julola 01.04.05, 23:15 Odebrałam dzisiaj wyniki TSH - 4.85( 0.27 - 4.20) FT3 4.56 (2.57 - 4.43) FT4 1.68 (0.93- 1.7) Bardzo proszę o pomocw interpretacji - czy to niedoczynność? Dziękuję. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
monika1009 Re: proszę o interpretację wyników 02.04.05, 08:30 Witam.Twoje tsh wskazuje na niedoczynnosc.Warto by bylo zrobic jeszcze z krwi TPO i TG.Lekarz na podstawie tsh i objawow moze stwierdzic czy to jest niedoczynnosc.Jakie masz objawy? Prawidlowe tsh powinno sie miescic w granicach 1-2. Odpowiedz Link
bruke Re: proszę o interpretację wyników 02.04.05, 16:31 Mam podobne wyniki/TSH - 5,6 a bylo nawet 6,4, natomiast pozostale w normie/. TSH spadlo mi, gdy do diety wprowadzilem sol jodowana, ale bezposrednio do jedzenia i ryby, aby dostarczyc organizmowi jod. Wczesniej prawie calkowicie wyeliminowalem sol z jedzenia, a mieszkam na terenach podgorskich, gdzie jest znaczny niedosyt jodu. Wyczytalem w ksiazkach lekarskich, ze niedoczynnosc tarczycy moze byc dziedziczona, a takze z powodu braku jodu w pozywieniu. Jestem przeciwnikiem brania lekow i robie j/w. W mojej sprawie lekarze maja rozne zdania /ze mam i nie mam niedoczynnosci tarczycy/, a na forum leczacy sie zwykle oceniaja wyniki badan jakbym juz bral leki!!! W moim przypadku moge dziedziczyc niedoczynnosc. Wyniki robie co 2 m-ce, w zasadzie nic mi sie nie dzieje. USG tarczycy i scyntygrafia u mnie w normie. Z ewentualnym leczeniem poczekam do kolejnego wyniku testu. Julola wyciagnij wnioski z mojego przypadku, a sluchac nalezy lekarzy, ktorzy czesto bezkrytycznie wypisuja recepty. Acha, dopuszcza sie podwyzszenie gornej granicy normy wyniku testu o 5%. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
bruke Re: proszę o interpretację wyników 04.04.05, 12:19 Cd. Bardzo duzy wplyw na prace tarczycy maja "nerwy" o czym takze mowia lekarze. Przed i w czasie testow mialem ogromna nerwowke, stad moja zwloka w leczeniu. W maju jade nad morze do Wloch, gdzie jest bardzo duzo jodu i dopiero po powrocie i kolejnym tescie podejme stosowna decyzje. A tak na marginesie, to nad Baltykiem jest tzw. strefa nieznacznego niedosytu jodu, czyli pobyt nad polskim morzem nic nie daje, gdy chodzi o jod. Inna opinia to zaszlosc socjalistyczna, ktorej holduja jeszcze niektorzy starsi lekarze. Wybacz Julola, ze pisze w takiej formie, jakbym chcial sie wynaturzac, ale nikomu i niczego nie bede jednoznacznie doradzal, jak to wiekszosc robi. Kazdy czlowiek jest inny i to co jednemu pomoze /albo zasugeruje/, drugiemu moze zaszkodzic. Pa. Odpowiedz Link
hashi-tess Re: proszę o interpretację wyników 04.04.05, 22:34 bruke napisał: Pa. Bruk!powiedziałeś Pa, odpowiadam Pa, pa Z takimi pomysłami Pa, pa Odpowiedz Link
saba76 oj bruke 04.04.05, 18:47 takie podejście mial moj wujek i co......... umarl na raka z przezutami ,ktory byl spokojnie do wyleczenia bo był w czas wykryty. nie jest za antybiotykami i innymi wyniszczajacymi lekami ,ale naprawde jeśli trzeba to trzeba brać sustytuty - witamin czy hormony Odpowiedz Link
bruke Re: oj bruke 04.04.05, 21:46 Saba76. Jezeli mozna to wytlumacze sie. Jestem zbyt powaznym czlowiekiem i oczytanym, aby cokolwiek bagatelizowac. Jezeli mam niedoczynnosc, to jeszcze nie ma tragedii. Tylko wynik hormonu przysadki mozgowej od stycznia br. jest "nieco" podwyzszony, a hormony tarczycy sa w granicach normy. W sierpniu 2004 roku mialem elegancki wypadek na rowerze. Nie z mojej winy probowalem glowa rozbic asfalt. Dziwne, ze nie mialem wstrzasu mozgu, a gdzies wyczytalem, ze po takim urazie z przysadka mozgowa i nie tylko, moga byc pewne problemy. Nadto w 2003 roku znacznie sie odchudzilem i jak pisalem, z diety calkowicie wyeliminowalem sol jodowana, a mieszkam niedaleko gor. Kropke nad i w zakresie braku leczenia /w koncu endokrynolog "leczaca" mnie powiedziala, ze nie mam tej choroby/ dopelnia fakt, ze przez dwa lata bylem leczony na astme i alergie, ktore to choroby potem w szpitalu calkowicie mi wykluczono. Bralem leki i klocilem sie z lekarzami.... Ponadto, dla usprawiedliwienia, kazdy wynik TSH, zrobiony w styczniu, lutym i marcu br. jest nizszy. Licze, ze kolejny wynik TSH bedzie w granicach normy. Ewentualnie poradz cos! Odpowiedz Link
janka111 Re: oj bruke 06.04.05, 11:57 Witaj bruke!!! To co piszesz jest bardzo złożone. Piszesz o astmie alergii i diagnozowaniu w szpitalu. Jakie miałes wyniki spirometrii ? i jakie masz IgE ? pozdrawiam Odpowiedz Link
bruke Re: oj bruke 06.04.05, 20:01 Witaj Janka111. Kilka lat temu mialem powiklania pogrypowe. Wtedy uznano, ze mam astme i alergie. Kiedy poczulem sie dobrze, chcialem odstawic leki. Wmawiano mi te choroby, wiec z mojej inicjatywy zostalem przebadany w szpitalu, gdzie wykluczono te choroby. Wszystkie wyniki byly dobre a nawet bardzo dobre /spirometria w normie, testy skorne na alergeny wziewne ujemne, konsultacja pulmonologiczna - leczenia nie wymaga/. Wspomnialem o tych "chorobach" przy okazji, aby podkreslic z jakiego powodu m.in. uprzedzony jestem do lekarstw. Ewentualnie rozszyfruj mi IgE. Wrocmy do tematu juloli, bo ja tez mam podobny problem: TSH podwyzszone a hormony tarczycy w normie lub prawie w normie. Co robic? Pozdrawiam. Odpowiedz Link