%
            FT3-4.42 FT3 35.68%

zwiekszono na euthyrox 75/100

11 tc-FT4- 17.46 FT4 54.60%
            FT3-4.71 FT3 43.51%
            No, do 16 tc bylo w miare ok, potem sie juz wszystko posypalosad zastanawiam sie,
            czy moze tutaj nie popelniono bledu i moze niepotrzebnie mi zwiekszano, skoro
            wyniki byly chyba calkiem przyzwoite....bo od tego momentu mimo ciagłego
            zwiekszania co 3 tyg jest coraz gorzejsad((((

zwiększono na euthyrox 100

16 tc-FT4-14.46 FT4 24.60%
            FT3-3.93 FT3 22.43%

zwiekszono na euthyrox 100/125

19tc-FT4-13.44 FT4 14.40%
            FT3-3.99 FT3 24.05%

zwiększono na euthyrox 125/150

22 tc-FT4-14.09 FT4 20.90%
            FT3-4.02 FT3 24.86%
            A TPO-41 .63 <34
            A TG <10 <115

zwiększono na euthyrox 150
            25 tc-FT4-13.64 FT4 16.40%

27 tc- euthyrox 150
            FT4-13.9 FT4 19.00%
            FT3-4.35 FT3 33.78%
            TSH-0.241

zmniejszono na euthyrox 125, bo tsh mardzo nisko

31 tc
            FT4-13.26 FT4 12.60%
            FT3-4.15 FT3 28.38%
            TSH-0.235

zmieniono euthyrox 125 i 2 x w tygodniu euthyrox 150
            36 tc
            FT4-13.03 FT4 10.30%
            FT3-4.83 FT3 46.76%
            TSH-0.06 (!!!)

błagam tylko, powiedzcie co to oznacza dla mojego dziecka??????endo mowi, zebym,
            sie nie martwila, ze wszystko bedzie dobrze, ze nie ma powodów do niepokoju, ze
            ewentualnie, co mu moze grozic, to to, ze przejmie po mnie niedoczynnosc, ale
            teraz od razu dzieciom po urodz bada sie krew w tym kierunku i najwyzej dostanie
            leki i nic mu na pewno nie grozi,ale moze tylko tak mowi..... wysłałam te moje
            wyniki do innego endokrynologa, do ktorego chodzi moja kolezanka i tez mowil ze
            jest ok, sugerowal jedynie ze mam za niskie tsh i trzeba mi obnizyc dawke na co
            najwyzej 100, bo twierdzil ze mam ja za duza i ze za duzo tyroksyny przenika
            przez lozysko i moze sie dziecko urodzic z za duza iloscia hormonow(????),
            ginekolog natomiast mowi, ze zle unormowana tarczyca matki a moja jest zla grozi
            uposledzeniem i niedorozwojem, natomista ten do ktorego chodze na usg twierdzi,
            ze dziecko rozwija sie prawidlowo, nie ma zadnych odchylen, a usg mam zawsze b
            szczególowe ze wzgledu na poronienia....komu wierzyc?przeciez chyba na usg nie
            widac uposledzenia czu uszkodzenia osrodkowego ukladu nerwowego?sad(((do 16tc
            bylo w miare, potem to juz same widzicie..sadnie wiem czemu tak stalo, przeciez
            jak widac robilam b regularne badania, coraz mialam zwiekszana dawke i ciagle
            tylko zle i zle....mnie nie chodzi juz o te normy wyniki itd, tylko o to, jaki
            to wszytsko wplyw ma na moje wystarane dziecko....prosze o prawde, i nie dziwcie
            sie ze sie b denerwuje, bo jak sie tu nie denerwowac, skoro zrobilo sie wszytsko
            co moglo najlepiej, a tu ciagle cos nie taksad(((
            pozdrawiam i z gory dziekuje za odp
            • hashi-tess Re: ciąża-36 tydzien, ciagle zle wyniki:( 30.01.10, 20:52
              Nie martw się bo z Twoim dzieckiem będzie wszystko dobrze.
              Dlaczego?
              Otóż ono najwięcej hormonów tarczycy potrzebuje w pierwszym trymestrze ciąży. Popatrz na swoje wyniki w tym okresie, one na prawdę są dobre i Twoje dziecko miało odpowiednią ilość tyroksyny.
              Dlatego skup się teraz na wyrównaniu hormonów, abyś donosiła ciążę do właściwego terminu porodu i nie zamęczaj się myślą, że może być coś nie tak.
              Życzę dużo zdrowia i optymizmu.

Tess
              www.medicus.lublin.pl/2000/08/tarczyca.htm
              • wenges Re: hashi-tess 30.01.10, 22:22
                możesz mi wytłumaczyć dlaczego te wyniki uznałaś jako dobre jak my hashimotki
                dążymy do tego by procentowo były ponad połowe normy a nawet 80% normy ? Hymmm
                nie umiem sobie tego wytłumaczyć... pomóz mi proszę smile

choc gwiazdeczce życze zdrowego dziecka i wary w to, że co najlepsze i tak z
                niej wyssało smile

• czarnawrona.online Re: ciąża-36 tydzien, ciagle zle wyniki:( 03.02.10, 12:35
      Cześć!
      Twoje wyniki zmierzają w kierunku nadczynności - a ta nie jest tak groźna dla
      dziecka jak niedoczynność. Choruję na nadczynność, rok tamu zaszłam w ciążę przy
      tsh=0, mimo brania leków ciągle oscylowało w tej granicy (max 0.2 i wtedy
      schodziłam z leków). Urodzilam w 29 tc (ale z powodów mnietarczycowych). Mała ma
      teraz ponad pół roku, regularne kontrole poziomów tarczycy (z powodu mojej
      choroby i przyjmowanych leków - karmię piersią). Wyniki za każdym razem w
      porządku, dziecko rozwija sie prawidłowo (z uwzględnieniem problemów
      wcześniaczych jak wylewy).
      Moim zdaniem nie ma strachu, a takich jak Twój endo - niestety jet niemało. Co
      im przyjdzie ze straszenia? Szczególnie, że Twoje wyniki nie są jakieś
      makabryczne, a fT4 są w dolnej, ale jednak granicy normy. Pomijam, że nie
      spotkałam żadnego! lekarza na którym wrażenie zrobiłoby moje TSH
      0., każdy powtarzał to samo: TSH w ciązy nie jest miarodajne, ani diagnostyczne,
      w ciąży głównie fT4.

Bądź dobrej myśli - będzie ok.
    • nola9 Re: ciąża-36 tydzien, ciagle zle wyniki:( 03.02.10, 21:59
      Gwiazdeczko jestem przerazona tym co piszesz!! jestem w 24 tc, tez badam się
      regularnie, caly czas pod kontrolą lekarza biorę leki, doszlam do dawki 100, ale
      nigdy nie mialam takiego super FT4 i FT3 jak Ty!! najlepsze miałam coś kolo 13,5
      FT4, przy tych samych normach!, moj lekarz nie mowil nic ze moze cos grozic
      dziecku, przeciwnie, mowil ze nie jest zle, teraz mialam FT4 12 wiec podnisl mi
      dawke z 87 do 100 i tyle, jestem w szokusad jestem zalamana tym co napisalas...
      dziewczyny czy w takim razie mojemu cos grozi, bo w pierwszym trymestrze FT4
      najwyzej mialo 13,5??????????
      • nola9 Re: ciąża-36 tydzien, ciagle zle wyniki:( 04.02.10, 13:15
        błagam niech ktoś odpowie?? od wczoraj mi to spędza sen z powiek!
        • gwiazdeczka1122 Re: ciąża-36 tydzien, ciagle zle wyniki:( 04.02.10, 13:42
          Nie chciałam tutaj nikogo nastraszyc!!!!Moj endokrynolog jak pisalam wiele razy
          tez mowil, ze to sa moze nie super dobre, ale dobre wyniki, 2 endo tak samo, moj
          ginekolog mnie tylko tak straszyl, ale nikt wiecej, ja sie po prostu naczytalam
          za duzo w necie itd i stad to wszystko, uwierz mi ze ja tez sie b martwie ale
          nie mialam zamiaru wywolywac tutaj zadnej paniki!!!!
          jedynie co to ostrzegano mnie tylko, ze dziecko bedzie wymagalo tylko opieki
          endokrynologa, zeby naj nawczesniej wychwycic ew rozwijajaca sie u niego
          niedoczynnosc, ale na to nie ma reguly, bo rownie dobrze ma takie same szanse na
          urodzenie sie ze zdrowa tarczyca jak kazde dziecko...i nie denerwuj sie przeze
          mnie, bo ja nie chcialam tutaj nikogo straszyc, chyba nie pozostaje nam nic
          innnego jak zaufac lekarzom....
          i chcialam podziekowac dziewczynom (szczegolnie hashi-tess), ktore mnie
          uspokoily, z wyjatkiem jednego wpisu-wenges, ktorej gratuluje,jesli ma tak super
          ustawione wyniki na poziomie 80%....niestety nie kazdej sie tak udaje....a jak
          mowi moja endo-w ciazy hormony pracuja inaczej niz u normalnego czlowieka i to
          co jest norma normalnie w takim odmiennym stanie wyglada zupelnie inaczej.....i
          chyba nie pozostaje nam nic innego jak uwierzyc lekarzom.
          pomimo wszystko mam ogromna nadzieje, ze wszytsko z dzieckiem bedzie dobrze i u
          ciebie i u mnie. i przepraszam, jesli cie zdenerwowalamsad
          pozdrawiam.
          • hashi-tess Re: ciąża-36 tydzien, ciagle zle wyniki:( 04.02.10, 14:37
            Powiem tak:
            natura jest mądra i nie pozwala na dalszy rozwój kiedy płód jest uszkodzony, stąd są poronienia w pierwszych tygodniach ciąży.
            Dlatego nie stresujcie się obie bo nie ma powodów.
            Zadbajcie teraz o odpowiednie poziomy hormonów i pogłaszczcie brzuszki ode mnie.

Pozdrawiam

Tess
          • nola9 Re: ciąża-36 tydzien, ciagle zle wyniki:( 04.02.10, 16:09
            Gwiazdeczko nie musisz przepraszać, wiem że nie chciałaś wywołać panikiuncertain ten
            ginekolog nie powinien w ogóle takich rzeczy mówić, skoro robisz wszystko co w
            Twojej mocy, bierzesz leki i nic więcej zrobic nie mozna, nie rozumiem po co
            takie cos mowisad
            Juz mi lepiej, mam nadzieje ze nasze dzieciaczki będą zdrowe, daj znac co u
            Ciebie jak juz bedziesz miec dzidzie przy sobie, pozdrowionka
            • bb1 Re: ciąża-36 tydzien, ciagle zle wyniki:( 04.02.10, 21:46
              Rozumiem Twój niepokój sad. Może podam MOJE dzisiejsze wyniki badań ( a jestem w
              19 t.c.)
              Ft3 4,09 (4,00-8,30)
              Ft4 7,32 (!) (9,00-20,00) - procentów nie podaję, bo nie chce się już
              załamywać.
              Tylko, ze ja trafiłam na mega-optymistów lekarzy, którzy twierdzą, ze przy
              takich wynikach wszystko będzie OK. Chcę im wierzyć, ale jest to trudne, bo
              przecież wyniki mam fatalne sad.
              W każdym razie chciałabym mieć takie wyniki jak Ty. Wiem, ze nie pocieszyłam Cię
              tym, bo każda z nas martwi się o swoje dzieciątko.

pS. Jutro mam kolejną kontrolę u endo -optymisty. Wiem, ze to o pól roku za
              późno, ale od soboty leczę się sama! i sama zmienię sobie dawkę Novo i euthyroxu!
              • nola9 Re: ciąża-36 tydzien, ciagle zle wyniki:( 04.02.10, 22:30
                bb1 a jaka dawkę bierzesz euthyroksu teraz? niestety nie wiem co to jest to
                novo...myślę że lepiej by było jakbyś poszła do jakiegoś innego
                lekarza,zobaczysz co powie, samoleczenie bywa niebezpieczneuncertain
                • bb1 Nola9! 07.02.10, 08:56
                  Dopiero teraz zajrzałam na Forum ( weekend poza domem z wizytą u endo-optymisty)
                  przede wszystkim Euthyrox u mnie na drugim planie -lekarz zapatrzony jest w ten
                  Novothyral. A co to takiego? ja to jestem "tarczycową ignorantką", ale patrzę na
                  ulotkę i czytam , ze Novo ma to co Euthyrox czyli Levothyroxinum natricum plus
                  jeszcze jakieś Liothronium natricum.

I tak - od dłuższego czasu (od początku ciąży) biorę Novothyral 100 ( lekarz
                  zwiększył mi wtedy dawkę z 75 na 100)i Euthyrox 50 ( z 25 zwiększył mi na 50).
                  Wyniki mam takie jakie mam. Nic nie drgnęły, a wręcz Ft3 i Ft4 spadło. W piątek
                  poprosiłam o zmianę dawki ( sama to sobie zmieniłabym tak : Novo ze 100 na 75 -
                  tak intuicyjnie oczywiście, a do Euthyroxu dodałabym 25, czyli na 75). lekarz
                  nie dał się ruszyć. kazał dalej Novo 100, a Euthyrox kazał tylko w weekendy
                  wyższy zażywać (!?) czyli 5 dni w tyg. Euthyrox 50, a w sob. i niedz. Euthyrox
                  75. No nie wiem co z tego wyniknie...
                  Ja już chodzę do tego lekarza z mężem - a maż zapatrzony w lekarza, że on taki
                  mądry i w ogóle i ma do niego pełne zaufanie i że ja wymyślam. Do tego moja
                  ginekolog tez zgadza się z endo... że w wszystko jest OK i wyniki też! żeby
                  tylko moje dzieciątko zdrowe z tego wszystkiego było...

I jeszcze jedno - lekarz kazał mi zażywać witaminy z jodem, a ja na to czy na
                  pewno, bo jod podobno szkodzi hashimotkom, a lekarz, ze tak , zgadza się, ale
                  ten jod jest dla dziecka, a nie dla mnie. Co o tym myśleć?
          • wenges gwiazdeczko! czy to był wrogi wpis ???:( 04.02.10, 21:45
            teraz to mnie się zrobiło na prawdę przykro sad
            bo ja w swoim wpisie nie zawarłam żadnej złośliwości a nawet życzenia
            zdrowia dla twojego dziecka!

analizuj, zanim następnym razem zawyrokujesz kogoś.

po pierwsze ta część mojego wpisu była do hashi-tess!:
            "Re: hashi-tess
            wenges 30.01.10, 22:22 Odpowiedz
            możesz mi wytłumaczyć dlaczego te wyniki uznałaś jako dobre jak my
            hashimotki dążymy do tego by procentowo były ponad połowe normy a
            nawet 80% normy ? Hymmm nie umiem sobie tego wytłumaczyć... pomóz mi
            proszę"

czego mi tu gratulujesz?sad
            to pytanie! a nawet prośba do hashi o wytłumaczenie, bo w większości
            postów powtarza się te normy % i dążenie do idealnych...
            to było pytanie bez żadnych złych intencji!

A TO BYŁO DO CIEBIE!
            przykro mi, że nie odbierasz tego pozytywnie sad

"choć gwiazdeczce życze zdrowego dziecka i wiary w to, że co
            najlepsze i tak z niej wyssało smile"
            • wenges Re: gwiazdeczko! 05.02.10, 13:27
              jeszcze zapomniałam dopisać, że pozdrawiam!
              i życzę ci pięknego spokojnego porodu i dobrych emocji smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka