Dodaj do ulubionych

Proszę Was o pomoc

07.04.16, 22:05
Witam, córka 14 lat, obecnie:słabo się czuje, od 2 dni zawroty głowy (jakby oddalała się, stała obok) bóle stawów(kostki,kolana,biodro, nadgarstki , palce dłoni, łokcie) czasem wszystko na raz, czasem niektóre zależy od dnia, ale najmocniej boli wieczorem, przed spaniem,kilka razy w nocy lub nad ranem sie budziła bo bolało. Zaczerwienienie,obrzęk-brak. Jest blada,słaba, od 2 dni wieczorem jakby napad suchego kaszlu, raz, dwa razy i płytki oddech ale zaraz mija , czasem w ciagu tych 2dni ból w ok mostka , jakby ucisk , ale przechodzi . Obecnie jest na antybiotyku Klacid 500 dwa razy dziennie, dziś to 16 dzień brania, ma brać do 20dni. Jest na mycoplasmę pneumoniae - wykrytą podczas pobytu w szpitalu- w następnym poście jutro opisze wyniki i moje podejrzenia - może coś poradzicie, ja już nie wiem co jest grane sad widzę, że jest słaba, jest gorzej.
Obserwuj wątek
    • muktprega1 Re: Proszę Was o pomoc 08.04.16, 15:34
      Witaj
      Nie wiem jak co pomóc, ale wiem, że na pewno warto sprawdzić wszystkie możliwe niedobory:
      Wit B12
      wit D3
      jonogram (Na, K, Cl)
      ferrytyna
      Poczytaj o wit C lewoskrętnej
      • saffi321 Re: Proszę Was o pomoc 08.04.16, 21:33
        Dziękuję za info, robili sód 138 norma 135-145, potas 4,15 norma 3,5-5 ferrytyna 32,53 norma 13-150, wit C - suplementuję w okresach przeziębieniowych oczywiście właściwą, wit D3 też podaję -odkąd okazalo się,że ma niedobor. Wit B12 -nie sprawdzałam. W ogóle miotam się trochę ale ciągle coś nie pasuje niby alergia a wyniki mało "alergiczne"-może nie potrzebnie od razu takie leki, niby reumatoidalne zapalenie stawów a nie ma stanów zapalnych, -wszystko zwalić na wiotkość stawów?, niby ANA -w kierunku tocznia - ale wyniku się nie leczy i niskie miano, niby mycoplasma pneumoniae -ale bez objawów -tutaj już leczy się wynik, a z dziecka uprawiającego sport, dobrze uczącego się , wesołego zrobiła się smutna ,obolała dziewczynka. Po głowie chodzi mi tarczyca ale lekarz mówi ,że wyniki ok, nie chcę z niej robić chorej -cieszę się,że dobre wyniki, ale jak żyć w bólu kolejny miesiąc sad wit B12 sprawdzę przy następnym badaniu. Może ten kwas moczowy -niby powodować może bóle stawow.
        Pozdrawiam serdecznie !
    • saffi321 Re: Proszę Was o pomoc 08.04.16, 21:18
      2014r-objawy alergii -katar,załzawione oczy,biorezonansie sprawdziłyśmy-wyszły trawy,truskawki,cytrusy,brzoza,lipa,lebioda,perz.Zyrtec pomagał. Zimą odczuliliśmy na trawy,
      2015maj-jednak pojawił się katar,ból głowy -alergolog nie mogła zrobic testów bo sezon - dała Hitaxę 1x do końca lipca,avamys do nosa,przy duszności doraźnie-buventol, wyniki RF,ASO,CRP,immonuglobulina E całkowita-w normie nawet eozynofile które w alergii niby powinny być wysokie,morfologia z rozmazem ok. Lipiec-wszystko się uspokoiło.W sierpniu nad morzem -duszność,blada,kaszel suchy -buventol i hitaxa -uspokoiło się.
      2015 wrzesień-słaba,schudła,bolą stawy,kostki,kolana,plecy,mięśnie,jakby ucisk w mostku i trudność w oddychaniu,słabo,kręci się w głowie - alergolog-pediatra-brać jeszcze Hitaxę i BUDESONIDE 200 EASYHALER-przez miesiąc. wyniki ok,ANA ujemne, niedobór wit D3-total:14,4ng/ml norma 30-80, obniżone trójglicerydy.
      Październik, listopad -bóle stawów sporadycznie, osłabienie minęło.
      ok. grudnia-stycznia - bolało gardło,niezbyt mocno-domowe sposoby,brak gorączki, po tygodniu -laryngolog--zapalenie gardła -ROLICYN 2x1

14 luty- powiększył się węzeł podżuchwowy,gorączki brak,,pojawił się ból stawów,pediatra -brać ibuprofen co 8h, węzeł powoli się zmniejszył ale stawy po tygodniu nie odpuściły,kostki,nadgarstki ,palce,kolana i biodro. Może to bóle wzrostowe- jeszcze brać lek dalej-zmieniłyśmy na paracetamol - i tak nic nie pomagało.
      21 luty- nie wytrzymałam ,zrobiłam badania, wyszły ok,TSH -górna granica 4,147 (0,35-4,94), OB- 2
      w rozmazie -dopisano aniocytoza PŁT, ANA dodatnie-typ świecenia drobnoziarnisty, dsDNA-13,nukleosomy-11, to mnie bardzo zmartwiło, do tego ciągle ból stawów, raz lepiej raz nie do zniesienia.Często ból nasilał się wieczorem.
      Poszłyśmy do reumatologa -dokładnie ją pani zbadała, obejrzała wyniki, kazała jeszcze zaliczyć okulistę, i dostała skierowanie do szpitala tam zrobiono jej sporo badań,usg,scyntygrafię,rtg klatki, wyniki, które dostałam z wypisem były dobre -przy czym czekamy na panele przeciwciał sad Z nieprawidłowych:
      wysoki poziom żelaza-215-norma 37-145 (ale mamy to powtórzyć bo mógł być błąd laboratoryjny)
      kwas mocznikowy -6,32 norma:2,4-5,7 -mamy uregulować dietą ,od niego też może być ból stawów
      ASO 109 norma : 0-200
      eozynofile o,4% norma 3-8
      hemoglobina 15,2 norma 12-15,5
      erytrocyty 5,2 norma 4,1-5,1
      w rozmazie gran.segmentowane 65% norma 40-60
      glukoza-100,02 norma 60-99
      albumina 5,23 norma 3,2-4,5

stwierdzono zakażenie mycoplazma pneumoniae (ale ani nie kaszlała,ani zapalenie płuc) wychodząc ze szpitala miała katar ,na podstawie badań :w klasie IgG 2,20 -wynik ujemny, w klasie IgM -17 a wynik ujemny jest poniżej 10, więc bierze antybiotyk już 17 dzień, bóle stawów są , najgorzej ,że jest jej słabo.
      Ma wiotkość stawów, strzyka jej w nich, któregoś dnia rozbolało po przekręceniu biodro-ból mocny nie mogła spać ,chodzić ,ortopeda -usg -ok drobne zmiany przeciążeniowe, -fizjoterapeuta to rozmasuje - po tym było o wiele lepiej, ale pojawiają się prądy które idą z biodra w górę lub do nogi
      RF-11,7 norma 0-14
      TSH 3,010 norma 0,510-4,300
      FT3 4,08 norma 2,53-5,01
      FT4 1,46 norma o,98-1,63
      anty TPO 6,83
      anty TG<10,00
      IgE całkowite -88,83 norma 0-88

Moje pytanie,czy przy takich wynikach tarczycy -z nią jest wszystko ok, bo ja zastanawiam się nad usg i endokrynologu. Kurcze tylko skąd te bóle stawów.
      Przepraszam,że długo i że wszystko mimo iż z tarczycą ma to niewiele wspólnego ,ale szukam rozwiązania i może coś przeoczyłam. Lekarze -luz -wyniki dobre ,ale boli. W sumie objawy złego samopoczucia to może po antybiotyku.
      Pozdrawiam Was serdecznie! Safka

• hashitess Re: Proszę Was o pomoc 09.04.16, 07:29
        napisz o płytkach krwi i limfocytach.
        Do tych badań brakuje usg tarczycy, ono powinno wyjaśnić.
        Podniesione poziomy hormonów, wysokie TSH i podwyższone p/ciała
        /mie napisałaś przy nich norm/ i paskudne samopoczucie
        wskazują na początek hashimoto.
        • saffi321 Re: Proszę Was o pomoc 09.04.16, 11:12
          Witaj, nie podali norm niestety-dlatego nie napisałam,zla jestem, w sumie normy dla dorosłych i dzieci różnią się, zaś płytki krwi 266,0 norma 150-450;limfocyty 1,56 -brak norm; limfocyty % 20,9% norma 15-45
          Rozmaz krwi met Schilinga-Gran.pałeczkowate 4% norma 1-5; gran.segmentowane 65%norma 40-60; limfocyty 27% norma 15-45; monocyty 4% norma 3-8.zrobili jeszcze sporo wyników -nie chce zaśmiecać forum-nie wiem na co jeszcze zwrócić uwagę. Co do tarczycy - robię jej usg tarczycy we wtorek -zobaczymy.
          • muktprega1 Re: Proszę Was o pomoc 10.04.16, 11:11
            ferrytyna jest niska:
            ferrytyna - 14.26% [wynik 32.53, norma (13 - 150)]
            przy takim jej poziomie zalecana jest suplementacja aby podnieść ją do połowy norm
            ale widzę, że to się "kłóci" z:
            >wysoki poziom żelaza-215-norma 37-145 (ale mamy to powtórzyć bo mógł być błąd >laboratoryjny)
            >hemoglobina 15,2 norma 12-15,5

>wit D3-total:14,4ng/ml norma 30-80

Jaką D3 i lle jednostek podajesz dziecku?
            Ja dorzuciłąbym jeszcze do B12 poziom kwasu foliowego
            • saffi321 Re: Proszę Was o pomoc 11.04.16, 11:08
              Witaj, wit D3-w płynie firmy Solgar-dawka1250,ale nie brała w szpitalu i przy antybiotyku, dorobię badania i czekam jeszcze na ten panel ANA,anty CCP i anty Sa, odstawiłam dwa dni temu antybiotyk, nudności minęły ale czasem są zawroty głowy, ale ból stawów jeszcze jest silniejszy wieczorem, jest lepiej bo radzimy sobie bez leków, i co mnie martwi- ma z biodra co jakiś czas takie prądy w górę i w dół do kolana, wczoraj bark rozbolał i też jakby prąd , aż zdrętwiała dłoń na chwilę, dziś ma wyczuwalny węzeł podżuchwowy - nie wiem co o tym myśleć,
              • muktprega1 Re: Proszę Was o pomoc 11.04.16, 19:16
                >wit D3-w płynie firmy Solgar-dawka1250
                to zbyt mało przy niedoborze, dla dorosłego dawka podtryzmująca dobry poziom to ok 2000 jednostek, myślę, że jakieś 5000 jednostek byłoby w jej przypadku ok, na jakieś 3 m-ce, potem po przewie ok 2-tygodniowej w suplementacji zbadanie poziomu, a ile waży?
                >wit D3-total:14,4ng/ml norma 30-80

Niski poziom D3 często idzie w parze z tężyczką, a to nic innego jak zespół niedoborów np wapnia magnezu, zastanawiają te prądy i zdrętwiała dłoń (tzw dłoń polożnika), poczytaj proszę:

forum.gazeta.pl/forum/w,24712,144724172,144724172,Tezyczka_dzieki_Natder_Objawy_.html

i Natder założyła własne forum
                forum.gazeta.pl/forum/f,246288,Tezyczka_utajona_.html
                • muktprega1 Re: Proszę Was o pomoc 11.04.16, 19:20
                  Jeszcze ten artykuł, jeden z lepiej opracowanych o D3:

web.archive.org/web/20140416232933/http://medycynawiekurozwojowego.pl/pl/articles/item/17025/plejotropowe_dzialanie_witaminy_d3_ze_szczegolnym_uwzglednieniem_jej_roli_w_chorobach_ukladu_pokarmowego_u_dzieci
                  • saffi321 Re: Proszę Was o pomoc 11.04.16, 20:50
                    Bardzo, bardzo dziękuję za pomoc, bardzo zainteresowała mnie tężyczka, coś w tym jest, przeczytam wszystko w nocy, jak będę mieć trochę spokoju, córka waży 65kg, Robili jej poziom magnezu , sprawdzę wieczorem- niby był w normie. Teraz córka pisze do mnie, że leży i boli ją bardzo- głowa, stawy, plecy. Plus, że w dzień było w szkole dobrze. Pogarsza się jej wieczorem sad poczytam o wit D3, mi wydawało się,że to co daję to dużo, lekarz totalnie nas olał niestety, zapisałam ją też do neurologa w środę a jutro ta tarczyca. Bardzo chciałabym jej pomóc a tu ...
                    • saffi321 Re: Proszę Was o pomoc 11.04.16, 21:59
                      Sprawdziłam- magnez 2,05 norma 1,70-2,20; wapń zjonizowany 1,28 norma 1,09-1,33. Czyli niby ok.
                      • laura.phys Re: Proszę Was o pomoc 11.04.16, 22:53
                        poziomy we krwi zwllaszcza magnezu nie swiadcza o braku tezyczki, trzeba wykonac u neurologa probe tezyczkowa i obserwowac czy suplementacja magnezu i witaminy d3 nie poprawia sytuacji.
                        Przy wadze 65 kg dawka 1250 j. m. jest zbyt mala
                        , nalezaloby ja przynajmiej podwoic i wlaczyc magnez po probe tezyczkowej/

Wezly podzuchwowe, tez to mam i jest to u mnie zwiazane z przewleklym zapaleniem migdalkow - gronkowiec. Czesto migdalki na zewnatrz wygladaja ok ale trzeba dobrego laryngologa aby rozpoznac problem. pzdrL
    • olalee Re: Proszę Was o pomoc 10.06.16, 12:57
      czy wyjaśniło się coś? ja bym obstawiała boreliozę i choroby odkleszczowe
      • sw.stefan Re: Proszę Was o pomoc 11.06.16, 11:50
        Zróbcie to b12, co prawda małe prawdopodobieństwo niedoboru w tym wieku,ale kto tam wie tak naprawdę, córka je mięso ?

Z tą D to faktycznie jakaś mizeria, duże dawki w połączeniu z magnezem (poczytaj o oliwie magnezowej i cytrynianie magnezu) mógłby pomóc,ja dużo lepiej się "stawowo" czuję .

Co do boreliozy warto zbadać, tylko nie czytaj o niej na forum gazety bo tao jakieś szaleństwo antybiotykowe które wykończy organizm Twojej córki.
        • muktprega1 Re: Proszę Was o pomoc 12.06.16, 11:25
          Saffi odezwij się proszę - jak wyszło USG tarczycy?
    • magdapac86 Re: Proszę Was o pomoc 04.10.16, 01:58
      Nadmiar zelaza,zatruwa organizm,powoduje bol stawow,zaburza się również produkcja testosteronu, praca tarczycy, nadnerczy, trzustki. Nadmiar żelaza odkłada się w pierwszej kolejności w wątrobie, a następnie w mózgu. Żelazo zakłóca pracę neurotransmiterów co może powodować problemy neurologiczne.Kazdy z nas jest bardzo indywidualny i reaguje wedle wlasnego organizmu w jej przypadku nadmiar zelaza,nawet w takiej ilosci moze powodowac wspomniane przez Ciebie objawy tzn.ogolne zatrucie orgaznimu.Sprobuj upust krwi,moze pomoc a na pewno nie zaszkodzi.
      • magdapac86 Re: Proszę Was o pomoc 04.10.16, 02:09
        Dodam jeszcze,ze nadmiar zelaza sprzyja infekcja,gdyz zelazo jest pozywka dla bakterii.Wit D nalezy brac przez cale zycie (z wyjatkiem upalnych dni). Jak sie czuje corka?
        • muktprega1 Re: Proszę Was o pomoc 04.10.16, 09:29
          magdapac86 mówiąc o nadmiarze żelaza zupełnie nie brałaś pod uwagę wyniku ferrytyny:
          ferrytyna jest niska:
          ferrytyna - 14.26% [wynik 32.53, norma (13 - 150)]

forum.gazeta.pl/forum/w,24776,95439285,95439285,Preparaty_zelaza.html#p95482334

co raczej świadczyłoby o problemie w jego przyswajaniu, ferrytyna (nazwijmy ją bardzo umownie zapas Fe) jest zbyt niska, a dużo żelaza krążącego we krwi świadczy o problemie.
          Często wynika to z:
          - braków b12, kwasu foliowego
          forum.gazeta.pl/forum/w,24776,144357140,144357140,Moje_wyniki_Prosba_o_porade_.html#p144359186

- z problemów z żołądkiem, a więc pierwsza linia przyswajania - (czynnik Castla, p/p komórkom okładzinowym żołądka)

forum.gazeta.pl/forum/w,24776,52189196,52189196,Niedobor_zelaza_ferrytyna.html

forum.gazeta.pl/forum/w,24776,110978476,110978476,Morfologia_a_niedobory_zelaza_B12.html

Za mało danych, brakuje B12, kwas foliowy , MCV, MCHC itd

• magdapac86 Re: Proszę Was o pomoc 04.10.16, 22:19
            Ferrytyna miesci sie w normie.Mialam niedobor ferrytyny pomimo dobrych wynikow hemoglobiny i zelaza, czulam sie jakbym miala zaraz umrzec.Poty,zawroty glowy,omdlenia nawet podczas lezenia,okroptne palpitacje serca...czulam jakby serce bylo w kazdej czesci mojego ciala,takie uczucie pulsowania calego ciala.Zmeczenie na maksa,nie moglam wygrzebac sie z lozka.Bralam zelazo przez tydzien i poczulam sie jak nowonarodzona.Tutaj widac,niedokonca prawidlowe wyniki tarczycy,bole stawow,czeste infekcje co sklanialoby sie ku nadmiarze zelaza.Nie jestem lekarzem po prostu czasami niewiele trzeba aby organizm sie rozstroil i przyprawil nas o straszne męki.A lekarze nadal nie wiedzą co jest przyczyną jej stanu.Najlepiej aby przemyslec i przeprowadzic wywiad co wydarzylo sie zanim nastapił taki stan zdrowia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka