Dodaj do ulubionych

Prosba o interpretacje wynikow

09.02.18, 16:38
Witam,
bardzo prosze o interpretacje wynikow.

fT4 57.03% [wynik 19.1, norma (11.8 - 24.6)]
fT3 47.92% [wynik 5.3, norma (3.0 - 7.8)]

TSH 0,941 (norma 3,000-3,50)

Czy poziom fT3 i fT4 sa ok? Wczesniej mialam problem z przemiana T4 w T3 (fT4 mialam 60,92%, a fT3 34,55%), ale zaczelam brac selen (rowniez magnez, cynk i wit. D) i wydaje mi sie, ze jest lepiej? Ale czy juz zupelnie ok?

TSH w okolicach 1 to chyba dobrze, prawda?

Mam stwierdzona niedoczynnosc ok. 9 lat temu, aktualnie biore L-Thyrox w dawce 125.
Obserwuj wątek
    • hashitess Re: Prosba o interpretacje wynikow 09.02.18, 21:30
      a Twoje samopoczucie jest brylantowe czy nie bardzo?
      • hania500 Re: Prosba o interpretacje wynikow 09.02.18, 21:40
        Szczerze, to roznie. Raz lepiej raz gorzej smile Dzis na przyklad dosc depresyjnie. Do tego skora beznadziejnie sucha, paznokcie sie znowu rozdwajaja, jestem wieczorami mega zmeczona mimo niespecjalnie meczacego trybu zycia. I bol glowy od paru dni. Tylko nie wiem na ile to wplyw tarczycy, na ile np. pogody.
    • muktprega1 Re: Prosba o interpretacje wynikow 09.02.18, 21:44
      Witaj Haniu
      No to ładnie Ci się podniosły wyniki po suplementacji, masz jasny rzeczowy dowód, ze to działa smile gratuluję.

fT4 57.03% [wynik 19.1, norma (11.8 - 24.6)]
      fT3 47.92% [wynik 5.3, norma (3.0 - 7.8)]

TSH 0,941 (norma 3,000-3,50)

pomiędzy Ft 4 i Ft3 jest zaledwie 10% różnicy, a przypuszczam, że dobrodziejstwo suplementacji będzie jeszcze "pracować" na rzecz przemiany. Ile to już czasu i w jakich dawkach i jakie preparaty stosujesz? Może się przydać dla innych czytających smile
      Napisz może jak się czujesz na takich wynikach? Czy jest różnica pomiędzy tamtymi a teraźniejszymi wynikami w samopoczuciu?
      • muktprega1 Re: Prosba o interpretacje wynikow 09.02.18, 21:47
        Przeczytałąm Twój wpis wyżej. Napisz czy przestrezgasz:
        - tyroksyna na czczo
        - co najmniej 1/2 h przed śniadaniem
        - badanie w laboratorium bez tabletki, tę łykasz po wyjściu z lab
        - jakiekolwiek leki, suplementy co najmniej 4h PO tyroksynie poza:
        - selen z kolei DO 4h po tyroksynie
        • hania500 Re: Prosba o interpretacje wynikow 09.02.18, 23:19
          Bardzo dziekuje za odpowiedz Muktprega1 smile
          I odpowiadam:
          -tyroksyna zawsze na czczo
          -zazwyczaj 1/2 h przed sniadaniem. /Acz zdarzaja sie sporadycznie dni, kiedy mam za malo czasu przed wyjsciem z domu, wtedy jem troche szybciej, zeby nie wychodzic bez sniadania. To wynika glownie z tego, ze bardzo ciezko mi rano wstac z lozka, niezaleznie od tego ile spie i zdarza sie, ze potem mam za malo czasu rano, bo za pozno wstane sad To chyba jakis moj dodatkowy problem (nie wiem czy zwiazany z tarczyca), rano jestem nieprzytomna, jak za wczesnie wstane, wrecz mi niedobrze i boli mnie glowa.
          -badanie bez tabletki
          -zawsze odczekuje te 4 godziny, to wiem
          -ale nie wiedzialam, ze selen do 4h i lykalam wieczorem (z cynkiem) sad

4h po tyroksynie biore magnez (szczerze mowiac przypadkowy).

Po nastepnych 2h wit. D (mialam rozpisana cala sciezke od duzego niedoboru. Poczatkowo chyba przez tydzien, albo nawet dwa, codziennie 20.000 Dekristol, potem 3x tygodniowo po 20.000, potem 2x tygodniowo, dobry rok to trwalo, zanim sobie ponownie oznaczylam wit. D i juz osiagnelam poziom wit. D 50 i teraz mam brac 2-3 razy w tygodniu po 2.000).
          Po nastepnych 4h cynk i selen (Cynek SR i selen przypadkowy).

Czyli teraz zmienie ten selen (chyba moge z cynkiem?), a magnez przeniose na wieczor. Tak bedzie ok?
          • hania500 Re: Prosba o interpretacje wynikow 09.02.18, 23:25
            No i najbardziej mnie denerwuje to, ze jestem wieczorami taka zmeczona (az taka stara nie jestem wink mam 40 lat), i to, ze jak juz zaczelam regularnie brac te suplementy, to nawet udalo mi sie troche schudnac, a ostatnio znowu przytylam uncertain Faktycznie troche mniej restrykcyjnie je bralam (tyroksyne prawidlowo!) - bylam na urlopie, zapominalam, mniej sportu w zwiazku z tym urlopem tez mialam. Ale to wyglada jakby organizm tak sie uzaleznil od suplementow i sportu, ze kazdy odchyl od normy to od razu zlosliwie mi daje kilogramy na plusie wink
            • muktprega1 Re: Prosba o interpretacje wynikow 13.02.18, 11:15
              Jeśli nadal czujesz się niedoczynnie to być może należysz do osób, jak ja, które muszą mieć oba hormony wysoko tj w okolicach 80%, bo ja na 60% czułam się nadal źle i niedoczynnie. To jest bardzo indywidualna kwestia.
              Z tym, że na dawce 125 już osiągnęłam taki poziom, a Ty być może potrzebujesz jeszcze więcej.
              Gdybym była na Twoim miejscu spróbowałabym, ale małymi dawkami podwyższyć o 1/4 z tabletki o gramaturze 25 czyli podwyższyłabyś o 6 z kawałeczkiem co razem daje 131.
              Za miesiąc zbadaj trójkę tarczycową i zaobserwuj samopoczucie, być może trzeba będzie znowu podnieść o 6, ale wszystko zależy od reakcji.
              Poniżej masz dobre opracowanie z zaprzyjaźnionego forum Choroby tarczycy i Hashimoto wyjaśniające procenty:

docs.google.com/document/d/1M5JHwTx4ugJgpMluKHmq-aMi2cJsY0H_NKQYX8QQXtc/pub
              • hania500 Re: Prosba o interpretacje wynikow 16.02.18, 22:17
                Dziekuje bardzo! Poczytam smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka