Dodaj do ulubionych

Zajrzyjcie, proszę:)

05.09.12, 15:44
Witam serdecznie. Pisałam już tutaj kiedyś o moich problemach ze zdrowiem. Dziś chciałabym zwrócić się do Was z prośbą. Otóż: pierwsze badanie hormonów tarczycy zrobiłam 12 stycznia tego roku, oto wyniki:
TSH 4,17 ( 0,4-4,0)
FT3 4,64 ( 1,5-4,1)
FT4 1,03 (0,8-1,9)
Do endokrynologa trafiłam pod koniec marca(długie terminysad), zapisał mi Euthyrox N50. Podczas badania USG okazało się, że mam na środku i na lewym płacie kilka maleńkich guzków.
Kolejne badanie wykonałam 21 czerwca, przedstawiam wyniki:

TSH 1,08 (0,4-4,0)
FT3 3,92 (1,5-4,1)
FT4 1,07 (0,8-1,9)

Wyniki są niby w porządku, a ja nie daję rady z wagąsad . Jem tyle co zawsze, a rosnę w oczach. Do jakiego lekarza pójść? Pomóżcie. Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • hashi-tess Re: Zajrzyjcie, proszę:) 05.09.12, 22:16
      Tyjesz bo masz problem z tarczycą.
      Kiedy bedziesz w eutyreozie prawdopodobnie
      Twoja waga będzie się obniżać.
      Dlaczego nie odpowiada Ci endo, u którego byłaś?
      Dostałaś leczenie, a zapewniam, że wielu innych medyków
      odprawiłoby Cię z kwitkiem.
      Podobno w siemianowicach jest krótka kolejka do endo.
    • pies_z_laki_2 Re: Zajrzyjcie, proszę:) 06.09.12, 09:44
      Przelicz swoje wyniki wolnych hormonów na procenty ( samodobro.host56.com/ ), sama zobaczysz, czy masz dobrze ustawioną dawkę tyroksyny. Uzupełniasz ją od niedawna i pewnie trzeba ją teraz podnieść, bo E50 to nie jest bardzo dużo... niektóre dziewczyny łykają po 150 i więcej...

No i zmień dietę, jeśli do tej pory tego nie zrobiłaś. Odrzuć słodycze, laktozę (słodkie mleko), gluten (np. pszenne bułeczki), tłuste mięso i przetwory z konserwantami, jedz dużo warzyw, kasz (zamiast klusek i pizzy), ziół (witaminy), białka (ryby, indyk, królik, twaróg, jogurty bez dodatków smakowych). I pij dużo wody mineralnej bez gazu i zielonej czy czerwonej herbaty.

I trzymaj się ciepło, będzie dobrze! Jak tylko wyregulujesz hormony waga przestanie rosnąć, a nawet pewnie spadnie smile
      • beatkaa32 Re: nowe wyniki 25.09.12, 10:52
        zrobiłam wczoraj badanie krwi; oto wyniki:
        TSH 0,4059 0,3500-4,9400
        FT3 3,80 1,71 - 3,71
        FT4 1,63 0,70 - 1,48

badanie zrobiłam w innym labie; dodam, że od dwóch tygodni zamiast zalecanej 50-tki biorę 75-tkę. czuję się rewelacyjnie, nareszcie mam chęć do zyciasmile powiedzieć endokrynologowi , że na własną rękę zwiększyłam dawkę leku? z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi, pozdrawiam.
        • devilyn Re: nowe wyniki 25.09.12, 15:18
          Najlepiej robić badania po 4-6 tygodniach od zwiększenia dawki leku.

Przelicz ft3 i ft4 na % da to lepszy obraz.
          • beatkaa32 Re: nowe wyniki 25.09.12, 16:34
            devilyn napisała:

> Najlepiej robić badania po 4-6 tygodniach od zwiększenia dawki leku.
            >
            > Przelicz ft3 i ft4 na % da to lepszy obraz.
            >

proszę bardzo: FT4 104,50 %
            FT3 119,23%
            • beatkaa32 Re: pomożecie mi? 26.09.12, 11:42
              n/t
        • pies_z_laki_2 Re: nowe wyniki 26.09.12, 12:50
          Czy badasz się przed czy po łyknięciu tabletki z hormonem?
          • beatkaa32 Re: nowe wyniki 26.09.12, 14:47
            "po" - zaraz po wstaniu z łóżka biorę leki...
            • beatkaa32 re: po wizycie 26.09.12, 18:21
              własnie wróciłam od endokrynologa. Guzki, które były widoczne na 1 badaniu, w tej chwili są minimalne, śladowe - jak to ujął lekarz. Dał mi skierowanie na anty TPO, podejrzewa Hashimoto.
            • pies_z_laki_2 Re: nowe wyniki 27.09.12, 20:18
              beatkaa32 napisała:
              > "po" - zaraz po wstaniu z łóżka biorę leki...

Jeśli badasz się PO łyknięciu T4, to wyniki (fT4 i fT3) są niemiarodajne.
              Nie odpowiadają stanowi z najniższym poziomem hormonów, tylko z łykniętą tabletką. A ty nie chcesz badać tabletki, tylko siebie.

Czy ktoś ci zalecał badanie hormonów PO tabletkach???
            • hashi-tess Re: nowe wyniki 28.09.12, 07:57
              beatkaa32 napisała:

> "po" - zaraz po wstaniu z łóżka biorę leki...

to te wyniki są do bani.
              Szkoda, że nie doczytałaś na forum
              albo nie spytałaś.
              • beatkaa32 Re: bolerioza-hashimoto??? 07.01.13, 19:21
                Witam serdecznie; jakoś wcześniej nie przyszło mi do głowy żeby te dwa fakty połączyć ze sobą, ale zacznę od początku:
                w lipcu 2010 roku znalazłam u siebie kleszcza. poszłam do rodzinnego, dostałam antybiotyk. Żadnych odkleszczowych objawów.
                W listopadzie 2010r dowiaduję się, że mój Tatuś ma raka-szok, niedowierzanie i ogromny stres związany z sytuacją; zaczynają się problemy ze strony układu pokarmowego.
                Styczeń 2011rok- zaczynam "poszukiwania" przyczyn; trafiam do proktologa, który przepisuje sulfalazynę, dolegliwości ustają.
                Następny był ginekolog - wszystko OK.
                Potem USG piersi, które wykazuje maleńkie torbielki, a przy okazji widać na tarczycy guzki, do obejrzenia przez endo.
                Marzec 2012 rok-pierwsza wizyta u endo, obraz USG wskazuje na obecność licznych guzków na całej tarczycy. Wyniki badań krwi potwierdzaja niedoczynność.
                Ostatnia wizyta u endo - listopad 2012, lekarz(inny) robi USG, w obrazie żadnych guzków nie ma, tarczyca niejednorodna(najprawdopodobniej ślady po guzkach).
                W międzyczasie doszły bóle kostno-mięśniowe, znaczny przyrost masy ciała, włosy wypadające garściami, opuchnięte kostki nóg, pogorszenie wzroku, bóle w podbrzuszu po prawej stronie.
                Czy powinnam zacząć diagnostykę w kierunku boleriozy? Pozdrawiam i z góry dziękuję za wszelkie sugestie.
                • pies_z_laki_2 Re: bolerioza-hashimoto??? 08.01.13, 10:21
                  > Czy powinnam zacząć diagnostykę w kierunku boleriozy? Pozdrawiam i z góry dziękuję za wszelkie sugestie.

Niekoniecznie.
                  Najpierw sprawdź tarczycę, skoro już wiesz, że z nią coś nie tak.

Podaj nam dokładny opis i wymiary / objętość tarczycy.
                  Zrób badania serologiczne tzw. trójki tarczycowej czyli tsh, ft4 i ft3.
                  Masz klasyczne objawy niedoczynności, a nie boreliozy, chociaż niektóre dolegliwości się pokrywają. Wiem co mówię, też jestem po leczeniu borelki i z problematyczną tarczycą, dwa w jednym smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka