dreams102102
19.08.13, 14:47
Od 2 lat mam niskie elektrolity. I na forum zawsze czytałam – podnieś je- tylko jak to zrobić gdy chorując na hasimoto musze być na diecie bezglutenowej, bezmlecznej ( to akurat od alergii). Łykam codziennie tony lekarstw – 650 magnez (chela-mag) 1800 potas 90kaldyum na zmianę z everveacence), 2 sorbifery+ 2000 d3 . Wapnia nie łykałam bo przy braniu d3 podobno można tylko brac wapń w naturze.
Odwiedziłam kilkoro endokrynologów, zaliczyłam szpital ( 2 razy z powodu wysokiego tętna- 140, ostatnio na całościowe badania). Wyniki- gastroskopia-refluks, tomografia brzucha i miednicy- 2 mięsniaki, wysokie próby wątrobowe- Aspat 64 (14-36) i Alat116 (9-52) i oczywiście niskie elektrolity i żelazo
NA 142
K 3,9(( 2 *evervescence+ 1 kaldyum)
Ca 1,24
D3- 15
P/C anty –TPO 13,2 >34
Wit b12 433 (191-633)
Parahormon 22,34 (15-65)
Acth 9,18 (7,2-63,3)
(Wyników tarczycy teraz nie podaję, bo zmieniłam dawkę i musze poczekać na wyniki. Chociaż teraz jak czytam info o tężyczce to jednak niepotrzebnie zmieniłam dawkę, ( miałam ogromne kołatania serca). To pewnie wskutek braku elektrolitów a nie samej dawki tarczycy)
Do tego kiepski stan psychiczny, bo ciągłe drżenia ciała, mięsni w środku, drętwienie, mrowienie nóg, brzucha, myślałam nawet ze mam jakaś hipochondrie…i jak przeczytałam posty Nadter o tężyczce to mnie olśniło. Kurcze ja mam dużo objawów z tej pięknej listy .
Do tej pory żaden lekarz nie ma pojęcia dlaczego mam tak niskie te wyniki mimo dużego suplementowania .Ostatnio lekarz kazał zrobić kolonoskopie- bo stwierdził, ze brak tego potasu to pewnie wskutek jakiegoś polipa. Chyba się jej poddam, choc mam niejasne obawy, ze bez podania w kroplówce elektrolitów może być kiepsko..
Przeczytałam na forum, ze najlepiej brać magnez slow-mag bez Wit B6 (6 tabletek)?
Czy nie będzie to zbyt mała dawka???. Ja biorę 650mg i cały czas czuję ze jest mało, ale to pewnie to ze zbyt mało biorę d3 ( musze zwiększyć do 5000 i nie biorę wapnia)
Znalazłam dawkowanie leków
Rano
Selen lub orzechy brazylijskie ( do 2 godzin po tyroksynie)
(4 h po tyroksynie)
- magnez SLOW-MAG (bez B6) 2X
a po 2h
- wapń 1000 CALPEROS (zawiera 400 mg jonów wapnia) 1X razem z
- wit D3 5000 1X
i na wieczór:
- magnez 4X a po 2h
- wapń 1X
Gdzie w tym dodać potas i żelazo, które najlepiej jest brać wieczorem