10.02.15, 11:00
Witam,piszę tu pierwszy raz bo nie mogę już sobie poradzić z moim życiem.Mam 26 lat,od 5 lat ,,leczę się" na niedoczynność tarczycy.Przytyłam 25 kg przez 5 lat wcześniej nie miałam problemów z wagą,jestem opuchnięta na twarzy powoli sama siebie nie poznaję.Dodam że moje wyniki dla lekarzy są w normie ale ja czuję się fatalnie.Mam wszystkie objawy od wypadających włosów które kiedyś były w takiej ilości że nie wiedziałam co z nimi robić ,tak tera została smętna kitka.Sucha skóra,łamiące się paznokcie,senność,rozdrażnienie ,spadek libido do zera.Ćwiczę 4-5 razy w tygodniu staram się dobrze odżywiać,nie jem chleba,słodyczy,nie piję ni gazowanego.Lekarze byłam u 10 może 13 endo i gin endo.I nic mi to nie daje.Chciałabym was prosić o namiar na dobrego endo który nie bagatelizuje samopoczucia i objawów zasłaniając się dobrym wynikiem tsh.
Ponieważ wiem że przy dobrze dobranej dawce powinnam czuć się lepiej a ja już nie wytrzymuje psychicznie i fizycznie.Chcemy mieć dziecko ale nie możemy bo nasze próby nic nie dają nie wiem już co mam robić.Proszę jeśli macie kogoś kto może mi pomóc napiszcie jestem z okolic Warszawy.Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • muktprega1 Re: Pomocy:( 10.02.15, 11:08
      Oczywiście nie ustawaj w poszukiwania dobrego endo, ale z częścią objawów jetseś w stanie poradzić sobie sama, jak spora grupka z nas smile
      Jaką jednostke chorobową masz w sumie stwierdzoną poza niedoczynnością?
      Proszę wklej wyniki:
      TSH, Ft4, Ft3 wraz z normami laboratoryjnymi.
      Jaki masz wynik a-TPO oraz a-TG. Skoro jesteś leczona - jaką masz dawkę tyroksyny? Od kiedy?
      • tikop Re: Pomocy:( 10.02.15, 11:23
        Dziękuję za odp.Więc tak Tsh mam 6,7 mU/l norma 0,27-4,2. aTPO6,87 norma<34 aTG 21,1 n<115
        Ft3 4,41 pmol/l norma 3,1-6,8 Ft4 15pmol/l norma 12-22 nie mam stwierdzonej jednostki chorobowej poza tarczycą biorę euthyrox 50 od 2 miesięcy wcześniej miałam dawkę 37,5 a pierwszą dawką jaką brałam to 25 5 lat temu.Wiem że moje wyniki nie są złe ale ja chcę sobie jakoś z tymi opuchnięciami i zmęczeniem poradzić bo to mi bardzo utrudnia życie.Od miesiąca mam uczucie drętwienia jednej stopy ...nie wiem co z tym zrobić jak idę do lekarza to wydaje mi się że oni myślą że jestem wariatką i sobie wymyślam te dolegliwości.
        • ola_dom Re: Pomocy:( 10.02.15, 14:51
          tikop napisał(a):

> Tsh mam 6,7 mU/l norma 0,27-4,2.
          > Ft3 4,41 pmol/l norma 3,1-6,8 Ft4 15pmol/l norma 12-22
          > Wiem że moje wyniki nie są złe

"Wyniki nie są złe"???? Są TRAGICZNE....!
          Jaki "lekarz" - a raczej rzeźnik - trzyma Cię na tak niskiej dawce Euthyroksu od tak dawna, przy TSH grubo powyżej normy???
          Umieść go koniecznie z imienia i nazwiska jako ostrzeżenie w liście niepolecanych lekarzy, bo to skończony konował i trzeba przed nim ostrzegać ludzi.
          Przy Euthyroksie Twoje TSH powinno mieć najwyżej 1,0. A Ty jesteś po prostu w głębokiej niedoczynności.
          Koniecznie zaopatrz się w książkę "Jak żyć z Hashimoto" i najlepiej od jutra zwiększ dawkę tyroksyny o 12,5. A za miesiąc badania trójki tarczycowej i z pewnością dawka znowu do góry. Choć nie jestem pewna, czy warto czekać aż miesiąc, czy nie podnieść dawki w Twoim przypadku o kolejne 12,5 mcg i dopiero wtedy zbadać się po miesiącu. Bardziej doświadczone dziewczyny doradzą jeszcze, co robić.
          Ale przede wszystkim - uciekaj od tego idioty, który tak Cię "leczy"...
    • tikop Re: Pomocy:( 10.02.15, 12:13
      a i miałam robione USG tarczycy to opis;Tarczyca dość mała o nieco niejednorodnej echogeniczności,bez zmian ogniskowych.Płat prawy 8x12x34mm.Płat lewy 11x15x35.
      • muktprega1 Re: Pomocy:( 10.02.15, 14:26
        Twoje hormony sa bardzo nisko pomimo brania 50 tyroksyny:
        FT4 30% [wynik 15, norma (12 - 22)]
        FT3 35.41%q [wynik 4.41, norma (3.1 - 6.8)]

z przelicznika na pierwszej str:
        samodobro.host56.com/
        Masz stanowczo za małą dawkę tyroksyny, co dobitnie potwierdza TSH powyżej normy 6,7 (0,27-4,2) stąd przykre objawy niedoczynności:
        opuchnięcie, zmęczenie, Sucha skóra,łamiące się paznokcie,senność,rozdrażnienie ,spadek libido do zera, wypadanie włosów.
        Trzeba po prostu podnieść dawkę, moje hormony są na 80% obydwa, a w niedoczynności dążymy do poziomów od 60% w górę, zobacz ile ci brakuje.

co do USG:
        www.nuk.bieganski.org/index.php?la=pl&go=kal&kalk=tar_obj#proc
        wymiary i objętość prawego płata: 8 mm x 12 mm x 34 mm → 1.632 ml
        wymiary i objętość lewego płata: 11 mm x 15 mm x 35 mm → 2.8875 ml

objętość całej tarczycy: 4.5195 ml n dla kobiet 13-18ml Twoja tarczyca jest w zaniku, masz Hashimoto całą gębą, jak większość z nas. Kup sobie ksiązke "Jak żyć z Hashimoto", dużo wiedzy z niej zaczerpiesz, czytaj posty innych ludzi.
        Warunkiem dobrego samopoczucia jest wiedza, na Twoim miejscu już od jutra dodałabym 12 jednostek tyroksyny, czyli 1/2 z tabletki 25 albo 1/4 z tabletki 50.
        Po 4-6 tygodniach sprawdzamy poziom hormonów i modyfikujemy dawkę, aż będzie dla ciebie optymalny.
        Przy następnym wkłuciu:
        - ferrytyna
        - D3
        - B12
        u wszystkich Hashimotek w tych wyżej są niedobory typowe.
        I co Ty na to?
    • tikop Re: Pomocy:( 10.02.15, 15:10
      Dowiedziałam się więcej od Ciebie niż od tych wszystkich lekarzy...Dziękuję ale jestem załamana że mam tą chorobę.Chcę mieć dzieci...a teraz jak czytam o tym na forum to jest straszne...lekarze nie widzieli tu hashimoto.Ok zrobię jak napisałaś i zobaczę jak będzie.Jeszcze Raz Dziękuję.
      • muktprega1 Re: Pomocy:( 11.02.15, 11:22
        Nie bądź załamana, wiele Hashimotek zaszło w ciąże, skorzystaj z wyszukiwarki w górnym prawym rogu smile
        daj sobie z pół roku na nauczenie się swojej choroby, zrób koniecznie te częste niedobory o których pisałam, bo np ferrytyna ważna!!
        Wstrzymaj sie z ciążą dopóki nie wyrównasz poziomów hormonów i niedoborów.
        Jeśli na podniesionej dawce bedziesz 4-tygodnie to już po tym czasie najwcześniej można sprawdzić poziom hormonów TSH, Ft4 i Ft3 i dalej reagować w zależności.
        Poradzisz sobie, głowa do góry smile
        Te 3 fora chorób tarczycy pełne są takich ludzi jak Ty.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka