Dodaj do ulubionych

Wątek nuszka2

21.02.14, 12:10
Autor: nuszka.2 19.02.14, 19:43

Witam
Zakończyłąm karmienie piersią i niestety wraz z tym nie zakończył mi się pokarm. Lekarz w 2012 roku zapisał w ciemno bromergon, na dwa tygodnie. Poprawy nie było wiec kazał mi brać go dalej. W sumie brałam 6 miesięcy, w końcu wkurzyłam się i poszłam na prlolaktynę z krwi, zrobiłam też po obciążeniu. Okazało sie,ze wynik był tak niski,ze nie mogli mi nawet zrobić odczytu( musieli rozrzedzać krew) Pani doktor zaleciła aby odstawić bromergon i tak też zrobiłam, był czerwiec 2012. Zostałam nadal z problemem lekkiego wycieku z piersi. W 2013 roku poszłam z tym samym problemem do lekarza rodzinnego mówiąc ze boje sie,że mogę miec guza przysadki. Pani doktor totalnie mnie olała, powiedziała ze kobiety tak czasem mają i mam sie nie przejmować. Jednak od jakiegoś czasu miesiączki mi sie skróciły, piersi zrobiły sie nabrzmiałe jak w ciąży, nie dawało mi to spokoju wiec powtórnie zrobiłam prolaktynę i prolaktynę po obciązeniu. Wynik szok!!
prolaktyna 10,21 [ng/ml]
po obciążeniu 668,02 [ng/ml]

Zrobiłam jeszcze
ft3 5,38 [pmol/l]
ft4 14,98 [pmol/l]

Nie zrobiłam tsh bo miałam w zeszłym roku w połowie normy.

Doradźcie kobietki co możne mi dolegać??? Czy to moze być guz przysadki???
Zanim dostanę sie do lekarza to mina wieki

Autor: procesor ☺ 19.02.14, 20:55

normy!!!!!!
bez tego ani rusz

na oko jeśli norma 12-22 to niskie ft4
żeby dobrze zbadać temat tarczycy powinnaś zrobic przeciwciała aTG aTPO
oraz USG tarczycy
Obserwuj wątek
    • muktprega1 Re: Wątek nuszka2 21.02.14, 12:12
      FT4 29.80% [wynik 14.98, norma (12 - 22)]

FT3 32.09% [wynik 5.38, norma (4 - 8.3)]

Hormony masz na dość niskim poziomie, jak test? Ile pn?
      www.chorobytarczycy.eu/test#0
    • nuszka.2 Re: Wątek nuszka2 21.02.14, 14:17
      Witam ponownie

Umówiłam się do endokrynologa na 11/03 (oczywiście prywatnie). Na fundusz termin mam na sierpień.
      Podpowiedzcie jakie wyniki zrobić do endo na pierwszą wizytę, bo jestem raczkująca w tej kwestii. Dobrze byłoby abym przy tym nie wydała całej wypłaty.
      Wiem,że dobrze byłoby zrobić rezonans aby sprawdzić czy jest gruczolak przysadki-ale koszt jest porażający.
    • nuszka.2 Re: Wątek nuszka2 21.02.14, 14:56
      Witam ponownie

Umówiłam się do endokrynologa na 11/03(oczywiście prywatnie), na fundusz wizytę mam na sierpień.
      Umówiłam sie na ush tarczycy.
      Powiedzcie co jeszcze na pierwszą wizytę do endo warto mieć zrobione??Tylko żebym nie straciła finansowo na tym całej wypłaty smile
      Czy te przeciwciała aTG aTPO są drogie??
      Ja w kwestii tarczycy jestem raczkująca.

Procesor piszesz,że niskie ft4, niby w normie się mieści??
      • muktprega1 Re: Wątek nuszka2 21.02.14, 19:27
        > Czy te przeciwciała aTG aTPO są drogie??

ceny są bardzo różne w zależności od laboratorium smile
        Procesor już Ci napisał o badaniach, a może najpierw samo USG?
        Właśnie u mojej przyjaciółki wystarczyło samo USG, bo ewidentnie wyszło Hashimoto i nie trzeba było już dalej drążyć na razie właśnie z powodu finansów. Zrób ten test na niedoczynność.

• nuszka.2 Re: Wątek nuszka2 21.02.14, 20:11
          Test na niedoczynność??
          Czy to aTG czy aTPO?? Czy to moze całościowa nazwa???
          • muktprega1 Test :) 21.02.14, 20:55
            www.chorobytarczycy.eu/test#0
            • nuszka.2 Re: Test :) 21.02.14, 22:58
              Wynik 13
              • nuszka.2 Re: Test :) 22.02.14, 08:13
                W tym teście było pytanie czy ktoś z rodziny chorował na tarczycę-napisałam NIE i nie wiem czy dobrze. Zarówno mój tata jak i mama mają guzy na tarczycy jednak hormonalnie jest wszytko u nich ok i żadnych leków nie biorą
    • nuszka.2 Re: Wątek nuszka2 28.02.14, 13:18
      Witam ponownie.
      Jestem po usg tarczycy
      Prawy płat o wymiarach 51*14*14
      Lewy płat o wymiarach 47*11*13
      Cieśń o grubości 3 mm
      objętość gruczołu w 9,2 ml
      Dwa torbiele 2mm i 3mm
      Dodatkowo zrobiłam jeszcze raz TSH i wyszło 2,89
      Czy wymiary tarczycy są OK??
      • muktprega1 Re: Wątek nuszka2 28.02.14, 18:42
        Masz niedoczynność tarczycy a za nią przemawiają:
        - niskie hormony tarczycowe
        FT4 29.80% [wynik 14.98, norma (12 - 22)]
        FT3 32.09% [wynik 5.38, norma (4 - 8.3)]

- małą tarczycę 8,3585 (norma dla kobiet 13-18 ml)

-TSH zbyt wysokie jak na młodą osobę TSH 2,89

jak będziesz u endo poproś o skierowanie na przeciwciała
        • nuszka.2 Re: Wątek nuszka2 10.03.14, 11:05
          Witam Dziękuję za info, ciekawa jestem czy lekarz powie to samo. Czytając Was widzę,że niejednokrotnie dla lekarzy nie jest to az tak oczywiste
    • nuszka.2 Re: Wątek nuszka2 28.02.14, 13:31
      Choć jak obliczyłam objętość dostępnym na tym forum kalkulatorem to wyszła mi 8,3585
    • nuszka.2 Re: Wątek nuszka2 11.03.14, 13:31
      Witam
      Nie poproszę lekarza o skierowanie bo idę prywatnie,wizytę na fundusz mam w sierpniu.
      Zrobiłam jeszcze prywatnie Anty-TPO i wynik jest w normie <4(norma 0-34)
      Co to oznacza, jest niedoczynność tarczycy czy nie ?
    • nuszka.2 Re: Wątek nuszka2 11.03.14, 22:21
      Witam
      Jestem po wizycie u endo
      Otóż pani doktor skupiła się głównie na mlekotoku. Badania tarczycy (tsh, ft3, ft$ i wielkość tarczycy)uznała za prawidłowe. Ma porozmawiać pod koniec marca z panią profesor o moim przypadku i zadecydują czy przyjąć mnie na oddział celem diagnostyki(mówiła coś o zrobieniu tam dobowego poziomu prolaktyny). Chciałby wtedy sprawdzić czy poziom prolaktyny zmienia się u mnie w ciągu doby ( bo wg. niej teraz poziom prolaktyny bez obciążenia jest dość niski). Skierował mnie na kolejne badania. Mam zrobić (2-5 dzień cyklu)
      lh
      fsh
      estradiol
      testosteron
      prolaktyna(ponownie)
      kortyzol
      i pomiędzy 21-23 d.c
      progesteron.
      Tłumaczyła,że mlekotok moze mieć przyczynę w niedomaganiu progesteronu w drugiej połowie cyklu

Kazała zaznaczyć przy wizycie u okulisty,ze mam mlekotok i żeby zbadał mnie pod kątem przysadki.

• nuszka.2 Re: Wątek nuszka2 16.03.14, 15:50
      Podaję wyniki z kolejnych badań
      Piszę sama do siebie smile
      lh 5,02 norma( 2.4-12.6)
      fsh 7,89 (3.5-12.5)
      estradiol 64,71(12.5-166)
      prolaktyna 14,43 (4.79-23.3)
      kortyzol w surowicy 11,33 (6.2-19.4)
      testosteron 0,12 (0.06-0.82)

Niby wszystko jest w normie i skąd u mnie wyciek z piersi??
      • muktprega1 Re: Wątek nuszka2 17.03.14, 11:15
        > Piszę sama do siebie smile

tak, ale czyta Cię wiele osób wink
        • nuszka.2 Re: Wątek nuszka2 11.03.15, 08:57
          Witam ponownie i wracam do tematu
          muktprega1 piszesz,że mam niedoczynność tarczycy a czy znasz lekarza który leczy TSH na takim poziomie. Ja się juz poddaję, byłam u trzech endokrynologów i nic nie wspomnieli o niedoczynności. Zna ktoś lekarza który by się mną zajął???? PROSZĘ POMÓŻCIE !!!!
    • nuszka.2 Re: Wątek nuszka2 11.03.15, 09:35
      Jeszcze jeno, lekarz musiałby być z północy Polski ew. do centralnej Polski
      Gdańsk, Elbląg, Olsztyn. Jeśli nikogo nie znacie to i do Warszawy, Bydgoszczy pojadę jak trzeba będzie. Jednak na południe Polski to już odpada
      • muktprega1 Re: Wątek nuszka2 11.03.15, 16:01
        Kiedyś próbowałam dostać się do dr Mizan-Gross co prawda bez skutku, miała dużo swoich pacjentów i nie przyjmowała nowych.
        Napiszę na priv, ale proszę aktywuj swój profil klikając na xywkę.
    • nuszka.2 Re: Wątek nuszka2 11.03.15, 19:39
      Aktywowany smile
      Mam jeszcze do was pytanie, obecnie pogłębił się znacząco problem z wypróżnianiem, tzn dłuższy czas się już męczę,ale teraz nie wypróżniam się w ogóle!!! Piję bardzo dużo, odżywiam się bardzo dużą ilością warzyw, ciemnym pieczywo etc(w skrócie zdrowo). Jesli już tydzień się nie wypróżniam ratuję się tabletakmi na wypróżnianie. Czy to możliwe,żeby przy niedoczynności aż taki problem mógł być, czy szukać przyczyny gdzie indziej. Jutro idę na wyniki zobaczymy jak tam tarczyca. Ostatnie TSH z grudnia 2,92 µIU/ml
      • muktprega1 Re: Wątek nuszka2 12.03.15, 16:02
        Napisałam na priv smile
        co do wypróżniania, zakończyły się problemy, od kiedy łykam sobie magnez, poprzednio 2 slow mag rano (bez B6) i 4 na wieczór. Obecnie 1 rano i 1 wieczorem Puritans Pride 225
        • nuszka.2 Re: Wątek nuszka2 12.03.15, 18:27
          Jeszcze jedno ten magnez slow mag widzę tylko z B6
      • nuszka.2 Re: Wątek nuszka2 12.03.15, 18:24
        Odebrałam dziś wyniki i jestem w szoku
        Zawsze TSH mam w okolicy 3 a dziś
        TSH 1,92 norma0,27-4,2
        FT3 4,97 co daje procentowy udział 50,54 % (norma 3,1-6,8)
        FT4 1,27 co daje procentowy udział 44,16% (norma 0,93-1,7)

To co teraz napisze będzie pewnie dla was totalną herezją i nawet nie wyobrażam sobie żeby któryś lekarz uwierzył w to co mówię.
        Otóż w związku z mleko-tokiem zaczęłam znowu brać leki obniżające prolaktynę(od stycznia). Lekarze byli nie chętni aby przepisywać lek na obniżenie prolaktyny gdyż wyjściowa prolaktyna była w normie a prolaktyny po obciążeniu nie bada się gdy wyjściowa prl nie jest podwyższona.( U mnie po obciążeniu 64--krotnie byla podwyżej normy) Jednak wyłamzałam lek dostinex tłumacząc,że dzieki niemu wraca mi owulacja, jestem mniej nerwowa, mam ochotę na seks, mam regularną miesiaczkę, nie tyję itd(de facto wszystkie te objawy są także objawami niedoczynności tarczycy). W grudniu TSH 2,93 a teraz 1,92, wg mnie wyniki znacznie się poprawiły dzięki tabletką na obniżenie prl. Tylko czy z medycznego punktu widzenia to w ogóle możliwe ? Teraz czuję się dobrze, pomijając duży problem w wypróżnianiem. Jednak wolałabym aby leczono mnie na niedoczynność, bo ze względu na prolaktynę długo już leczenia nie pociągnę. Z kolei przy tych wynikach z dzisiaj nie ma mowy o niedoczynności
        • nuszka.2 Re: Wątek nuszka2 12.03.15, 19:19
          Magnez znalazłam i już kupiłam smile Mam jeszcze pytanie po ilu dniach/tygodniach mogę liczyć na ewentualne efekty???
          • muktprega1 Re: Wątek nuszka2 13.03.15, 10:51
            Wiesz, hormony to są naczynia połączone, współzależność pomiedzy nimi ogromna i tak nie do końca poznana.
            Być może prolaktyna spowodowała w ogóle lepsze funkcjonowanie, na jak długo, czy na zawsze? Raczej nie , biorąc pod uwagę wielkość Twojej tarczycy 8,3585 (norma dla kobiet 13-18 ml)

Przeczytaj ten link od Natder:
            forum.gazeta.pl/forum/w,24712,129786622,156947262,Re_Interpretacja_wynikow.html
            Skoro czujesz się dobrze, to ok, ale trzymaj rękę na pulsie, w razie spadku samopoczucia wiesz gdzie uderzyć, czyli jakie badania zrobić. smile
            • nuszka.2 Re: Wątek nuszka2 13.03.15, 13:29
              Muktprega1 normalnie kobito wycałowałabym Cie gdybym mogła. Wczoraj wzięłam 4 magnezy, dziś 2 i pierwszy raz od kilku tygodni poszłam do toalety bez tabletki na wypróżnianie. Mam nadzieję,ze wszystko wróci do normy smilesmile
              W wolnym czasie poczytam podrzucony link
              • muktprega1 Re: Wątek nuszka2 14.03.15, 08:07
                smile dlatego m.in tak trąbimy o magnezach w każdym wątku wink
                cieszę się, ze pomaga, nastrój też bedzie lepszy, bo toksyn się pozbywasz równocześnie, ja utożsamiam moje migreny właśnie z tym problemem.
                • nuszka.2 Re: Wątek nuszka2 16.03.15, 11:34
                  Witam
                  Jeszcze jedna rzecz, ciągle trąbicie także o żelazie. Powiem wam,że ja od zawsze miałam problemy z anemią lub też z wynikami z pogranicza norm i zawsze rozmawiając z moim mężem mówiłam,że ze mną jest coś nie tak i chyba powinnam udać się do hematologa. Teraz biorąc leki na obniżenie prl i poprawie wyników z tarczycy pierwszy raz zobaczyłam wynik z hemoglobiny 12,7(normy 12-16).Fakt ferryny nie robiłam już dawno, bo i po co jak zawsze wynik lichy,ale myślę,ze także ruszyła trochę w góręsmile
    • nuszka.2 Re: Wątek nuszka2 27.03.15, 13:57
      Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie objawów.Nie wiem czy moje objawy mogą mieć też coś wspólnego z tarczycą,wydaję mi się,że nie,ale patrząc tu na forum co tarczyca może zrobić z człowiekiem to nic mnie już nie zdziwi. Otóż od bardzo dawna mam problemy ze wzdętym, często też bolącym brzuchem. Jest to na tyle duży problem,że ciągle noszę workowate cichy bo nie uśmiecha mi się pokazywać brzucha jak u kobiety w 6 miesiącu ciąży. Metodą prób i błędów odkryłam,ze szkodzą mi produkty mączne,(kiedyś robione miałam testy alergiczne i nie mam alergii na pszenicę i żyto)Myślę,że jest to nietolerancja glutenu.Po odstawieniu glutenu bajka, płaski brzuch. Jednak ostatnio pomimo,ze nie jem prod. mącznych i innych zawierających gluten znowu mam problemy. W zasadzie nawet nie mam za bardzo od czego. Np. w poniedziałek zjadłam na śniadanie 2 jajka na miękko z pomiodrem, później jogurt naturalny a już o 15 wychodząc z pracy byłam napompowana jak balon. Czy upatrywać przyczyn gdzieś indziej czy może problemy ukł. trawiennego mają coś wspólnego z tarczycą???
      • muktprega1 Re: Wątek nuszka2 28.03.15, 08:45
        Całe nasze ciało, każdy układ, każda komórka jest nasycona hormonami, stąd przy ich braku - często tak rozległe na pozór nie mające związku dolegliwości i bardzo częste podejrzenie niedouczonych lekarzy i hipochondrię, poczytaj:

forum.gazeta.pl/forum/w,94641,152628073,152742353,Re_Nowa_na_forum_interpretacja_wynikow.html
        a tu moje wieloukładowe przypadłości sprzed leczenia:
        forum.gazeta.pl/forum/w,24776,132646223,137364386,Re_Osoby_ktore_dlugo_nie_leczyly_niedoczynnosci.html
    • nuszka.2 Re: Wątek nuszka2 30.03.15, 20:30
      Witam
      Zmobilizowalam się i zrobilam poziom ferryny i wit b12. Tak naprawdę zmobilizowalam sie dopiero po odebraniu wyników mojego syna u którego ferryna wyszla ponizej normy a oboje mamy ten sam problem NIC SIĘ NA NAS NIE GOI.
      No i
      ferryna 6,8 norma /13-150/
      b12 538,7 norma/191-663/
      Jutro idę z naszymi wynikami do lekarza
      Na samą myśl o leczeniu żelazem już się boję co będzie z zaparciami, ledwo się z nich wygrzebałam.
      Jak wy sobie z tym radzicie??
    • nuszka.2 Re: Wątek nuszka2 30.03.15, 21:05
      Miało być ferrytyna smile
      Mam do was jeszcze pytanko gdzie zaopatrujecie się w magnez Puritans Pride 225???
      • muktprega1 Re: Wątek nuszka2 31.03.15, 14:25
        > Mam do was jeszcze pytanko gdzie zaopatrujecie się w magnez Puritans Pride 225?

Zielony Sklep albo Allegro smile
        właśnie chciałam napisać o magnezie na zaparcia, dla nas 2 x po 225
    • nuszka.2 Re: Wątek nuszka2 16.04.15, 07:31
      Witam
      Dziewczyny powiedzcie mi z doświadczenia, jak długo powinno się brać żelazo przy niskim poziomie ferrytyny ?? Mi i synowi lekarka kazała brać 8 tygodni, potem wykonać badanie krwi. Czy 8 tyg. zazwyczaj wystarcza?
      • muktprega1 Re: Wątek nuszka2 16.04.15, 07:42
        Absolutnie nie wystarczy, dziewczyny uzupełniają rok, półtora podobnie jak i D3, powoli przyrasta. No i przed badaniem trzeba zrobić przerwę ok 10 dniową lub 2-tygodniową w suplementowaniu, żeby wynik był wiarygodny, a nie z tabletki na bieżąco smile
        Ja mój poziom D3 sprawdzałam nawet co miesiąc - bezsensownie wydane pieniądze, a potem dopiero doczytałam resztę. Sprawdź dla siebie po 3 miesiącach, a dla lekarki jak chce zachowując przerwę.
        • nuszka.2 Re: Wątek nuszka2 17.04.15, 10:29
          Witam
          Jejku nie dobijaj mnie, tyle czasu!!!! Ja nigdy nie byłam tak długo leczona, pewnie dlatego całe życie mam anemię.Dobrze,że mówisz o tej przerwie, bo lekarka powiedziała tylko aby dzień przed badaniem nie brać tabletki.
          Nie ma rady trzeba sie leczyć, powiedziałam sama sobie,że tym razem porządnie będę się leczyła. Pamiętam jak po porodzie brałam żelazo, może wytrzymałam dwa tygodnie, bo miałam po nim biegunki
          • muktprega1 Re: Wątek nuszka2 17.04.15, 13:58
            Po żelazie to problem z zaparciami raczej wink
    • nuszka.2 Re: Wątek nuszka2 27.04.15, 14:09
      Witam
      Ponownie
      No właśnie wtedy miałam po żelazie biegunki, może burza hormonów to spowodowała?

Mam do Was pytanie, czemu magnez ma być bez wit b6????
      Pytam, bo ostatnio byłam na weselu(sobota) popiłam alkoholu i pewnie mi się magnez wypłukał, bo dopiero w środę sie wypróżniłam, pomimo iż zwiększenia dawki magnezu.
      Czy w takich sytuacjach mogę brać magnez z wit B6 aby szybciej uzupełnić niedobory??
      • nuszka.2 Re: Wątek nuszka2 08.08.15, 23:54
        Wracm ponownie z problemem.
        Otóż ostatnio pisałam ze po lekach na zabicie PRL poprawiły mi się wyniki tarczycy tsh 1.92 ft3 55% ft4 44% ( jeśli dobrze pamietam) Odstawiłam wówczas leki na obniżenie PRL i wstawiłam przy tych wynikach które napisałam u góry eutyrox25.
        Dziś odebrałam wyniki
        tsh 3.02 ( 0-4.2)
        ft4 1.29( 0.93-1.70) 46%
        Trochę się załapałam bo myślałam ze będzie lepiej gdyż samopoczucie mam niezłe ( pomijając senność i plamienia)
        Podpowiedzcie mi na jaką dawkę eutyroxi przejść? 37,5 (1 i 1/2) czy na 50 ????
        • nuszka.2 Re: Wątek nuszka2 08.08.15, 23:55
          Miało być załamałam
        • muktprega1 Re: Wątek nuszka2 13.08.15, 00:19
          jeżeli te wyniki są na 25:
          tsh 3.02 ( 0-4.2)
          ft4 1.29( 0.93-1.70) 46%

> Podpowiedzcie mi na jaką dawkę eutyroxi przejść? 37,5 (1 i 1/2) czy na 50 ????

50 może być za dużo, jak byłabym na Twoim miejscu, to wzięłabym 37,5 i za 4-5 tyg sprawdziła wyniki, zrób i Ft3.
          • nuszka.2 Re: Wątek nuszka2 14.08.15, 12:45
            Dzięki, tak też zrobiłam z 25 przeszłam na 37.5. Zrobię ft3, teraz przyoszczędzilam bo poszłam na wyniki i zapomniałam skierowania-robiłam prywatnie
            • nuszka.2 Re: Wątek nuszka2 25.09.15, 12:58
              Witam
              Po wizycie u lekarza dostałam eutyrox 50. Jednak zrobiłam tak jak pisałaś i brałam dawkę 37,5
              Oto wyniki
              TSH 0,92 ( 0,27-4,2)
              FT4 1.38, norma (0.93 - 1.7) 58.44%
              FT3 wynik 5, norma (3.1 - 6.8) 51.35%

Zostanę chyba na tej dawce, jak myślicie. Nie będę zwiększała do 50??
    • muktprega1 Re: Wątek nuszka2 28.09.15, 18:29
      A jak sie czujesz na tych wynikach? Jeśli całkiem dobrze to na nich pozostań na razie a jeśli niedoczynnie to pomyśl o lekkim podwyższeniu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka