Dodaj do ulubionych

Kołatanie serca

08.06.11, 20:31
Witam, bardzo proszę o poradę. Od ponad roku leczę się na niedoczynność tarczycy (podobno mam Hashimoto, tak mi powiedział mój lekarz, ale ja nie znam się na tym kompletnie). Ok 2 miesięcy temu (brałam euthyrox 25/50 co drugi dzień) zaczęło mi się kołatanie serca, źle się czułam, byłam nerwowa i ospała, okazało się że mam przedawkowanie (tsh 0,010). Dostałam lek od internistki propranolol, a endo kazał mi zmniejszyć dawkę do samej 25. Wszystko przeszło oprócz kołatania serca (co prawda jest mniejsze ale jest). Endo kazał zrobić tsh (4.610) stwierdził że trzeba będzie zwiększyć dawkę, ale póki co mam brać 25 za 4 tyg. znowu zrobić tsh i się pokazać. A moje pytanie polega na tym czy (bo tak mi powiedziała internistka) to możliwe żeby kołatanie serca było objawem przy braniu hormonów na tarczycę? Ja mam 26 lat i nie uśmiecha mi się brać leku na spowolnienie bicia serca. Czy ktoś z Was miał bądź ma taką sytuację? Jedna endo przez telefon powiedziała mi że może to być prędzej objaw nerwicy (bo rzeczywiście bije mi wtedy z tego co zauważyłam w sytuacjach stresowych). Bardzo proszę o jakąś radę, co mogłabym zrobić. Z góry dziękuję za odp.
Obserwuj wątek
    • hashi-tess Re: Kołatanie serca 08.06.11, 23:00
      milamila26 napisała:

Bardzo proszę o jakąś radę,
      > co mogłabym zrobić.

proponuję oznaczyć poziomy hormonów tarczycy - FT4 i FT3.

kołatanie serducha może powodować niedoczynność
      jak również anemia z braku ferrytyny, wit. B12 czy kwasu
      foliowego. Może powinnaś oznaczyć te składniki?
      A i jeszcze - wiele osób w niedoczynności ma problemy
      z wit. D - może też ją oznacz?!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka