Dodaj do ulubionych

Tarczyca i guz

22.02.17, 23:29
Usg, biopsja i informacja o raku, czy możecie mi napisać jak wygląda leczenie po operacji bo prawdopodobnie do wycięcia jest cała tarczyca niestety przez to że jestem w ciąży muszę czekać aż urodze ale kompletnie nic ani o tarczycy ani guzach nie wiem, nigdy się na tarczyce nie leczyłam, co mnie czeka? jakie są rokowania? będę wdzięczna za pomoc
Obserwuj wątek
    • muktprega1 Re: Tarczyca i guz 24.02.17, 22:48
      Czy diagnoza jest w 100% pewna? Zawsze warto skonsultować się z innym lekarzem na ten temat. Widziałam wiele diagnoz czasem zaprzeczających sobie, choć oczywiście nie oznacza to, że i u Ciebie ma być tak samo. Tylko uczulam zanim się podejmie drastyczne rozwiązania ZAWSZE proponuję skonsultować się z innym lekarzem, absolutnie nie sugerując diagnozy pierwszego.
      Nikt nie rozmawiał z Tobą co (jakby już się zdarzyło) co po operacji całkowitego usunięcia tarczycy?
      • arlettta1 Re: Tarczyca i guz 25.02.17, 20:41
        jestem po usg i po biopsji, którą na chwilę obecną oglądał mój gin.prowadzący i chirurg, który zajmuje się takimi operacjami, i to on stwierdził że jest do całkowitego usunięcia niestety nie dałam rady się o nic więcej zapytać
        • kwietniowka2011 Re: Tarczyca i guz 25.02.17, 22:59
          a co jest napisane w biopsji?
          • muktprega1 Re: Tarczyca i guz 26.02.17, 12:12
            Arlettta1 jeśli rzeczywiście cała tarczyca do usunięcia, to po prostu dość szybko po operacji będziesz musiała uzupełniać hormony tarczycy syntetycznym hormonem w dość dużej dawce. U osób z niedoczynnością hormon wprowadza sie stopniowo a u osób z operacyjnie usuniętą tarczycą więcej.
            Ważne:
            1 - jakie masz poziomy hormonów w tej chwili?
            2 - jaki masz poziom D3, B12, ferrytyny, mg, wapnia całkowitego i zjonizowanego, PTH? Dla Ciebie byłoby z dużą korzyścią przed operacją znać przynajmniej pierwsze 4
            3 - Jak wygląda sprawa z przytarczycami? Czy zostawią? Musisz wiedzieć przed, przytarczyce odpowiadają za gospodarkę wapniową, stąd propozycja ostatnich trzech parametrów.
            • arlettta1 Re: Tarczyca i guz 26.02.17, 21:17
              wow dobrze, że napisałam bo ja bladego pojęcia nie mam co i jak, z pewnością zrobię badania o których piszesz, dziękuję
          • arlettta1 Re: Tarczyca i guz 26.02.17, 21:18
            rak brodawkowaty tarczycy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka