Dodaj do ulubionych

niskie eletrolity - tężyczka?

19.08.13, 14:47
Od 2 lat mam niskie elektrolity. I na forum zawsze czytałam – podnieś je- tylko jak to zrobić gdy chorując na hasimoto musze być na diecie bezglutenowej, bezmlecznej ( to akurat od alergii). Łykam codziennie tony lekarstw – 650 magnez (chela-mag) 1800 potas 90kaldyum na zmianę z everveacence), 2 sorbifery+ 2000 d3 . Wapnia nie łykałam bo przy braniu d3 podobno można tylko brac wapń w naturze.
Odwiedziłam kilkoro endokrynologów, zaliczyłam szpital ( 2 razy z powodu wysokiego tętna- 140, ostatnio na całościowe badania). Wyniki- gastroskopia-refluks, tomografia brzucha i miednicy- 2 mięsniaki, wysokie próby wątrobowe- Aspat 64 (14-36) i Alat116 (9-52) i oczywiście niskie elektrolity i żelazo

NA 142
K 3,9(( 2 *evervescence+ 1 kaldyum)
Ca 1,24
D3- 15
P/C anty –TPO 13,2 >34
Wit b12 433 (191-633)
Parahormon 22,34 (15-65)
Acth 9,18 (7,2-63,3)

(Wyników tarczycy teraz nie podaję, bo zmieniłam dawkę i musze poczekać na wyniki. Chociaż teraz jak czytam info o tężyczce to jednak niepotrzebnie zmieniłam dawkę, ( miałam ogromne kołatania serca). To pewnie wskutek braku elektrolitów a nie samej dawki tarczycy)

Do tego kiepski stan psychiczny, bo ciągłe drżenia ciała, mięsni w środku, drętwienie, mrowienie nóg, brzucha, myślałam nawet ze mam jakaś hipochondrie…i jak przeczytałam posty Nadter o tężyczce to mnie olśniło. Kurcze ja mam dużo objawów z tej pięknej listy .

Do tej pory żaden lekarz nie ma pojęcia dlaczego mam tak niskie te wyniki mimo dużego suplementowania .Ostatnio lekarz kazał zrobić kolonoskopie- bo stwierdził, ze brak tego potasu to pewnie wskutek jakiegoś polipa. Chyba się jej poddam, choc mam niejasne obawy, ze bez podania w kroplówce elektrolitów może być kiepsko..

Przeczytałam na forum, ze najlepiej brać magnez slow-mag bez Wit B6 (6 tabletek)?
Czy nie będzie to zbyt mała dawka???. Ja biorę 650mg i cały czas czuję ze jest mało, ale to pewnie to ze zbyt mało biorę d3 ( musze zwiększyć do 5000 i nie biorę wapnia)

Znalazłam dawkowanie leków

Rano
Selen lub orzechy brazylijskie ( do 2 godzin po tyroksynie)
(4 h po tyroksynie)
- magnez SLOW-MAG (bez B6) 2X
a po 2h
- wapń 1000 CALPEROS (zawiera 400 mg jonów wapnia) 1X razem z
- wit D3 5000 1X

i na wieczór:
- magnez 4X a po 2h
- wapń 1X
Gdzie w tym dodać potas i żelazo, które najlepiej jest brać wieczorem
Obserwuj wątek
    • tuasiczek Re: niskie eletrolity - tężyczka? 19.08.13, 17:16
      witaj dreams smile
      a dlaczego nie napiszesz w temacie tezyczki? Twoje doswiadczenia i przypadek moglby byc dla innych cenna wskazowka, latwiej jest porownac doswiadczenia zawarte-zebrane w jednym temacie i je znalezc,
      pozdrawiam smile
    • natder Re: niskie eletrolity - tężyczka? 19.08.13, 17:19
      Potas łykam razem z magnezem.
      A żelazo przed obiadem.
      Masz problem z wchłanianiem bo masz niedoczynność - jak u Ciebie z poziomem FT4 i FT3???
      Torie o tym, że przy d3 w takiej dawce jak bierzesz nie wolno łykać wapnia należy włożyć między bajki wink
      Najpierw wyrównałabym hormony, niedobory a potem dopiero myślała o kolonoskopii smile
      • natder Re: niskie eletrolity - tężyczka? 19.08.13, 17:21
        Aha - nie podałaś norm - wapń masz poniżej normy?
        Robiłaś kiedyś badanie gęstości kości?
        Masz niski PTH - może to niedoczynność przytarczyc?
        A z jakiego powodu masz niedoczynność? Po operacji? Chorujesz na Hashimoto?
        • dreams102102 Re: niskie eletrolity - tężyczka? 20.08.13, 19:17
          Na hasimoto choruję od 3 lat i ...niestety wyniki z miernym skutkiem. Powoli uczę sie co robić.Wcześniej wierzyłam za bardzo w lekarzy. Co do kolonoskopii- ostatni lekarz stwierdził, ze mogą być rożne powody złej przemiany więc zasugerował kompletne przebadanie- dlatego była w szpitalu- i badania tomografem brzucha i miednicy, gastroskopia itd. Lekarz mówi,z e w kolonoskpii musi wykluczyć polipy , a ja mam problemy z brzuchem- ciągłe nietolerancje różnych produktów więc....chyba się poświecę i pójdę na to badaniesmile.
          Wiem,ze mam niskie PTH ale nie wiem co mam z tym dalej zrobić??
          W międzyczasie zrobiłam badanie dobowej zbiórki moczu z kortyzolem i wyszło grubo poniżej normy ( 18 a norma od 35wiec badanie powtarzam po raz drugi i jak wyjdzie znowu nisko to już mam zapisany hydrokortyzon
          Ostatnie badanie hormonów tarczycy- letrox 100

TSH 0,19
          FT3 2.41 (2,57-4,43) czyli - 10%
          FT4 1,28 (0,9-1,7) czyli 48%

i znowu niestety przy tej dawce miałam wyższe tętno-wahania od 100- do 130.
          Ostatnia dawka 88, 5 -tętno piękne , bo wreszcie moje normalne czyli 65, natomiast wiem ze nie zrobiłam dobrze, bo ft4 j spadnie a o ft3 lepiej nie mówić. To jest błędne koło.

W ubiegłym roku brałam syntetyczne t3 (thybon) ale niestety miałam dość duze problemy i doszło do bardzo dziwnej sytuacji. Pomimo iz zwiększałam thybon to t3 cały czas było takie same ( w granicach 20% normy). Doszło do sytuacji w której brałam 150 letrox i 12 thybon a wyniki- ft4 70% normy a ft3 20% i ciągłe pocenia, odloty i umieranie- tętno powyżej 150 kompletnie nie dające sie zmniejszyć.
          Rozumiem ze jeśli chodzi o leki to wygląda to mniej więcej tak
          6.00 rano-tyroksyna
          8.00- selen
          10.00- magnez
          12.00-wapń+d3
          14.00- 15.00- żelazo
          18.00- magnez
          20.00- wapń

Czy wolno łączyć razem wapń i d3???
          Nie robiłam nigdy badania na gęstość kosci.
          Wapń robie razem z jonogramem- Ca 1,24 (1,00-1,30), ostatnio w szpitalu zrobiono mi badanie wapnia całkowitego 2,2 (2,1-2,6)
          Dziękuję za pomocsmile

• natder Re: niskie eletrolity - tężyczka? 20.08.13, 19:34
            Serce może szaleć niekoniecznie od tyroksyny - przerobiłam to na sobie. Równie dobrze może to być niski poziom żelaza w tkankach albo niedobór magnezu i wapnia czy witamin. Być może braki powyższych nie pozwalają ci suplementować tyroksyny w takiej dawce, by ft4 i ft3 były na przyzwoitym poziomie, czyli ok. 60-70%. Jak masz niskie ft3 jesteś w niedoczynności a w niedoczynności nie ma wchłaniania stąd niedobory - i problemy z wchłanianiem tyroksyny - i robi się błędne koło z którego ciężko wyjść.
            Sądzę że kolonoskopia niewiele wykaże, Ty po prostu nie masz wystarczająco wysokiego poziomu hormonów żeby jelita funkcjonowały prawidłowo.

Jaki masz poziom ferrytyny, wit. b12, d3??

Wapń TRZEBA łączyć z wit. d3.

Interesuje mnie jeszcze ile ważysz i jaka jest aktualnie objętość Twojej tarczycy?

Zastanawiałaś się może nad wdrożeniem tyroksyny w naturalnej postaci (armour)?
            Wprawdzie tam jest dużo t3 ale wiele osób które suplementuje się armourem twierdzi, że ten specyfik pozwala osiągnąć dobre samopoczucie i dobre wyniki przy dawkach ft4 znacznie mniejszych niż przy suplementacji tyroksyną sztuczną.
            Oczywiście nie twierdzę, że to rozwiązanie idealne dla Ciebie - najpierw rozpraw się z niedoborami.
            I być może Twoją sytuację komplikuje fakt, że nie tylk Twoja tarczyca niedomaga, może u Ciebie cała oś przysadka-tarczyca-nadnercza szwankuje (a tu się nie wypowiadam bo się na tym nie znam).
            • dreams102102 Re: niskie eletrolity - tężyczka? 11.09.13, 19:05
              Tak jak piszesz u mnie to jest własnie błędne koło- nie jestem w stanie zwiększyć elektrolitów, nie wchłania się tyroksyma i tak wkoło. Niestety teraz to sama sobie namieszałam i elektrolity legły w gruzach
              Na 140 (135-153)
              K 3,7 (3,5-5,30) przy 6 tabletkach kaldium- 1800 jonów potasu
              ca 1,20 (1,00-1,30)
              magnez 1,90 (1,50-2,55) przy 600 magnezu

Namieszałam bo brałam za mało wapnia ( niestety tylko jedna tabletkę calcenato- 500 jonów) + d3 i spowodowałam spadek elektolitów do tego potężne bóle kostne i stawowe.

Ferrytyna niska -20
              b12 444 - czyli ok
              d3- 18 czyli też nisko

Zapętliłam sie z tymi lekami, bo biorę ich tak duzo i praktycznie co 2 godziny - jak tak dalej pójdzie to zabraknie mi dobysmile
              Moja waga 68 kg a objetosć tarczycy- moi lekarze mówia mi ogladajac na usg- ze jest całkowicie zniszczona.

Pierwszy raz słysze o tyroksynie w naturalnej postaci- muszę poczytać na forum. Brałam swojego czasu thybon- ale źle wspominam ten czas. Niewiele pomogła- brałam coraz wiecej a ft3 stało w miejscu- czyli 20% normy i nie chciało iśc w górę.

teraz dla odmiany TSH mam niskie 0,80 ( wiem, nie powinnam badać)
              Ft4 1,20 ( 0,9-1,7) przy 88 letroxu - tzreba zwiekszyc
              ft3 - nie istnieje - czyli - 10 % normy

Co do przysadki - robiłam rezonans- jest w porządku, prolaktyna też norma prawidłowa
              zastanawiam sie nad nadnerczami- ale nie mam jak zrobić porządnych badan. Robiłam kortyzol w DZMoczu i wynik był taki sobie - 40 przy normie 35- 120
              Innych badań nie mam jak zrobić ani nie wiem gdzie sie udać
              • muktprega1 Re: niskie eletrolity - tężyczka? 11.09.13, 23:30
                Witaj
                A ja trochę na temat Thybonu o którym pisałaś 20.08 (cytuję):

"W ubiegłym roku brałam syntetyczne t3 (thybon) ale niestety miałam dość duze problemy i doszło do bardzo dziwnej sytuacji. Pomimo iz zwiększałam thybon to t3 cały czas było takie same ( w granicach 20% normy). Doszło do sytuacji w której brałam 150 letrox i 12 thybon a wyniki- ft4 70% normy a ft3 20%"

Być może zbyt pochopnie zrezygnowałaś z Thybonu?? Przy dawce 150 Tyroxyny brałaś go za mało! Proporcje miedzy T4 i T3 mogą być 10:1(czyli 150 : 15) lub u niektórych korzystniejsze 10:2 (czyli 150 : 30) być moze, ze należałaś do np drugiej grupy.
                Większą ilość Thybonu dobrze jest przyjmować w trzech dawkach dziennie, pierwszą 5 lub 10 (w zależności jakie proporcje przyjmiesz) rano z tyroxyną, południe i wieczór następną.
                Chodzi o to, że T3 hormon szybko działający już po 19 h ulega w połowie rozkładowi, wiec jeśli przyjmujesz jednorazową dawkę rano i następnego dnia robisz na czczo badanie, to proporcje będą na niekorzyść Ft3, dlatego ten podział dawek.
                Przemyśl wszystkie za i przeciw, czy nie za szybko zrezygnowałaś z suplementacji T3 przy Twoich problemach?

No i te 50% różnicy to rzeczywiście koszmar w samopoczuciu, ale na samej tyroxynie - również kiepska przemiana.

• natder Re: niskie eletrolity - tężyczka? 12.09.13, 07:46
                  "Pierwszy raz słysze o tyroksynie w naturalnej postaci- muszę poczytać na forum. Brałam swojego czasu thybon- ale źle wspominam ten czas. Niewiele pomogła- brałam coraz wiecej a ft3 stało w miejscu- czyli 20% normy i nie chciało iśc w górę."

I tu zgadzam się z Muktpregą - sądzę, że coś musiało być nie ok, że organizm tak reagował.
                  Ponieważ masz bardzo, bardzo niski poziom ft3 a część z niego to rt3 czyli t3 nieaktywne to wynika z tego, że Ty chyba w ogóle nie przerabiasz ft4 w ft3! Sądzę, że przy suplementacji organizm uzupełniał najpierw poziom hormonu w tkankach i długo jeszcze nie zobaczyłabyś go w wynikach z pobrania krwi. Ja tak mam z wapniem - łykam go dużo (2xdziennie calperos 1000) a wyniki z badania poziomu stoją w miejscu, objawy niedoboru się wycofują więc on się uzupełnia w tkankach, kościach, zębach ale we krwi go nie widać.
                  Jeśli masz jakieś archiwalne wyniki badań z tamtego czasu z adnotacją jak się suplementowałaś to wklej, proszę, chętnie popatrzę jak to wyglądało.
                  A ważniejsze od tego jakie były wyniki badań jest jakie miałaś na Thybonie samopoczucie?

Zaczęłabym na Twoim miejscu od powtórzenia badań, czyli cała trójka tarczycowa, d3, b12, ferrytyna, parathormon, magnez i wapń.
                  I trzeba z wynikami skonfrontować czego i ile łykasz bo 2000j. d3 jak masz niedobór nawet Cię nie połaskocze.
                  • dreams102102 stare wyniki z thybonem 13.09.13, 08:56
                    natder napisała:

> "Pierwszy raz słysze o tyroksynie w naturalnej postaci- muszę poczytać na fo
                    > rum. Brałam swojego czasu thybon- ale źle wspominam ten czas. Niewiele pomogła-
                    > brałam coraz wiecej a ft3 stało w miejscu- czyli 20% normy i nie chciało iśc w
                    > górę."

>
                    > I tu zgadzam się z Muktpregą - sądzę, że coś musiało być nie ok, że organizm ta
                    > k reagował.
                    > Ponieważ masz bardzo, bardzo niski poziom ft3 a część z niego to rt3 czyli t3 n
                    > ieaktywne to wynika z tego, że Ty chyba w ogóle nie przerabiasz ft4 w ft3! Sądz
                    > ę, że przy suplementacji organizm uzupełniał najpierw poziom hormonu w tkankach
                    > i długo jeszcze nie zobaczyłabyś go w wynikach z pobrania krwi. Ja tak mam z w
                    > apniem - łykam go dużo (2xdziennie calperos 1000) a wyniki z badania poziomu st
                    > oją w miejscu, objawy niedoboru się wycofują więc on się uzupełnia w tkankach,
                    > kościach, zębach ale we krwi go nie widać.
                    > Jeśli masz jakieś archiwalne wyniki badań z tamtego czasu z adnotacją jak się s
                    > uplementowałaś to wklej, proszę, chętnie popatrzę jak to wyglądało.

Bardzo chętnie podam swoje stare wyniki- jak sie czułam gdy brałam thybon - lepiej niż teaz lecz do ideału dużo brakowało. Generalnie- wypadały włosy, do godziny 12tej forma była niezła później oklapłośc, sennośc itd, poza tym kompletnie rozregulowane miesiączki, co 3 miesiace albo 2 razy w jednym miesiacu, poźniej objawy meopauzy- tzn ciagłe uderzenia gorąca- notorycznie musiałam sie przebierać ( bluzka ze 3,4 razy na dzień, włosy ciagłe spocone)- generalnie ciezko byo mi tak żyć ( zwłaszcza z tym przebieraniem a pod koniec mojej walki z thybonem niestety tak było. Teraz przy złych wynikach ft3 nic takiego się nie dzieje, choć są inne przypadłoścismile

Teraz wyniki:

Wrzesień (14.09)2012 125 letrox, thybon 10

TSH 0,26
                    FT4- 1,21 (0,9-1,7) (39)
                    FT3 – 3,46 ( 2,57-4,43 (48)
                    i ta sama dawka leków
                    Styczeń (7.01) 2013 125 letrox, thybon 10
                    TSH 0,02
                    FT4- 1,07 (0,9-1,7) 21%
                    FT3 – 2.87 ( 2,57-4,43 16%

Powtórne badanie w styczniu

Styczeń (28.01) 2013 125 letrox, thybon 10

FT4- 1,22 (0,9-1,7) 40%
                    FT3 – 2.75 ( 2,57-4,43 10 %

Marzec 2013 125 letrox, thybon 10
                    FT4- 1,20 (0,9-1,7) 38% K 3,8 ( 5 tabletki potasu)
                    FT3 – 2.80 ( 2,57-4,43 12

Niestety przy podniesieniu thybonu odleciałm - nie byłam w stanie brać podzielonej dawki- wtedy objawy menopauzy były juz nie do zniesienia- cała zimę biegałam w krótkich rękawkach i lekkiej kurtce i to nie pomagało bo ciagle się przeziębiałam - błędne koło. Poza tym serce też już nie dało rady- tętno cały czas 100. 110- czuła sie naprawdę źle

> A ważniejsze od tego jakie były wyniki badań jest jakie miałaś na Thybonie samo
                    > poczucie?
                    >
                    > Zaczęłabym na Twoim miejscu od powtórzenia badań, czyli cała trójka tarczycowa,
                    > d3, b12, ferrytyna, parathormon, magnez i wapń.
                    > I trzeba z wynikami skonfrontować czego i ile łykasz bo 2000j. d3 jak masz nied
                    > obór nawet Cię nie połaskocze.
            • antosiczek Re: niskie eletrolity - tężyczka? 02.11.14, 18:40
              Wapnia w preparatach syntetycznych nie wolno brać z witaminą D3! (przy suplementacji D3 następuje wzmożone wchłanianie wapnia). Z prostej przyczyny, wapń ten będzie się odkładał w różnych narządach a nie trafi do kości, zębów - to zjawisko nazywa się paradoksem wapnia. Przy suplementacji witaminy D3 powinno się suplementować witaminę K2 MK 7 - bo ona umożliwia docieranie wapnia do kości a nie odkładanie w narządach wewnętrznych.
    • hashi-tess Re: niskie eletrolity - tężyczka? 12.09.13, 08:44
      ja na Twoim miejscu wzięłabym steryd
      i zajęła się wątrobą gdzie zachodzi przemiana T4 w T3.
      • muktprega1 Re: niskie eletrolity - tężyczka? 13.09.13, 10:38
        Przecież tak naprawdę dreams102102 nigdy nie miałaś prawidłowo ustawionych hormonów
        1) ani wtedy, gdy brała Thybon:

"150 letrox i 12 thybon a wyniki- ft4 70% normy a ft3 20% i ciągłe pocenia, odloty i umieranie- tętno powyżej 150 kompletnie nie dające sie zmniejszyć."

Wiązałaś takie samopoczucie z przyjmowaniem Thybonu, a mnie ten Twój stan
        kojarzy sie bardziej z rzutem choroby, u mnie też były to problemy kardiologiczne (Propranolol doraźnie działał cudnie) oraz poczucie zejścia z tego świata. Potem jak przeanalizowałam wyniki a zbiegło się to z badaniem przeciwciał - potwierdził się rzut choroby, którego długo nie mogłam nauczyć się rozpoznawać. W takim wypadku należałoby przeczekać ten stan i podnieść T3.

2) ani wtedy gdy z niego zrezygnowałaś:

Ostatnie badanie hormonów tarczycy- letrox 100
        TSH 0,19
        FT3 2.41 (2,57-4,43) czyli - 10%
        FT4 1,28 (0,9-1,7) czyli 48%

po wynikach widać, ze dawka nawet tyroksyny jest stanowczo za mała. Moim zdaniem pewno dwka podobna do mojej byłaby dla Ciebie jakaś najbardziej optymalna patrząc na to wszystko, czyli ok
        125 tyroksyny + 15 thybon (ale prawdopodobniej u ciebie 30) w trzech dawkach. Nie wiem jak Ty, ale ja czuję, całkiem podświadomie, że nie wykorzystałaś możliwości związanych z dawkowaniem T3.

A w tym wątku:
        forum.gazeta.pl/forum/w,24712,146442720,146872232,stare_wyniki_z_thybonem.html
        wyraźnie widać, że od września 2012 do marca 2013 w ogóle nie weryfikowałaś dawek, pozostając cały czas na tej samej 125 + 10, podczas, gdy wszędzie do podniesienia były obydwa hormony z rozsądkiem oczywiście.
        Tak bronie Thybonu, bo u mnie rzeczywiście wszystko się poprawiło w sprawie tarczycy, więc moze dla Ciebie również jest to droga do której można by powrócić??
        W każdym razie, ja zaryzykowałabym od nowa T3 w konsultacji smile

Ja również zaliczyłam szpital z powodu tachykardii, migotania przedsionków, podejrzenia o zawał. Gastroskopia - zapalenie błony śluzowej żołądka, refluks, usuniecie mięśniaka. Kiepski stan psychiczny - leczenie depresji. Podobne? smile
        W tajemniczy sposób ustąpiło po suplementacji D3, którą nadal kontynuuję mimo roku.
        Nigdy nie miałaś ustawionych hormonów, zawsze w niedoczynności i stąd liczne objawy.
        Na objawy menopauzy brałam do długiego stosowania bezpieczny Mabelle i polecam go, wypróbowany w boju smile
        • szemabellejo Re: niskie eletrolity - tężyczka? 23.03.14, 23:43
          Witam, czy mozesz powiedziec jaka dawke d3 bierzesz? Ja mam zaburzenia rytmu serca z omdleniami o nieznanym podlozu i mialam tez kilkugodzinne migotanie przedsionkow. Migotanie mialam przy tsh 0,19, ostatnie zaburzenia rytmu z omfleniem przy tsh 17,9 Caly czas mysle ze to cos z sercem. Juz nie mam sily sad
          • muktprega1 szemabellejo 24.03.14, 23:56
            Załóż proszę swój nowy, osobisty wątek, nie pytaj mnie o dawki D3, bo zależy to od indywidualnego poziomu D3, dla każdego inne w moim przedziale braków - 7000 jednostek.
            Widzę, że podajesz samo TSH, na tej podstawie raczej nie ma skuteczności w dochodzeniu do dobrego samopoczucia wink potrzebne na sam początek Ft4, Ft3 i bardzo ważne :
            ferrytyna, D3, B12
      • natder Re: niskie eletrolity - tężyczka? 13.09.13, 13:40
        Tess, podejrzewasz autorkę wątku o wysokie przeciwciała? Dlatego proponujesz steryd?
        Co do wątroby to zgadzam się - wysokie próby wątrobowe muszą mieć jakąś przyczynę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka