Dodaj do ulubionych

interpretacja wyników

05.04.13, 18:15
Witajcie
moje wyniki
anty TPO 360,64IU/ml norma 34
morfologia mniej więcej ok
OB13 norma 12
cholesterol całkowity 245 norma 200
Cholesterol HDL 64 norma 60
Cholesterol LDL 156 norma 135
Trójglicerydy ok
TSH 5,14 norma 4,2
usg w normie
Obserwuj wątek
    • agcerz Re: interpretacja wyników 05.04.13, 23:04
      Ale co ci dolega i czemu zrobiłaś te badania? Co to jest "USG w normie"?

Nie badałaś hormonów tarczycy, więc to zrób. Warto dorzucić badanie wit. B12, D3 i ferrytyny.
      Wysokie TSH, podniesiony cholesterol wskazują na szwankującą tarczycę, a podniesione ATPO może kierować podejrzenia w stronę Hashimoto. Jednak potrzeba jeszcze oznaczenia poziomu hormonów tarczycy i dokładnego USG.
    • niebieskaa4 Re: interpretacja wyników 06.04.13, 08:27
      W związku z tym ,że od dłuższego czasu co robię krew to wychodzi mi wysoki cholesterol . Internista na NFZ upiera się ,że to wina złej tłustej diety co jest absurdem. Problemy z regularnością miesiączki - ginekolog uważa ,że wszystko ok i on nie wie czemu. Kolejny absurd. Sama doszłam do wniosku ,że to może mieć jakiś związek z tarczycą / test też moje przypuszczenia potwierdził/. Zrobiłam prywatnie samo tsh wyniku nie pamiętam ale grubo przekroczył normy internista dał mi skierowanie na usg i do endo. Niestety wizyta na NFZ jest u mnie nierealna zapisy na terminy w dalekiej przyszłości . Wykupiłam dodatkowe ubezp. żeby korzystać z prywatnej przychodni internistka zleciła mi takie badania jak w/w wizytę u endo nam 13.
      • agcerz Re: interpretacja wyników 06.04.13, 12:35
        Zatem zrób badania hormonów tarczycy - FT3 i FT4, bo one są ważniejsze niż TSH. Tak, twoje objawy wyraźnie kierują podejrzenia w stronę tarczycy. Przy tak wysokim TSH masz realne szanse na suplementację tyroksyną przez endo. Powodzenia.
    • niebieskaa4 Re: interpretacja wyników 06.04.13, 12:57
      Dzięki .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka