czabina
09.12.17, 16:37
Witam, bardzo proszę o pomoc, bo już zupełnie nie wiem co robić.
Na wstępie wspomnę, że z tarczycą od strony mojej Mamy problem mają wszystkie kobiety ( mama , ciotka, babcia).
Moje wyniki:
TSH 0,4834 uIU/ml norma 0,3500-4,9400
FT4 35.90% [ wynik 0.98, norma (0.7 - 1.48)]
FT3 41.00% [ wynik 2.53, norma (1.71 - 3.71)]
anty -TPO 11,18 IU/ml norma 0,00 - 5,61
anty - TG 55,68 IU/ml norma 0,00-4,11
TRAb nie robiłam
USG tarczycy:
wymiary prawego płata: 15x18x52 mm cieśń: 3 mm , norma do 5 mm
wymiary lewego płata : 14x16x53 mm W LEWYM PŁACIE W CZEŚCI PRZEDNIEJ DWA NORMOECHOGENICZNE GUZKI położone obok siebie , jednorodne, o gładkich zarysach, o unaczynieniu obwodowym o wymiarach 5x4 mm i 5,5 x 4,4 mm
Rozpoznanie: nico podwyższone anty- TG i anty-TPO w rodzinie choroby tarczycy TSH w dolnej granicy normy.
Radiolog wspominała coś, że należy sprawdzić czy te guzki są "gorące" , ale endokrynolog olał temat.
jeśli chodzi o objawy, do od ok 2-3 miesięcy czuję się okropnie. mam problemy z żołądkiem ( robiłam gastroskopie) stwierdzono, chorobę refleksową przełyku, stan zapalny błony śluzowej żołądka, helicobacter pyroli, i przepuklinę wślizgową roztworu przełykowego.
Najgorsze jest zaraz po przebudzeniu okropne kołatanie serca, okropny lęk, "trzęsiawka" , na początku był wstręt do jedzenia rano, odruch wymiotny. Mam pogorszenie wzroku, nie mogę spać, najdrobniejszy szmer mnie budzi. Nie jestem w stanie w ogóle funkcjonować jestem tak osłabiona i zupełni nie mam na nic siły.. byłam już u psychiatry i psychologa...
bardzo proszę o jakieś wskazówki..