Dodaj do ulubionych

usg tarczycy - guzek

20.10.11, 13:13
Witam się i dołączam do Was.

Właśnie się dowiedziałam, że zostałam "szczęśliwą" posiadaczką guzka lito-płynowego o wym 41mm x 28 mm x 31 mm (31 ml ?) - i cholera zajmuje mi cały prawy płat tarczycy (63x29x32), do tego łobuziak ma bogaty przepływ obwodowy i pojedyńcze naczynia wewnętrzne. unaczynienie miąższu nieznacznie wzmożone.
lewy płat nie ma zmian ogniskowych o wym 40 mm x 12 mm x 14 mm (3,5 ml)

To się chłopak dokarmił na mnie. Narazie staram się nie sypnąć psychicznie i powoli wczytuję się . Tym bardziej, że robiłam w maju TSH,ft3 i ft4 i wszystkie miałam w normie, bo już wtedy wydała mi się szyja za gruba.
To ile czeka się na endokrynologa na nfz w Warszawie (zważywszy, że dopiero jutro idę po skierowanie do lekarza pierwszego kontaktu)? I może któraś miała tak dużego "lokatora"? - czy to może tylko mi wydaje się spory.
Obserwuj wątek
    • marzena_gabi Re: usg tarczycy - guzek 20.10.11, 16:44
      ile czeka się na NFZ na endo w Wawie? no cóż nie będę czarować nawet 6 miesięcy, prawdopodobnie limit na ten rok już wyczerpany.... ja nie mogę się dostać, idę prywatnie i szukam dobrego....
      bo najbliższe zapisy na marzec druga połowa... po wizycie też na następną trzeba czekać 6 miesięcy
      • aniapn Re: usg tarczycy - guzek 20.10.11, 21:34
        Cześć bob.budowniczy. Co słychać na zakątku smile, jakoś tak ciężko mi tam zaglądać, więcej czasu spedzam tutaj.
        Co do NFZ-etowego endo, to tak jak napisała poprzedniczka, sporo się czeka, a jak już się doczeka, to czasem się okazuje, że nie warto było... Ja byłam na Żoliborzu w przychodni NFZ Alvit (lekarze przyjmują też prywatnie) u dr Kaniewskiego - nieszczególnie - mało czasu na pytania, słaby kontakt, nie przejmuje się wcale, ustala dawkę po wyglądzie i wadze. Spory wybór lekarzy jest też w Bielańskim, ale nie sądzę żeby terminy były "ludzkie". Tylko ja mam Hashimoto, a u Ciebie jest guzek - pytanie czym spowodowany.
        Podaj nam swoje ostatnie wyniki hormonów i przeciwciał, może coś Ci pomożemy.
        • bebelu Re: usg tarczycy - guzek 20.10.11, 21:35

ten post by aniapn, to mój był smile - coś mnie zalogowało pod innym nickiem.
          • bob.budowniczy Re: usg tarczycy - guzek 21.10.11, 13:09
            witam smile
            no to zdobyłam skierowanie do endokrynologa, zapisałam się na Banacha na luty.
            TSH - 2,455 (0,47-4,64)
            FT3 - 3,69 (2,23-5,35)
            FT4 - 10,53 (9,14-23,81)
            wszystko w normie, morfologia jest dobra. tylko ten guzek 4x3x3 cm - kurcze jak piłka pingpongowa.
            • bebelu Re: usg tarczycy - guzek 21.10.11, 21:01
              Na luty to długo, ja bym na twoim miejscu poszła prywatnie, żeby to skonsultować. Kiedyś chodziłam do dr Papierskiej i chociaż mi Hshimoto nie potrafiła prowadzić, to wielu pacjentów ją chwali (w internecie), poza tym pracuje w Bielańskim i w razie jakiejś akcji może mogłaby ci pomóc (tego na pewno nie wiem). Przyjmuje w Alkamedzie na Bielanach, terminy oczekiwania nie były jakieś tragiczne, zadzwoń i zapytaj, może przyjmie Cię wcześniej ze względu na sytuację.
            • devilyn Re: usg tarczycy - guzek 22.10.11, 18:00
              Wyniki nie są dobre %

FT4 9.48% [wynik 10.53, norma (9.14 - 23.81)]

FT3 46.79% [wynik 3.69, norma (2.23 - 5.35)]
              • bob.budowniczy Re: usg tarczycy - guzek 28.10.11, 17:41
                Zrobiłam świeże wyniki.
                TSH - 2,647 norma (0,47-4,64)
                FT3 - 3,09 norma ( 2,23-5,35) - 27,56 %
                FT4 - 1,02 norma (0,93 - 1,70) - 11,69%

anty TPO - 12,96 norma< 34
                anty TG - 11,71 norma <115

czyli wszystko dobrze ? i w normie. To zostaje tylko guz 4 cm, tylko cholera dlaczego skoro reszta dobrze funkcjonuje.
                • bebelu Re: usg tarczycy - guzek 28.10.11, 20:41
                  Wyniki nie są dobre, TSH 2 i więcej to za dużo w naszym wieku, Ft4 na poziomie 11% to bardzo mało, nie masz czasem objawów niedoczynności? Zdrowe osoby mają Ft4 i Ft3 na poziomie około 50% - wyrównanym. Musisz suplementować hormon, kwestia endo, który wdroży leczenie, a wtedy ten guz może zaniknąć.
                  • stephany Re: usg tarczycy - guzek 05.11.11, 18:48
                    Marzena ty też tu? Bebelu dawno Cię nie widzialam na zakątku.
                    Spróbuj zapisać się do dr. Bisza do przychodni przyszpitalnej na Madalińskiego. On mnie operował w tym roku.
                    Trudno coś mówić o tym guzie, nie zamieściłaś opisu. W wyniki nie mam wiary, u mnie TSH wychodzi w normie (dla mojego wieku) a nadal pół roku po operacji mam gigantyczne objawy niedoczynności – suplementuję euthyrox.
                    Daj koniecznie znać jak się sprawa rozwinęła.
    • fghjklqwerty Re: usg tarczycy - guzek 05.11.11, 20:14
      Koniecznie zrób biopsję tej zmiany. Unaczynienie obwodowe jest sygnałem, że należy takie ognisko nakłuć, bo tak właśnie wygląda system unaczyniania się nowotworów w ich początkowej fazie wzrostu.
      Przy okazji - o guzku można mówić, gdy zmiana jest wyczuwalna palcami. Wszystko co wychodzi tylko w usg, a nie w badaniu palpacyjnym nazywa się ogniskiem.
    • pineaple Re: usg tarczycy - guzek 05.11.11, 21:07
      Ja miałam tak samo, 6 lat temu dowiedziałam się że mam guzka na tarczycy dość sporego, zrobiłam badania i wszystko w normie. Dopiero po operacji zrobiła się niedoczynność
      • bob.budowniczy Re: usg tarczycy - guzek 05.11.11, 22:15
        Stepa, i ja tutaj.....
        Niestety guzek jest wyczuwalny pod palcami.
        Byłam prywatnie u dr. Grzesiuka. Z wynikami mam się zgłosić.
        We wtorek idę prywatnie do "Damiana" na biopsję do polecanego na forum dr. Tadeusza Kubiciego. Z badań mam sobie zrobić jeszcze zdjęcia rtg klatki i szyi.
        • bob.budowniczy Re: usg tarczycy - guzek 06.11.11, 08:31
          Opis mojego usg :
          Tarczyca położona typowo, dwupłatowa. Cieśń gr.do 4 mm
          Prawy płat powiększony o wym 63 x 29 x 32 mm (31 ml)
          lewy płat o wym 40 mm x 12 mm x 14 mm (3,5 ml)
          Prawie cały płat prawy płat i część cieśni zajęte przez guzek lito - płynowy o wym
          41mm x 28 mm x 31 mm
          W płacie lewym zmian ogniskowych nie stwierdzam. Miąższ tarczycy o prawidłowej echostrukturze.
          Unaczynienie miąższu nieznacznie wzmożone,guzek z bogatym przepływem obwodowym i pojedynczymi naczyniami wewnętrznymi.
          okoliczne węzły nie powiększone.

ot i wszystko.
          Teraz powoli zaliczam lekarzy , żeby wiedzieć co i jak, żeby dotrwać i nie zwariować do wizyty państwowej.
          • bob.budowniczy Re: usg tarczycy - guzek 25.11.11, 14:32
            No i już wiem.
            Lekarz powiedział mi , że wyniki mam w normach, więc tym się nie będziemy zajmować. Skierował mnie na rtg szyi i klatki oraz biopsję.
            Biopsję zrobiłam u polecanego dr Kubickiego - wyszło super, nie znaleziono podejrzanych komórek. - więc dożyję do wizyty na nfz wink
            Rtg wykazał przesunięcie w lewo tchawicy i przełyku (teraz wiem, dlaczego brakowało mi tchu, kasłałam, w nocy przyduszałam)
            Lekarz obejrzał zdjęcie i powiedział, że nie obejdzie się bez operacji.
            narazie czekam na wizytę państwowo.
            • hashi-tess Re: usg tarczycy - guzek 29.11.11, 12:57
              może powinnaś już zaklepać termin zabiegu?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka