Dodaj do ulubionych

interpretacja wyników

19.06.12, 13:54
Witam
Czy ktoś mógłby mi pomóc w interpretacji wyników.?
tsh 3 generacji 1,50 w maju wynosiło 0,952
ft4- 17,98 zakres 12-22
ciała antytyreoglobulinowe anty tg - 7,5 zakres 0-110
ciała przeciw peroksydazie tarczycowej anty po - 12,37 zakres 0-35
Obserwuj wątek
    • pies_z_laki_2 Re: interpretacja wyników 20.06.12, 10:55
      A dlaczego zrobiłaś te badania? Masz jakieś dolegliwosci?
      Wyniki sa jak najbardziej w porządku.
      • 0hanna9 Re: interpretacja wyników 20.06.12, 15:49
        Witam
        Od ponad miesiąca bardzo źle się czuję zaczęło się od tego że siedziałam sobie spokojnie i skoczyło mi ciśnienie miałam 198/100 puls 116 i nie mogłam oddychać. Od tego momentu dzień w dzień skacze mi ciśnienie, raz mam wysokie raz niskie. Mam uczucie jakbym miała coś w gardle. Nagle dostaję skurczu (gardła) bije mi mocno serce podnosi się ciśnienie ,zatyka mi uszy i mam zaburzenia wzroku oraz drętwienie twarzy i szyi. Czuję się jakby brakowało mi powietrza i nie mogę go nabrać. Mam strasznie napiętą szyję. Mój rodzinny wypisywał mi ciągle leki na nerwicę które na mnie nie działają tzn dalej miałam duszności i to ja wymuszałam od niego skierowania na badania żeby wykluczyć ewentualnie inne choroby. Patrzył się na mnie jak na umysłowo chorą zero zainteresowania tylko słuchał. Byłam u laryngologa powiedział mi że mam czysto w gardle nie mam raka krtani i wypisał mi diphergan a jak nie pomoże to mam iść do psychologa. Zrobiłam rtg płuc wszystko ok . Byłam u kardiologa który mnie osłuchał i też nic nie widział niepokojącego tylko podwyższone ciśnienie 149/90 wypisał mi tabletki na refluks. Teraz zmieniłam rodzinnego zrobiła mi badania krwi które są w normie nie mam stanu zapalnego mocz też ok . Nawet nerki mi przebadała i zrobiła powtórkę tsh które trochę wzrosło i takim sposobem na końcu wzięłam się za tarczycę wyniki wyszły chyba ok 29.06 mam usg tarczycy żeby sprawdzić czy wszystko tam ok. Czasami pobolewa mnie na środku szyi. Jest mi zimno potem gorąco strasznie rozdwajają mi się paznokcie ,popsuła mi się cera i ciągle jestem przeziębiona. Nie mogę spać od miesiąca a szczególnie na wznak jak schylam głowę na dół to też odczuwam pewien dyskomfort i już mam problem z miesiączką bo mam plamienia między cyklami. 2 miesiące temu intensywnie ćwiczyłam biegałam na bieżni i jeździłam na rowerze jadłam wszystko tylko w małych ilościach zamówiłam sobie tabletki thermo speed extreme z olimpu tzw spalacz tłuszczu bo chciałam jeszcze szybciej schudnąć i nie wiem czy własnie one mi nie zaszkodziły.
        • hashi-tess Re: interpretacja wyników 20.06.12, 18:08
          wiele wskazuje, że masz problem z tarczycą.
          Pełniejszy obraz będzie po wykonaniu usg gruczołu
          i ponownym oznaczeniu hormonów, tj. całej
          trójcy tarczycowej FT4 i 3 oraz TSH.
          Do pełnej diagnozy potrzebne są p/ciała p/tarczycowe
          TPO i TG.
          • 0hanna9 Re: interpretacja wyników 29.06.12, 17:13
            Witam
            Jestem już po wizycie u endokrynologa miałam robione usg tarczycy mam torbiela wielkości 3 mm pani doktor powiedziała że mam się tym nie przejmować bo jest malutki i może się wchłonąć za pół roku mam tylko przyjść na wizytę kontrolną. Nie wiem co mam o tym myśleć i co dalej robić. Dalej odczuwam przeszkodę w szyi tak jakby skurcz (dzień w dzień) jestem osłabiona oraz czasami drętwieje mi lewa strona czuję się dosłownie pijana . Przez to uczucie ścisku skacze mi ciągle ciśnienie ale endo powiedziała że to nie od tarczycy tak się czuję. Przepisała mi concor nie wiem co dalej robić wzięłam tabletkę na nadciśnienie a dalej nie mogę złapać powietrza normalnie czuje jakbym się miała udusić mam strasznie płytki oddech. Myślałam żeby zrobić rtg przełyku z kontrastem nie wiem czy mam zrobić usg tętnic szyjnych i w ogóle co jeszcze mam sprawdzić wiem tylko że dłużej tak już nie dam rady. Może ktoś mi coś podpowie. Czy rtg przełyku wykaże jego zwężenie albo przepuklinę . Proszę o odpowiedź bo chciałabym uniknąć gastroskopii.
            • pies_z_laki_2 Re: interpretacja wyników 30.06.12, 11:27
              Podaj dokładny opis z usg, z wielkością i objętością tarczycy.
              Czy badałaś przeciwciała atpo i atg?
              • 0hanna9 Re: interpretacja wyników 30.06.12, 13:38
                Nie mogę za bardzo się rozczytać jest napisane coś takiego pp 25- 12-46mm 2p 18-11-44 mm
                cieśń 3mm. powiedziała ży tarczyca jest w porządku i nie od niej mam problem z oddychaniem żadnych zmian oprócz torbiela o wielkości 3 mm nie mam . przeciw ciała robiłam sama poprzez badanie krwi 2 tyg przed usg na którym byłam tsh 3 generacji 1,50 w maju wynosiło 0,952
                ft4- 17,98 zakres 12-22
                ciała antytyreoglobulinowe anty tg - 7,5 zakres 0-110
                ciała przeciw peroksydazie tarczycowej anty po - 12,37 zakres 0-35
                concor mi nic nie pomaga czuję się gorzej jakby spuchła mi od środka szyja i mam straszne ciśnienie w głowie, uszy zatkane i jest mi niedobrze . Odstawie go chyba zomiren mi pomagał od razu brałam go 2 razy dziennie ale przynajmniej nie czułam takich duszności i mogła oddychać z ty że płytko a tu tragedia. Już nie wiem co dalej wiem tylko że leki które działają na układ nerwowy trochę mi pomagają coś powoduje że skacze mi ciśnienie a od trzech dni robi mi się nie dobrze i jestem ciągle otępiałą .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka