Dodaj do ulubionych

interpretacja wyników

17.05.13, 13:02
Witam.Właśnie odebrałem wyniki z badań.Oto one:
TSH - 4,51 (0,27-4,20)
FT3- 3,36 (2,70-4,30)
FT4- 1,29 (1-1,7)

Dodam że czuję się fatalnie, jestem ciągle zmęczony, mam uderzenia gorąca i dużo się pocę.Wiem że tsh jest za wysokie ale ft3 i ft4 w normie i na równym poziomie procentowym(okolo 40%). Moje pytanie dlaczego tak źle się czuję i dlaczego objawy bardziej pasują do nadczynności a ja przy podwyższonym tsh mam chyba niedoczynność?
Obserwuj wątek
    • agcerz Re: interpretacja wyników 17.05.13, 13:59
      Samopoczucie jest pochodną poziomów hormonów. Dla ciebie poziomy, które masz, są za niskie. Potrzebujesz hormonu w tabletce.
      Masz jakąś diagnozę? Ile masz lat? Choroby autoimmuno w rodzinie?
    • pies_z_laki_2 Re: interpretacja wyników 18.05.13, 14:32
      Masz jakąś historię? Opowiesz?
      Same wyizolowane wyniki nie dają się zinterpretować. Za mało danych...

Dlaczego zrobiłeś te badania?
      Masz jakąś diagnozę? Choroby tarczycy? Inne?
      Leczysz się? Jak długo, czym.
      Ile masz lat, jaki tryb życia prowadzisz, jaką dietę stosujesz, ile ważysz?
      Badania robiłeś rano i na czczo?

Nie, to nie są objawy nadczynności, to są objawy niedoczynności i niedoborów. Robiłeś kiedyś jonogram, badania poziomu witamin i mikroelementów?
      • tarczycowiec Re: interpretacja wyników 21.05.13, 16:21
        Pierwsze badania zrobiłem jakieś dwa lata temu.Zrobiłem je ponieważ zacząłem dużo więcej spać niż normalnie, ciągle byłem zmęczony i zacząłem się lekko pocic a nigdy nie miałem takich problemów.Zrobiłem je na tarczyce najpierw bo tak mi kazał tata który tez ma problemy z tarczyca i mi podpowiedział że przez nia moge miec te problemy.Pierwszy wynik tsh: 7 przy normie 0,7-4,2.Poszedłem do endokrynologa który przepisał mi letrox 50.Brałem je ze dwa miesiące potem badanie tsh koło 4.Zwiększenia dawki do 75.Po 2 miesiacach wynik tsh:2.Brałem te 75 jeszcze cos koło pół roku i tsh miałem 1,5.Niestety wtedy nie robiłem jeszcze ft3 ft4.Wynik tsh wydawał sie dobry ale odkąd zacząłem brac te hormony objawy przybrały na sile i było coraz gorzej.Potem zrobiłem sobie ft3 ft4 i było równiez w normie na podobnym poziomie.Potem poszedłem do innego endo i mowiac mu ze biore juz hormony rok i tsh i ft3 ft4 w normie a mimo to czuje sie fatalnie nakazal mi przestac zazywac tabletki i obserwowac.Powiedział ze jesli po 3,4 miesiacach bedzie poprawa nie robic nic.Jesli nioe bedzie poprawy kazał zrobic rozne badania typu:morfologia elektrolity wapn potas sod cukier mocz.Oczywiscie pop 3,4 miesiach poprawy nie było zrobiłem te badania i wszystkie były ok.Potem dałem sobie spokoj i czekałem ale ciagle zle sie czuje,Zrobiłem sobie badania w tamtym tygodniu i oto wyniki tsh 4,6(0,7-4.2) ft3 i ft4 oba na poziomie ok 30 % normy.Postanowiłem od wczoraj znowu zaczac brac hormon i dzis wziąłem pierwszy raz 25.NIe wiem czy dobrze robie ale dalej tak nie moge zyc.Badania oczywiscie robiłem na czczo.Mam 22 lata aktywnie uprawiam sport gdyz jestem studentem AWF-U.Waze ok 80 kg.
        • agcerz Re: interpretacja wyników 22.05.13, 10:40
          Jeśli aktywnie ćwiczysz, potrzebujesz więcej hormonu (zwł. FT3) niż przeciętnie. Odstawienie syntetycznego hormonu było pochopne, zwł. że poziomy w okolicy 30-40% są ciągle b. niskie i dawka powinna być jeszcze podniesiona. Ja bym wróciła do suplementacji, sprawdziła ew. niedobory wit. B12, D3 i ferrytyny, bo można się przy nich czuć tragicznie. Jaką diagnozę ma twój tato? Przydałyby się p-ciała ATPO, ATG i dobre USG tarczycy z wymiarami i przepływami.
          • tarczycowiec Re: interpretacja wyników 22.05.13, 13:46
            Zapomniałem powiedziec atpo i atg robilem jakies 2,3 miesiace temu i były w normie.A na usg wlasnie sie musze wybrac dopiero.Tata tez mial niedoczynnosc i po jakims pol roku wyrownal hormony i czuje sie dobrze.Tak jak mi radzisz sproboje zrobic te badania wit b12,d3 i ferrytyny skoro mowisz ze sa wazne.Dzieki za pomoc
            • agcerz Re: interpretacja wyników 22.05.13, 18:15
              Ależ proszę. Jednak rozumiem, że p-ciała były obecne, tak? Czy zerowe?
              Powodzenia z badaniami.
            • agcerz Re: interpretacja wyników 22.05.13, 18:17
              Nie ma za co. Ale rozumiem, że jakieś p-ciała miałeś, tak? Czy były zerowe?
              Powodzenia z USG.
              • tarczycowiec Re: interpretacja wyników 22.05.13, 19:35
                p-ciała były obecne,Dzięki za pomoc.pozdrawiam
                • agcerz Re: interpretacja wyników 22.05.13, 22:27
                  To ważne info, ponieważ p-ciała nie zawsze dadzą się namierzyć w momencie, gdy przekraczają normę. Teraz ważne jest USG z określeniem objętości tarczycy
                  • tarczycowiec Re: interpretacja wyników 23.05.13, 10:11
                    A czy to narmalne przy nieleczonej tarczycy ze zawsze rano mam bole w klatce piersiowej.taki jakby ucisk.zawsze rano i po okolo godzinie przechodzi.
                    • tarczycowiec Re: interpretacja wyników 23.05.13, 13:27
                      Dzis wzialem 3 raz tabletke 25 i objawy tylko sie pogorszyly, poce sie bardzooo i ciagle mi goroca dzis.dlaczego tak sie dzieje????
    • pies_z_laki_2 Re: interpretacja wyników 25.05.13, 12:44
      21 maja 2013
      > Potem poszedłem do innego endo i mowiac mu ze biore juz hormony rok i tsh i ft3 ft4 w
      > normie a mimo to czuje sie fatalnie nakazal mi przestac zazywac tabletki i obserwowac.

> Postanowiłem od wczoraj znowu zaczac brac hormon i dzis wziąłem pierwszy raz 25.

23 maja 2013
      > Dzis wzialem 3 raz tabletke 25 i objawy tylko sie pogorszyly, poce sie bardzooo i ciagle mi goroca dzis.dlaczego tak sie dzieje????

Sam sobie odpowiedziałeś na zadane pytanie smile

Nie wskakuje się z zera na dawkę 75 z dnia na dzień!!!
      • tarczycowiec Re: interpretacja wyników 26.05.13, 11:42
        CHodziło mi o to ze to byl 3 dzien po 25 a nie ze wzialem w jeden dzien 3 razy 25 wink
        • pies_z_laki_2 Re: interpretacja wyników 27.05.13, 17:21
          A nadnercza badałeś? Zerknij do ulotki Euthyroxu, tam jest napisane, że trzeba przed wdrożeniem suplementacji tyroksyną sprawdzić nadnercza...

A może poczytaj tez tu:
          © Borgis - Postępy Nauk Medycznych 5/2009, s. 364-368
          *Ewa Czerwińska, Magdalena Walicka, Ewa Marcinowska-Suchowierska
          Leczenie chorób tarczycy
          - www.czytelniamedyczna.pl/3125,leczenie-chorob-tarczycy.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka