Dodaj do ulubionych

prosze o interpretacje

03.02.10, 21:51
Witam
Mam 55 lat i pierwszy raz w życiu zrobiłem badania hormonów tarczycy.
Moje samopoczucie jest jak w niedoczynności - senność, brak ochoty do działania, osłabienie, zimno i tak było zawsze tylko, że teraz mocno tyje.
Czytam wypowiedzi innych osób próbuje porównać wyniki badań z moimi, ale proszę was o interpretacje, bo ja już mam mentlik w głowie.
TSH-0,66 (0,25-5)
FT4-1,05 (0,62-1,85) 34,96%
FT3-2,84 (2,6-5,4) 8,57%
Obserwuj wątek
    • jestemeco Re: prosze o interpretacje 03.02.10, 21:59
      ja nazwałabym to - niedoczynność w rozkwicie.
      Dalsza diagnoza baaaaaardzo wskazana,
      a wizyta u endo nieunikniona.
      • wierka-5 Re: prosze o interpretacje 03.02.10, 22:06
        Witam
        Zanim pujdziesz z wynikami do endo zrób przeciwciała, no i USG bo inaczej usłyszysz że hormony w normie.
        • ceteryg Re: prosze o interpretacje 03.02.10, 23:17
          Czyli jest to niedoczynność tarczycy a czy moglibyście mi wytłumaczyć
          który to parametr na to wskazuje bo ja zrozumiałem że jeżeli wynik TSH
          jest w dolnej części zakresu to to jest nadczynność albo coś
          pomieszałem a chciałbym przed lekarzem wypaść na świadomego pacjenta
          aby mnie nie zbył.
          • jestemeco Re: prosze o interpretacje 03.02.10, 23:28
            hormony tarczycy to:

* tyroksyna (T4)
            * trójjodotyronina (T3)
            * kalcytonina

a TSH to:

przysadka mózgowa: płat przedni (adenohypophysis) [edytuj]

* somatotropina (GH), (STH), hormon wzrostu.
            * prolaktyna (PRL)
            * hormon adrenokortykotropowy (ACTH)
            * hormon tyreotropowy (TSH)
            * hormon folikulotropowy (FSH)
            * hormon luteinizujący (LH)
            * hormon lipotropowy (LPH)

info za
            wikipedią
          • milaemalka Re: prosze o interpretacje 03.02.10, 23:31
            Jezeli pójdziesz tylko z tymi wynikami to lekarz powie,ze są dobre.Niestety
            wiekszosc endo patrzy tylko na tsh a to jest ładne. Masz niskie poziomy
            hormonów tarczycy.Przy takim niskim Ft3 to nie miałabym siły nic robić .Dlatego
            radze najpierw zrobic usg i zbadac przeciwciała
          • jestemeco Re: prosze o interpretacje 03.02.10, 23:31
            ceteryg napisał:

> Czyli jest to niedoczynność tarczycy a czy moglibyście mi wytłumaczyć
            > który to parametr na to wskazuje

cytat:

"FT4-1,05 (0,62-1,85) 34,96%
            FT3-2,84 (2,6-5,4) 8,57% "

To Twoje wyniki,
            a zdrowy człowiek poziomy w/w ma w okolicach 50% normy.
          • rosteda Re: prosze o interpretacje 21.02.10, 00:13
            ceteryg napisał:

> Czyli jest to niedoczynność tarczycy a czy moglibyście mi wytłumaczyć
            > który to parametr na to wskazuje bo ja zrozumiałem że jeżeli wynik TSH
            > jest w dolnej części zakresu to to jest nadczynność albo coś
            > pomieszałem a chciałbym przed lekarzem wypaść na świadomego pacjenta
            > aby mnie nie zbył.

Dobrze zrozumiales.
            Palisz papierosy?
            Jednak badanie USG nie wyszlo calkiem prawidlowo (torbiel, zwapnienia tez moga
            byc przy niedoczynnosci)i do tego lekarz nie podal trzeciego wymiaru platow
            tarczycy i nie wiadomo jak ona jest duza.
            Tarczyca nie jest plaska jak kartka papieru i dwa wymiary to za malo.
    • prenatka Re: prosze o interpretacje 04.02.10, 10:09
      Koniecznie usg tarczycy zrób i przeciwciała aTPO. Bo pewnie w usg coś wyjdzie i
      Cię endokrynolog nie odeśle z kwitkiem, będziesz miał punkt zaczepienia. A tak
      powie Ci, ze badania dobre, trzeba szukać gdzie indziej, wypnie się na problem,
      będziesz krążyć, krązyć po lekarzach, za rok Ci nieszczęsne TSH skoczy do 7 czy
      8, pójdziesz do tego samego endo, który po roku męki da Ci dopiero tyroksynę.
      Lekarze nasi w większości przypadków leczą niestety wyniki laboratoryjne a nie
      pacjentasad
      • ceteryg Re: prosze o interpretacje 04.02.10, 17:39
        Byłem dzisiaj u doktor rodzinnej obejrzała wyniki i powiedziała, że
        to nie jest niedoczynność, ale ja nie odpuściłem i dała mi
        skierowanie na usg tarczycy i skierowanie do endokrynologa oraz w
        wtorek mają mi zrobić masę badań chyba wszystko, co się da z krwi
        wyczytać, ponieważ ja rok temu miałem zapalenie żył głębokich i ona
        twierdzi, że choroba moja to gdzieś w układzie krwionośnym być może
        mam za gęstą krew dała mi skierowanie do chirurga naczyniowego mają
        mi zmierzyć przepływ krwi, bo mi nogi zamarzają nawet w mieszkaniu
        +25 stopni i w ogóle jest mi zimno gdybym przez godzinę się nie
        poruszał to bym cały zamarzł, ale jak coś robie lub się gimnastykuje
        skłony i przysiady to po 10 minutach oblewają mnie poty i mimo
        odpoczynku leje się zemnie pot przez następne 15 minut.
        Poddam się wszystkim badaniom jak przeżyje to napisze
    • wierka-5 Re: prosze o interpretacje 04.02.10, 18:23
      Witam
      Podaję adres www.abbottdiagnostics.pl/pdf/voice/6.pdf i cytat .
      „Ostatnie badania przypisują pewne znaczenie
      witaminie B12 w patogenezie zakrzepicy żylnej. R.Obeid i wsp.
      stwierdzili u młodych ludzi z nawracającą zakrzepicą, że niskie
      stężenia witaminy B12 (< 185 pmol/l) są niezależnym (m.innymi
      od cysteiny) czynnikiem ryzyka choroby zakrzepowej kończyn
      dolnych spowodowanej różnymi czynnikami jak na przykład
      ciąża, połóg, zabiegi chirurgiczne i inne, co dodatkowo nasila
      się u osób ze stwierdzoną mutacją Leiden czynnika „

Warto to wiedzieć.
      • ceteryg Re: prosze o interpretacje 19.02.10, 21:21
        Otrzymałem wynik badań USG tarczycy i proszę was o skomentowanie
        moich wyników.
        Gruczoł tarczycy w normie wielkości echostruktury jednorodnej o
        średnim poziomie odbić, płat lewy bez zmian ogniskowych.W płacie
        lewym widoczny owalny przekrój 12.5 mm ze zwapnieniami w ścianie
        guzkowaty obszar / torbiel koloidowa?/.
        Węzły chłonne szyi na wysokości tarczycy niepowiększone.
        Płat prawy grubość 16 mm szerokość 20 mm
        Płat lewy grubość 19 mm szerokość 19 mm
        Cieśń grubość 3-4 mm
        • ceteryg Re: prosze o interpretacje 21.02.10, 12:30
          rosteda napisał:

>Dobrze zrozumiales.
          >Palisz papierosy?
          >Jednak badanie USG nie wyszlo calkiem prawidlowo (torbiel, >zwapnienia tez moga
          >byc przy niedoczynnosci)i do tego lekarz nie podal trzeciego wymiaru >platow
          >tarczycy i nie wiadomo jak ona jest duza.
          >Tarczyca nie jest plaska jak kartka papieru i dwa wymiary to za >malo.

Papierosów już nie pale od 10 lat wcześniej paliłem przez 15 lat
          Badanie USG przeraziło mnie chociaż nie winem co to znaczy torbiel koloidowa ale domyślam się że to nic dobrego szukałem w wikipedi ale nic nie znalazłem czy to da się leczyć?
          Wynik badań USG jest niepełny pokręcony czy mogę go reklamować / czy lepiej wykonać ponowne USG w innym gabinecie.
          W środę mam wizytę u endokrynolog a ja nie mam zrobionych antyciał o których pisaliście mi myślałem że będą w badaniach zleconych przez doktor rodzinną niestety są inne i to wiele z tych badan wynika że mam za mało potasu i zły cholesterol.
          Potas 3.55 (3.7-5.3)
          Cholesterol 209 (140-200)
          HDL 40.5 (35-75)
          LDL 140 (66-130)
          Reszta wyników mieści się w granicach norm
          Dodam że od dwóch lat jem codziennie omega 3 oraz często zarzywam aspargin jakoś intuicyjnie czułem że mi tego właśnie brakuje a mimo tego wyniki są złe.
          • milaemalka Re: prosze o interpretacje 21.02.10, 20:09
            Zrób jeszcze raz to usg
            • ceteryg Re: prosze o interpretacje 22.02.10, 15:00
              milaemalka napisała:

> Zrób jeszcze raz to usg

Niestety drugie USG mogę mieć dopiero po ósmym marca w takiej sytuacji poszedłem z reklamacją do obecnie wykonanego USG i doktor powiedział mi tak skoro on zdiagnozował i napisał w opisie, że ‘’Gruczoł tarczycy w normie wielkości’’ to tak jest i moje obliczenia objętości sześcianu były by mniej precyzyjne, ponieważ mam nie typowo ułożoną tarczyce i on celowo nie podał trzeciego wymiaru by ktoś kiedyś na podstawie tylko wymiarów nie zrobił mi krzywdy dodam, że ten lekarz ma kilkunasto letnie doświadczenie i opinie cenionego fachowca.
              • ceteryg Re: prosze o interpretacje 24.02.10, 12:11
                Jestem już po wizycie u endokrynolog była to moja pierwsza i ostatnia
                wizyta, ponieważ doktor stwierdziła, że nie wymagam leczenia i jestem
                zdrowy.
                • hashi-tess Re: prosze o interpretacje 24.02.10, 22:23
                  Możesz tę wypowiedź rozwinąć bo nie wiem czy myślisz
                  tak jak p. dr czy masz zamiar szukać innego endo.
                  • ceteryg Re: prosze o interpretacje 25.02.10, 10:41
                    Nie wiem, co robić nie wiem, co myśleć po odebraniu wyników USG
                    załamałem się, ale jeszcze wtedy miałem jakąś nadzieje, że lekarze
                    specjaliści coś zaradzą i ta nadzieja nie trwała długo wczoraj pani
                    endokrynolog powiedziała mi ze ja powinienem pójść do psychiatry, bo
                    ja uskarżałem się, że jest mi potwornie zimno i w ogrzewanym
                    mieszkaniu +23 stopnie najchętniej założyłbym kurtkę a śpię pod
                    kołdro ubrany w ciepły podkoszulek kalesony i skarpety i nadal jest
                    mi zimno przyznacie, że jest to nienormalne i ja nie wzbraniam się od
                    wizyty u psychiatry, bo to też lekarz a jakaś przyczyna mojego
                    fatalnego stanu zdrowia jest i trzeba chęci żeby znaleźć tą przyczynę
                    ja na swój koszt robiłem badania myślałem, że będą pomocne w
                    diagnozie niestety pani doktor nie chciała nawet na nie spojrzeć ja
                    ją zachęcałem mowie tak proszę spojrzeć na wyniki mam zły cholesterol
                    ponad normę a ona a gdzie ten wynik ja mówię na czwartej kartce a
                    ona, ale gdzie to, więc ja odnalazłem i palcem pokazałem a ona eeetam
                    trochę to trzeba mniej jeść, więc ja widząc niechęć pani doktor
                    odłożyłem wszystkie wyniki badań i podsunąłem USG i z lękiem czekam
                    na komentarz pani doktor a ona powiada tak teraz tak wszyscy mają a i
                    ci, co robią USG to więcej widzą jak jest i tak piszą no i żebym nie
                    przychodził do nie wcześnie jak za rok to zobaczy, co się dzieje.
                    Moja żona przez trzy dni płakała jak zobaczyła wyniki usg wczoraj jak
                    wróciłem od doktor specjalistki i zakomunikowałem żonie, że jestem
                    zdrowy i nie będę leczony tylko obserwowany i za rok kontrola to
                    zbladła i nic się nie odzywała a dzisiaj jakoś podejrzliwie na mnie
                    patrzy (chyba jednak pójdę do psychiatry)
                    • milaemalka Re: prosze o interpretacje 25.02.10, 13:40
                      Nie jest Ci potrzebny psychiatra.Przy takim niskim ft3 jak Ty masz występują
                      objawy podobne do depresji .Nie daj sie faszerowac żadnymi uspokajaczami.na
                      Twoim miejscu zrobiłabym jeszcze raz za miesiąc Tsh ,Ft3 i Ft4 a teraz
                      zrobiłabym usg w innym miejscu. Trafiłes na przemądrzałą babę ,postaraj sie nie
                      przejmmowac jej gadaniem.Radziłabym zbadac także pozim ferrytryny(nie zelaza).A
                      takie zimno nie jest dla nas niczym nowym
                    • hashi-tess Re: prosze o interpretacje 25.02.10, 20:18
                      ceteryg napisał:

> Nie wiem, co robić nie wiem, co myśleć po odebraniu wyników USG
                      > załamałem się,

nie jesteś odosobniony, wiele osób jest w podobnej sytuacji,
                      głowa do góry.

ale jeszcze wtedy miałem jakąś nadzieje, że lekarze
                      > specjaliści coś zaradzą i ta nadzieja nie trwała długo wczoraj pani
                      > endokrynolog powiedziała mi ze ja powinienem pójść do psychiatry,

a Ty powinieneś wysłać p. dr na dokształcanie się w temacie chorób tarczycy.

bo
                      > ja uskarżałem się, że jest mi potwornie zimno i w ogrzewanym
                      > mieszkaniu +23 stopnie najchętniej założyłbym kurtkę a śpię pod
                      > kołdro ubrany w ciepły podkoszulek kalesony i skarpety i nadal jest
                      > mi zimno

niska temp. ciała i uczucie zimna jest jednym z ważniejszych objawów niedoczynności.
                      P. dr dalej jest niedouczona.

przyznacie, że jest to nienormalne i ja nie wzbraniam się od
                      > wizyty u psychiatry, bo to też lekarz a jakaś przyczyna mojego
                      > fatalnego stanu zdrowia jest

Ty tę przyczynę znalazłeś, musisz tylko teraz znależć dobrego endo,
                      który włączy Ci leczenie.
                      A o p. dr nawet nie myśl, nie stresuj się.
                      Jak w każdym zawodzie są specjaliści i pseudo specjaliści.
                      Olej p. dr.
                      Małżonka jest przestraszona bo nie wie nic n/t choroby.
                      Strach właśnie wynika z niewiedzy.
                      Wytłumacz Jej, że to choroba jak każda inna.
                      Na nią się nie umiera. Musimy tylko żyć z nią w symbiozie.
                      Ot, cała filozofia.

Pozdr Ciebie i Twoją małżonkę.

Tess

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka