07.03.05, 11:19
USG wykazało jakiś guzek,mam skierowanie na biopsję.Czy ktoś może mi
przybliżyć jak to przebiega i jakie wnioski ma wykazać takie badanie.Tarczycę
już wiel lat temu miałam operowaną,a tu jakieś paskudztwo się
przywlekło.Myślałam,że to już koniec,myliłam się?
Obserwuj wątek
    • monikare Re: Biopsja 07.03.05, 11:27
      Badanie robi sie pod kontrola UsG , czyli jeden lekarz robi usg zeby namierzyc
      guzek a drugi pobiera igła i strzykawka taka zwykła tak do pobierania krwi
      toroszke komórek z tego guza i ze zdrowego miesjca. To boili tak jak przy
      pobieraniu krwi. trwa krótko. Badanie ma wykazac charakter guza, czyli co to za
      rodzaj.
    • rubi21 Re: Biopsja 07.03.05, 17:33
      Badanie jest monitorowane aparatem usg, u mnie akurat robił to jeden lekarz.
      Dziewczyny mówiły ze lekko boli ale to chyba zalezy gdzie nakłuwają. Ja miałam
      trzy wkłucia igły ze specjalnym pojemniczkiem do pobrania zdrowych i chorych
      komórek. Trwa około pól godziny, wynik jest mniej więcej po 4-6 tygodniach
      zależnie od osrodka badawczego.
    • asik49 Re: Biopsja 16.03.05, 13:55
      Już po.....było jak pisaliście,nic nie boli.Czekam na wynik i zastanawiam się
      co dalej,czy ktoś był w takiej sytuacji?Jaki dalszy etap,tabletki czy znowu
      operacja?Wiem,ze wszystko zależy od wyniku,ale podzielcie się swoją wiedzą.
      • rubi21 Re: Biopsja 16.03.05, 18:38
        gratuluję, mnie bolało jak cholera. Naprawdę wiele zalezy od wyniku i trudno
        prorokować co dalej.
        • inia1972 Re: Biopsja 17.03.05, 10:30
          U mnie pierwsza biopsja (państwowo) bardzo bolała (3 wkłucia), łącznie z
          zasłabnięciem, przez tydzień nie mogłam swobodnie ruszać głową. Wynik wykazał,
          że nic złego się nie dzieje.
          Biopsja pół roku później (prywatnie) bezbolesna, ale wynik bolesny...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka