Dodaj do ulubionych

moje wyniki

18.10.11, 17:36
Witam forumowiczów,

Jako iż tarczyca jest niezliczonym źródłem moich kłopotów zdrowotnych, postanowiłam założyć swój wątek również na tym forumsmile Zbieram opinie i doświadczenia innych smile. Moje wyniki i leczenie:

Marzec: (badane tylko TSH, morfologia w normie) - nie wiedziałam jeszcze co się dzieje, lekarz z morfologią zlecił tylko TSH - 1.86 40,76%

Czerwiec: (lekarz zlecił tylko badanie przeciwciał)

anty TG 352.2 ( 306,26%)
antyTPO 402.2 (1235,88%)

zasłąbnięcia, drętwienia kończyn i twarzy, uczucie zmęczenia, dreszcze, stałe uczucie zimna, sucha skóra i włosy, b. niskie ciśnienie, uczucie rozdygotania wewnętrznego, kołatania serca, bóle głowy.

Wizyta u endo - euthyrox 25mg po 2 tyg. 50 mg, stwierdził Hashimoto

Coraz gorsze samopoczucie, zasłabnięcia bardziej gwałtowne, karetka, szpital itp.

Odstawiłam hormon i po 4-ech dniach badania (teraz wiem, że trochę za wcześnie):

TSH 1.86 40,76%
Ft4 24.57 125.7%
Ft3 5.68 70.25%

Kolejny endo, stwierdziła nadczynność: codziennie metizol 5mg, wit. B6, propranolol 10 mg

lipiec:
TSH 5.04 121,37%
Ft4 17.04 50.4%

USG: tarczyca niepowiększona, w połowie hypoechogenna, w połowie niejednorodna o prawidłowym unaczynieniu. Obraz zmian jak w początkach autoimmunothyreopatii. W płacie prawym uwidoczniono jeden normoechogenny, gładkokonturowany, skąpo unaczyniony, guzek o średnicy 4mm. Płat prawy o wymiarach 44x17x18 7,3cc, lewy 38x15x16 5,2cc

Samopoczucie b.z., nawet gorzej.
Wizyta u endo : metizol co drugi dzień, reszta leków bez zmian

Sierpień:
TSH 5.88 142,75%
Ft4 12.21 2,1%
Ft3 2.87 7,16%

Wrzesień:
TSH 4.31 102,8%
Ft4 18.68 66.8%

Wizyta u kolejnego endo: kazała odstawić wszystkie leki i poźniej zrobić badania.

Tydzień po odstawieniu leków: uczucie zmęczenia i braku energii, wieczne niewyspanie, kłopoty z koncentracją, uczucie odrealnienia, rozedrganie, drżące ręce

Czy pierwszy endo miał rację, że dał euthyrox bez innych badań? Może dawka na początek była za duża, stąd ta gwałtowna reakcja? Czy ta nadczynność była faktycznie polekowa, jak twierdzi ostatnia endo? Mam większą świadomość swojej choroby, jestem po lekturze 3 książek nt. chorób tarczycy, dlatego mam coraz więcej pytań, a jednocześnie wiele wątpliwości udało mi się już rozwiać. Jakie jest Wasze zdanie n/t mojej choroby, objawów?

Obserwuj wątek
    • devilyn Re: moje wyniki 18.10.11, 18:43
      Przede wszystkim badamy Ft3 i Ft4 bez wzięcia tabletki.

Warto oznaczyć b12, ferrytynę.

TSH masz za wysokie.
      • agniesz-ka1975 Re: moje wyniki 18.10.11, 18:56
        devilyn napisała:

> Przede wszystkim badamy Ft3 i Ft4 bez wzięcia tabletki.
        Wszystkie badania bez tabletki.
        > Warto oznaczyć b12, ferrytynę.

Na wyniki w/w czekamsmile

>
        >
    • aleksandra_01 Re: moje wyniki 18.10.11, 18:49
      > Czy pierwszy endo miał rację, że dał euthyrox bez innych badań? Może dawka na p
      > oczątek była za duża, stąd ta gwałtowna reakcja? Czy ta nadczynność była faktyc
      > znie polekowa, jak twierdzi ostatnia endo? Mam większą świadomość swojej chorob
      > y, jestem po lekturze 3 książek nt. chorób tarczycy, dlatego mam coraz więcej p
      > ytań, a jednocześnie wiele wątpliwości udało mi się już rozwiać. Jakie jest Was
      > ze zdanie n/t mojej choroby, objawów?

chyba ani jeden ani drugi endo nie postąpił do końca właściwie.
      jesteś kolejnym przypadkiem, który pokazuje, że nie można oceniać pracy tarczycy
      tylko na podstawie samego tsh bez hormonów produkowanych przez tarczycę (endo pierwszy).
      drugi endo nie dokończył diagnozy, bo nie zaproponował Ci zbadania przeciwciał trab.

moim zdaniem, w tej sytuacji powinnaś zbadać te przeciwciała.
      można mieć jednocześnie i hashimoto i Gravesa-Basedova.
      można również mieć hashimoto przebiegające z początku fazą nadczynności.
      pozostaje Ci pilnowanie ft3 i ft4 (jak widać Tsh nie jest Ci pomocne)
      i w zależności od ich poziomów albo brać leki na niedoczynność albo na nadczynność.

a.
      • agniesz-ka1975 Re: moje wyniki 18.10.11, 21:26
        Jeśli chodzi o moje wyniki, mam straszny mętlik w głowie. Nowa endo kazała tylko zrobić TSH i Ft4, ale ja faktycznie chyba komplet zrobię i "zasypię" panią doktorsmile Może to w końcu coś mi wyjaśni. Złe samopoczucie i dolegliwości nie bierą się samo z siebie.
    • hashi-tess Re: moje wyniki 18.10.11, 19:01
      ja skierowałabym swoją uwagę na nadnercza.
      Objawy Twoje sugerują, że w/w mogą żle pracować.
      Ale czy znajdziesz takiego endo?
      Życzę, aby Ci się udało.

Tess
      • agniesz-ka1975 Re: moje wyniki 18.10.11, 21:20
        hashi-tess napisała:

> ja skierowałabym swoją uwagę na nadnercza.
        > Objawy Twoje sugerują, że w/w mogą żle pracować.
        > Ale czy znajdziesz takiego endo?
        > Życzę, aby Ci się udało.
        >
        > Tess
        Dziękuję za wskazówki i życzeniasmile Na pewno będą mi potrzebne, bo ciężko trafić na dobrego endo (i nie tylko endo zresztą).
    • agniesz-ka1975 Re: moje wyniki 08.11.11, 18:41
      Przymierzam się do kolejnego "ataku" na endo, jestem po lekturze książek i na bieżąco śledzę forum. Z moich przemyśleń wyszło, że żeby mieć kompletną diagnozę powinnam zrobić badania: TSH, FT3, FT4, TRab, ferrytyna, B12, wit D3, kortyzol, morfologia, cholesterol całkowity, HDL, LDL, cukier, potas+sód+chlorki. Zastanawiam się, czy po czterech miesiącach jest sens robienia ponownego USG tarczycy? Czy ktoś ma jeszcze jakieś pomysły, żebym zrobiła wszystko hurtowo? I tak będę robić prywatnie, do najtańszego lab muszę kawałek dojechać, także wszystko za jednym razem.
    • agniesz-ka1975 wyniki 18.11.2011 18.11.11, 17:12
      Najnowsze wyniki (5 tyg po odstawieniu tyreostatyku):

TSH 2,69 (norma 0.27-4.2)
      FT3 4,9 (norma 3.1-6.8) 48,65%
      FT4 18,4 (norma 9-19.05) 89,52%
      wit. B12 374 (norma 187-883)
      ferrytyna 71 (norma 15-400)

Objawy: zła tolerancja niskich temperatur, niskie ciśnienie (80/50, 90/60), zmęczenie, zimne ręce i stopy, bóle mięśniowe (grypopodobne), długi cykl i skąpe miesiączki, ciężki PMS

Co sądzicie o powyższych?
    • agniesz-ka1975 nowe wyniki 01.12.11, 11:45

TSH 2,02 (powolo spada)
      W badaniach szpitalnych nie robią FT3 i FT4
      Poniżej normy mam: wit. B12, żelazo, wapń i kwas foliowy ; czerwone krwinki przy dolnej granicy normy.
      Nie odczuwam dolegliwości ze strony żołądka, także skąd ta gwałtowna zmiana? Dwa tyg temu B12 i żelazo miałam dobre.
      • hashi-tess Re: nowe wyniki 01.12.11, 12:05
        Twój problem to złe leczenie i wpisane przez Ciebie
        wyniki ferrytyny i wit. B12 wcale nie były prawidłowe
        bo były niskie.

Sądzę, że powinnaś pomyśleć nad dobrym endo
        lub tak jak ja zrobiłam - nauczyć się swojej choroby.

To wcale nie jest trudne. Służe pomocą.
        • agniesz-ka1975 Re: nowe wyniki 01.12.11, 16:38
          Dzięki bardzosmile
          W szpitalu, jak zobaczyli moje poprzednie wyniki, to stwierdzili, że w poprzednich musiał być błąd, bo to aż niemożliwe. Na pewno będę miała skierowanie do gastroenterologa i na gastroskopię. Cały czas szukam dobrego endo, także mam nadzieję, że wkrótce mi się uda. Jak wyjdę ze szpitala, to dalej będę działać.
          Zgadzam się, że o chorobie muszę się jeszcze wiele nauczyć. Na razie czytam, prowadzę notesik badań i samopoczucia i rozmawiam z lekarzami. W razie wątpliwości nie omieszkam skorzystać z propozycjismile
          • hashi-tess Re: nowe wyniki 01.12.11, 23:45
            owocnego pobytu w szpitalu.
            • agniesz-ka1975 Re: nowe wyniki 04.12.11, 08:29
              Dzięki bardzosmile Trafiłam na wspaniały oddział i wspaniałych lekarzy. Bardziej się przejmują niż mój rodzinny, kardiolog, endokrynolog i neurolog z przychodni razem wzięci. Jestem przebadana od stóp do głowy, zlecenia na kolejne badania, już po szpitalu, nawet rtg klatki piersiowej mi zrobili, tylko dlatego, że dawno nie miałam robionegosmile
    • agniesz-ka1975 Skierowanie na gastroskopię 14.12.11, 18:09
      Czy lekarz rodzinny może dać skierowanie na gastroskopię? Przy obniżonym poziomie B12, żelaza, wapnia, kwasu foliowego - dostałam skierowanie tylko do gastroenterologa. Na moje pytanie, czy mogę dostać skierowanie na gastroskopię, żeby już z wynikami badań udać się do specjalisty, odpowiedziała mi, że nie może. Ma ktoś doświadczenie w tej sprawie?
      • aleksandra_01 Re: Skierowanie na gastroskopię 14.12.11, 20:29
        > uż z wynikami badań udać się do specjalisty, odpowiedziała mi, że nie może. Ma
        > ktoś doświadczenie w tej sprawie?

ja dostałam skierowanie od rodzinnego na gastroskopię z pobraniem wycinków.
        i zupełnie ominęłam gastrologa. także można, to zależy tylko od chęci lekarza.
        inna kwestia to terminy, ale chyba i gastrolog nie wyczaruje dodatkowego terminu,
        jeśli wszystkie terminy są już zajęte.

a.
        • kolejna-staraczka Re: Skierowanie na gastroskopię 14.12.11, 20:50
          Nasza rodzinna też chciała dać mojemu mężowi skierowanie na gastroskopię (nawet przed zrobieniem innych badań, bo często bolał go brzuch), ale od razu powiedziała, że w tym roku się nie uda (to było w listopadzie), więc zrobił prywatnie.
          • agniesz-ka1975 Re: Skierowanie na gastroskopię 14.12.11, 21:07
            Ze znalezieniem terminu nie mam kłopotu, tylko niestety ze skierowaniemsad Będę się chyba dobijać mocniej.
    • agniesz-ka1975 po gastroskopi 27.12.11, 11:57
      Endoskopowe podejrzenie przepukliny rozworu przełykowego. Jak mi wyjaśnił lekarz, może to tłumaczyć niewyjaśnione dotąd bóle w okolicy serca.
      W antrum śluzówka z pstrym zaczerwienieniem. Pobrano wycinki do badań. Wyniki za 2 tyg.
      Po badaniu lekarz zapytał, czy choruję na niedokrwistość.
      Zobaczymy, jakie wyniki będą.
      • hashi-tess Re: po gastroskopi 27.12.11, 20:42
        czy lekarz nazywał to refluksem?

nie pamiętam czy oznaczałaś ferrytynę, wit. B12 i wit. D?
        • agniesz-ka1975 Re: po gastroskopi 28.12.11, 08:14
          Nie nazwał tego refluksem, powiedział, że część żołądka może się cofać do przełyku i dawać odczucie bóli sercowych. Żelazo, B12, kwas foliowy i wapń mam poniżej norm, wit. D nie oznaczałam. Doczytałam sobie, że wiąże się z tym choroba refluksowa. Także muszę teraz jeszcze do gastroenterologa się wybrać, jak tylko będą wyniki wycinków.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka