Dodaj do ulubionych

czy robić operację ?

30.05.14, 18:58
bardzo proszę o Waszą radę - bardziej doświadczonych.
Guzki na tarczycy mam od ok 15 lat (badane dość rzetelnie co rok - dwa usg i biopsje). Początkowo malutkie - poniżej 1cm, od paru lat zaczęły rosnąć.

Obecny opis usg:
"tarczyca z konglomeratem guzków mieszanej echogoniczności o wym. 23 x 13 x 11 mm.
W biegunie dolnym płata prawego zawierającym obszary zwyrodnienia koloidowego, wykazującym perfuzję brzeżną.
W biegunie dolnym płata lewego widoczny podobny konglomerat guzków mieszanej echogoniczności o wym. 35 x 14 x 13 mm, posiadający ogniska zwyrodnienia koloidowego, wzmożoną perfuzję centralną.
Poza tym w obu płatach drobne torbielki koloidowe śr. 2-3,5 mm.
Płat prawy: 16 x 17 x 53 mm (obj. 7,8 ml)
Płat lewy: 14 x 15 x 61 (obj. 6,9 ml).
Cieśń grubości 2 mm.
Węzły chłonne w sąsiedztwie tarczycy niepowiększone".

Zrobiłam BAC obu w/w guzków i wynik jest taki:
"W rozmazach z obu zmian tyreocyty w grupach, płatach i rozproszeniu oraz obfity koloid. Obraz cytologiczny zmian zwyrodnieniowych. Zmiany łagodne - kategoria 2".

Jeśli chodzi o tsh - 1,0 (norma 0,47-4,64).
Zawsze było w normie (jedynie w czasie ciąży szakało i brałam euthyrox).

Nie pokazałam jeszcze w/w wyniku biopsji lekarzowi, ale widział powyższe usg i wstępnie powiedział, że te guzki za duże są i raczej trzeba będzie wyciąć.

Proszę Was o radę - czy powinnam robić operację i jak interpretować wynik biopsji.
Obserwuj wątek
    • n1eobecna Re: czy robić operację ? 31.05.14, 08:41
      Zawsze może zezłośliwieć - bądź nigdy nie zezłośliwieć. Może już teraz jest tam coś złośliwego - takiej pewności nie będziesz miała nigdy na podstawie samej biopsji. Tak naprawdę nikt nie wie co tam siedzi, więc musiałabyś się chyba zdać na zdanie kilku doświadczonych lekarzy, którzy mają wiedzę o prawdopodobieństwu zezłośliwienia takich zmian.
    • muktprega1 Re: czy robić operację ? 31.05.14, 09:24
      Czemu nie masz pełnej diagnostyki?? Gdzie a-TPO, a-TG, gdzie poziom hormonów tarczycy - Ft4i Ft3??
      > Zawsze było w normie (jedynie w czasie ciąży szakało i brałam euthyrox).

TSH jest tylko jednym z parametrów, dlaczego zaprzestałaś branie tyroksyny?

Co do guzków decyzję musisz podjąć sama, ale ja skonsultowałabym u co najmniej 3 dobrych lekarzy (jak znam z doświadczenia swojego i innych - możesz uzyskać 3 wykluczające się wersje)
      • lidiaa Re: czy robić operację ? 31.05.14, 10:23
        Dzięki za opinię.

Ft3 i Ft4 miałam badane w czasie ciąży, wtedy też brałam euthyrox bo tsh miałam bliskie 0.
        Po ciąży wróciło do normy.
        Te guzki zawsze były ok. 1 cm. Zaczęły rosnąć od ok. 2 lat.
        Ostatnio robiłam badania ogólne i wyszła mi ferrytyna lekko poniżej normy.
        Mam 38 lat, z opisywanych tu objawów - bardzo sucha i szorstka skóra od zawsze, nerwowość, często jestem zmęczona i śpiąca.
        8 lat temu miałam problem z zajściem ciążę i udało się dopiero za drugim razem in vitro - a niby wszystko hormonalnie (i nie tylko) było ok.
        Co sądzicie ?
        • hashitess Re: czy robić operację ? 31.05.14, 11:24
          guzki rosną bo tarczyca jest chora.
          Ciąża to burza hormonalna i najbardziej uwidacznia się,
          że tarczyca choruje.
          Odstawienie hormonu tarczycy bo TSH wróciło do normy
          przy zażywaniu syntetycznej tyroksyny, to może zrobić/zaproponować
          niedouczony medyk.
          W/g mojej wiedzy te guzki są do usunięcia bo są
          duże i żaden medyk nie powinien Cię odwodzić od resekcji gruczołu.

Ferrytyna ciut poniżej normy wskazuje na głęboką anemię/niedokrwistość,
          kt. jest z reguły nieodłącznym schorzeniem w chorobach tarczycy.
          Konieczna pełna diagnoza pod kątem tarczycy i niedokrwistości.
          Jeśli podejmiesz decyzję o wycięciu tarczycy /to Ty o tym decydujesz - nie
          żaden nawet najlepszy medyk/ i będziesz dalej w anemii, to będziesz
          miała problem z powrotem do zdrowotności.
          Poczytaj obszerny wątek Natder.
          • lidiaa Re: czy robić operację ? 31.05.14, 13:40
            Ferrytynę mam na poziomie 12,5 (norma od 13 do 150) więc jest minimalnie poniżej normy ale jest sad
        • pies_z_laki_2 Re: czy robić operację ? 05.06.14, 01:15
          > wtedy też brałam euthyrox bo tsh miałam bliskie 0.

Nie rozumiem. Brałaś tyroksynę (T4), bo miałaś za dużo hormonu T4, a przez to za niskie tsh? Tu chyba mamy jakies spore nieporozumienie....

Jeśli przyjmowałaś tyroksynę, to raczej miałaś za mało hormonu T4 i dlatego należało go uzupełnić, tak? A pewnie potem tsh spadło i endo tyroksynę odstawił, a ty wpadłaś w niedoczynność i tkwisz w niej do dzisiaj... (niska ferrytyna, sucha skóra, śpiące zamulenie itd itp są na ogół związane z nedoczynnością tarczycy).

Sugerowałabym sprawdzenie wszystkich parametrów tarczycowych (tsh, fT4 i fT3, p.ciała atpo i atg) plus badanie poziomu wit. B12 i d3.

Zacznij od jutra suplementację magnezem, poczytaj wątki na ten temat, sporo ostatnio o nim piszemy, o formie, ilości, zasadach suplementacji itd. Pomoże ci okiełznać nerwowość, chociaż tarczycy nie wyleczy...

• lidiaa Re: czy robić operację ? 05.06.14, 08:01
            Pies_z_laki_2 - w czasie ciąży obniżyło mi się tsh i ft4 - niestety nie wiem co było pierwsze - czy tsh czy ft4.
            Po ciąży hormonalnie wróciło do normy.
            Magnez biorę już od dłuższego czasu.
            W przyszłym tygodniu idę z wynikami biopsji do mojego endokrynologa i zobaczymy co mi powie - czy będzie chciał robić operację/ dodatkowe badania czy leki.
            • muktprega1 Re: czy robić operację ? 05.06.14, 23:55
              Na Twoim miejscu zrobiłabym przed operacją całą diagnostykę, bo jeśli masz autoimmunologiczną chorobę tarczycy, to również będziesz ja miała po operacji, bo to choroba tak naprawdę całego organizmu, musisz wiedzieć z czym masz do czynienia.
              Przed operacją podniosłabym poziom żelaza, Pokaż wynik ferrytyny endo, może zastrzyki???
            • pies_z_laki_2 Re: czy robić operację ? 07.06.14, 19:44
              A jaki dokładnie magnez łykasz? Wiesz, że węglanu wchłania się kilka procent, a cytrynianu blisko 90%? Dlatego odsyłam cię do czytania na temat, bo to spora różnica, prawda? Sądzisz, że przecież łykasz tabletki, a tu psikus, z każdej wchłania się ociupinka, a reszta obciąża wątrobę i kiszki....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka