Dodaj do ulubionych

Alkohol a nawrót choroby

12.09.11, 20:03
Witam, mam pytanie, czy alkohol może wpłynąć na nawrót choroby tarczycy? Moja mama chorowała na nadczynność tarczycy, złe leczenie spowodowało, że wpadła w niedoczynność. Nie mogła z niej wyjść, ale zmieniła dietę, przestała palić i odstawiła alkohol i udało się, po kilku latach chorowania na niedoczynność schudła ok 30kg kg, odżyła, wyniki się wyrównały. Nie piła przez 2 lata. Jakieś pół roku temu zaczęła znowu wprowadzać alkohol do swojej diety. Nie mieszkam z rodzicami, ale myślę, że pije 2-3 razy w tygodniu po 1-2-3 lampki wina. Ciężko mi powiedzieć ile dokładnie, może mniej może więcej. Ale od pół roku wyniki znowu się pogorszyły. Mama przytyła znowu 15-20 kg, znowu wpadła w niedoczynność. Czy to zbieg okoliczności, czy alkohol faktycznie mógł wpłynąć na nawrót choroby? Z góry dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam.
--
Obserwuj wątek
    • m1-66 Re: Alkohol a nawrót choroby 12.09.11, 20:32
      trzeba systematycznie!!! przyjmować leki na niedoczynność np: Euthyrox - przyjmuje się go zawsze rano po przebudzeniu i przed jedzeniem minimum pół godziny.Wypity alkochol /2-3 lampki wina/ nie powinien w znaczący sposób wpłynąć na nawrót choroby.Trzeba pamiętać o lekach i kontroli TSH Ft3 Ft4
      pozdrawiam
      • mycha79 Re: Alkohol a nawrót choroby 12.09.11, 20:49
        Dziękuję za błyskawiczną odpowiedź. Mama przyjmuje leki regularnie, jedyne co się zmieniło ostatnio to właśnie wprowadzenie alkoholu. Stąd moje pytanie.
        • m1-66 Re: Alkohol a nawrót choroby 12.09.11, 21:43
          A badania kontrolne TSH, Ft3,Ft4 są Ok.? może trzeba zwiększyć dawkę leku
          no cóż jeśli chodzi o alkohol niewielkie ilości nie powinny mieć wpływu, myślę że większa dawka alkoholu i to wysoko procentowego która się by mogła utrzymywać w organiźmie do godzin porannych i wtedy przyjęcie leku może być źle wchłaniane – ale to tylko mój osąd
          pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka