Dodaj do ulubionych

Wyniki - prośba o pomoc

21.09.12, 18:47
Możecie mi pomóc w interpretacji wyników? Wizyte u lekarza mam dopiero za parę tygodni. Ostatnio okropnie się czuję, nie mam siły, nie potrafię się skoncentrować, włosy wypadają mi garściami - do tego sie łamią, przytyłam mimo diety.

TSH 3,53 (0,27-4,2)
FT4 1,30 (0,9-1,7)
FT3 3,19 (1,8-4,6)
Anty TG 32 (<34)
Anty TPO 6 (<12)
Prolaktyna 23,3 (1,4-24,2)
Testosteron 0,28 (0,05-0,73)
Kortyzol 17,02 (6,2 - 19,4)
Glukoza na czczo 81, po 1h (75g) 187, po 2h 89
Insulina na czczo 5,78 (2,6-24,9), po 1h zapomnieli dosłać wyniku, po 2h 21,92

Na tarczycy w USG wyszedł guzek 4,5mm. Pojemność tarczycy 13ml. Reszta opisu w porządku.
Obserwuj wątek
    • pies_z_laki_2 Re: Wyniki - prośba o pomoc 22.09.12, 17:40
      A to pierwsze badania, czy kolejne?
      Leczysz coś, czy do tej pory byłaś zdrowa?
      • tal-ala Re: Wyniki - prośba o pomoc 22.09.12, 18:58
        Mam problemy z hormonami i cyklem od kilku lat. Do tej pory miałam już robione tysiące badań i zawsze lekarze tłumaczyli "taka uroda". Prolaktyna po obciążeniu rosła mi 11-12 krotnie i mimo, że przeczytałam, że więcej niż 5 krotnie to już źle, to i tak zawsze "taka uroda". Oprócz antykoncepcji nigdy nie było leczenia. Ostatnio trafiłam do lekarki, która podejrzewa tarczycę bo oprócz wszystkich stałych objawów doszło tycie, zatrzymanie wody i problemy z włosami. Tak się łamią, że samoistnie zrobiło mi się "cieniowanie" i grzywka. Do tej pory miałam robione jedynie TSH. W styczniu tego roku miałam TSH 1,7 a teraz ponad 3,5.
      • tal-ala Re: Wyniki - prośba o pomoc 26.09.12, 20:52
        Mam pytanie. Czytałam o wielu objawach tarczycowych. Ostatnio (od 3-4 tygodni) jestem na ścisłej diecie. Nie jem prawie nic (zero węglowodanów, prawie same warzywa i białko) i nic nie chudnę, a wręcz "puchnę". Waga w górę, a w ciuchy się nie mieszczę. Dodatkowo mam coraz mniej włosów - wypadają i się łamią. Po myciu nawet nie mam czego układać - kiedyś miałam burzę włosów, a teraz jakiś koszmar. Czy to może być objaw tarczycowy? Już nie wiem co robić.
    • pies_z_laki_2 Re: Wyniki - prośba o pomoc 27.09.12, 20:41
      Masz za wysokie tsh, powinnaś zrobić usg tarczycy i pójść do endokrynologa.
      Poczytaj na forum, dowiesz się dokładnie co inne dziewczyny robią w takiej samej sytuacji.
    • hashi-tess Re: Wyniki - prośba o pomoc 28.09.12, 07:43
      napisz czy te badania są z jednej próbki krwi.
      Zakładam, że tak.

Poziomy hormonów są na przyzwoitym poziomie dla osób,
      które nie suplementują hormonów tarczycy.
      Natomiast TSH i wielkość tego gruczołu wskazują,
      że jest /ten gruczoł/ niewydolny.
      Czy znajdziesz medyka, który przepisze Ci lewo-tyroksynę?
      Trudno powiedzieć. Może znajdziesz takiego, który będzie patrzył tylko
      na TSH i Twoje objawy. Może opisując swoje samopoczucie
      i problemy z włosami przekonasz go do tego.
      Z forum wiem, że często w takich przypadkach dermatolog jest
      dobry na "takie zło".

Proponuję też, abyś sprawdziła poziomy
      wit. B12
      wit. D (25OH)
      i ferrytyny
      bo one też mają ogromny wpływ na Twoje dolegliwości.

Pozdrawiam
      • tal-ala Re: Wyniki - prośba o pomoc 28.09.12, 18:17
        Dziękuję za odpowiedź. Tak - badania są z jednej próbki krwi. Ponad to co napisałam wcześniej miałam też bardzo wysoki cholesterol 258 i duże MPV (morfologia). Dzisiaj powtórzyłam badania TSH, dodatkowo zrobiłam B12 i Ferrytynę. Miałam też zrobić witaminę D ale u mnie w przychodni to badanie kosztuje 150zł. W poniedziałek będę miała wyniki. Pielegniarka, która mi pobierała krew powiedziała, że ponoć przyjmuje się, że TSH powinno być na poziomie 1-1,5. Udało mi się zapisać na wizytę do lekarza na wtorek. Podobno jest dobrym endokrynologiem więc mam nadzieję, że jakoś mnie pokieruje, żebym nie wyłysiała i w końcu miała więcej energii.
      • tal-ala Re: Wyniki - prośba o pomoc 29.09.12, 11:53
        Tak jak pisałam, powtórzyłam badania. Już mam wyniki:

TSH: 4,34 (0,27-4,2)
        Prolaktyna: 38,3 (1,4-24,2)
        Prolaktyna po 1h: 295
        Witamina B12: 223 (197-866)
        Ferrytyna: 67,3 (13-150)

O czy może świadczyć tak szybko rosnące TSH? W ciągu tygodnia wzrosło prawie o 1.
        • tal-ala Re: Wyniki - prośba o pomoc 30.09.12, 10:46
          Wczoraj przeszukałam cały dom i w końcu udało mi się znaleźć stare USG tarczycy. We wrześniu 2003 jej objętość to 9ml, w marcu 2008 to 19ml, a teraz wrzesień 2012 to 13ml. Dodam, że w 2007-2008 strasznie schudłam bez stosowania diety. Teraz ważę ponad 10kg więcej, a nie zmieniłam sposoby odżywiania. O czym może świadczyć powiększanie i zmniejszanie się tarczycy? Mam wizytę u lekarza we wtorek i chciałabym być przygotowana na wypadek gdyby chciał mnie "odprawić" z diagnozą "taka uroda"...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka