Dodaj do ulubionych

Wyniki -Pomocy!!!!

08.04.05, 19:41
Prosze o wyjasnienie tych wynikow.Mam pytanie czy te wyniki sa b.zlo, od
corki nie moge wiele wycjagnac
Anti-TPO- 895 V/ml ( 0-50)
T3-3,4 pmal /1 (3,3-7,2)
T4 9,8 pmal/1 ( 10,5-25,0)
TSH basol < 0,15 mU (0,30-3,5)To co w nawiasach to jest chyba norma w tych
sprawach jestem zielonaa bardzo sie martwie .Dziekuje i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • nefretete8 Re: Wyniki -Pomocy!!!! 08.04.05, 23:11
      Wskazują na autoimmunologiczne zapalenie tarczycy i raczej na
      nadczynność,bzdurą jest robienie t 3 i t 4 lepiej robiś free ft4 i ft3 sa
      wiarygodniejsze bo związane tylko z tarczycą.Konieczna dalsza diagnostyka czyli
      ft4 i ft3 oraz Anti TG i usg tarczycy ,a potem do endokrynologa.Ile córka ma
      lat?Jakieś objawy ??
      • mira1953 Re: Wyniki -Pomocy!!!! 08.04.05, 23:26
        Dzieki za odpowiedz.W lutym 2004 stwierdzono chorobe Basedowa ma 26 lat.Juz
        ponad rok lyka Propicyl(chyba tak sie pisze)dlatego jestem tak bardzo
        zmartwiona bo samopoczucje i wyniki strasznie skacza.Ma wytrzeszcz oczu,
        biegunke nie spi i puchnie moze powinna zmienic lekarza.A jakie badania jeszcze
        robila to nie wiem. Nie chce mowic na ten temat jest juz "zmaczona tym
        wszystkim" no i troche ja rozumiem.Pozdrawiam
        • nefretete8 Re: Wyniki -Pomocy!!!! 09.04.05, 00:00
          Rozumiem ale nie ma co się chować ,musisz jej pomóc za wszelką cenę musi zrobić
          ft 3 i ft 4 oraz zobacz moje posty na forum Hashimoto zacząc łykac olej z
          rekina ale tylko Ecomer ,może spróbować selenu i zmieńcie lekarza jeśli ten
          jest do bani,serdecznię Cię Mamo pozdrawiam,ja mam inną sytuacje .Córce jest
          cięzko ,nie daj jej sie poddać,niby jest dorosła ale sama wiesz [ja mam 23
          lata].Namów ją na te badania i niech zrobi te drugie przeciwciała co wspomniałam
          • mira1953 Re: Wyniki -Pomocy!!!! 09.04.05, 00:25
            Olej z rekina w ogole nie wchodzi w rachube ona ma nadczynnosc tarczycy i
            typowe jej objawy(olej z rekina zawiera jod).Ona robi te wszystkie badania co 3
            tyg,lezala pare tygodni w szpitalu i byla pare miesiecy na chorobowym tylko ja
            nie znam tych wynikow.Byla juz wyznaczona data na zabieg (usuniecja tarczycy)
            ale niestety z powodu ponownego pogorszenia trzeba ja odlozyc.Radjojod terapii
            nie chce zrobic z powodu Kortizony. Rozumim ze i TY jestes chora gdzie moge
            znalesc to forum Hashimoto chetnie poczytam.Pozdrawiam zycze duzo,duzo,duzo
            zdrowia
            • nefretete8 Re: Wyniki -Pomocy!!!! 09.04.05, 00:36
              U mnie jest inna sytuacja bo ja mam problemy po Roaccutanie włącznie z
              początkiem chyba choroby auto.Pisze o oleju z rekina bo ecomer nie zawiera
              jodu --wierz mi pozatym poczytasz wątki na forum Hashimoto to będziesz
              wiedziała wszystko tran ma jod ecomer napewno nie--hashimoto jest podobnie jak
              to forum w prywatnych [forum prywatne]znajdziesz bez problemu na tym forum tez
              powinien być odsyłacz[na czerwono]
    • nefretete8 Re: Wyniki -Pomocy!!!! 09.04.05, 00:38
      Mozna się dostać z czerwonego linku choroby autoimmunologiczne--czy córka
      bierze sterydy??Na wątku HASHIMOTO poszukaj TESS HASHi ona nie dość że ma
      bardzo dobre serce wie co i jka a hashimoto to auto zapalenie tarczycy tyle że
      prowadzące do niedoczynności.Pozdrawiam Gośka
      • mira1953 Re: Wyniki -Pomocy!!!! 09.04.05, 00:52
        Ponownie witam!!.Brala Kortizon a to sa sterydy tylko 2 dni bo widziala
        podwujnie ( do tej pory ma b.duze problemy z oczami)i dostala uczulenia.Lekarz
        zaproponowal jej teraz dozylnie ponoc to tak nie szkodzi zobaczymy.Ma bardzo
        zla cyrkulacje wody w organizmie,duzo pije np:4-5 i dlatego tak
        puchnie.Postaram sie znalesc te forum.Dziekuje zycze przyjemnej nocy
      • bruke Re: Wyniki -Pomocy!!!! 09.04.05, 08:14
        Nefretete8 pomoz tez mnie i doradz. W styczniu, lutym i marcu br. TSH mialem:
        6.500, 5.720 i 5.690 /wart.ref. 0.27-4.2/. W lutym i marcu br. ft3 i ft4 oraz w
        marcu br. t3 - wszystko w normie. USG tarczycy - jeden gozek 6 mm, ale
        scyntygrafia dobra. Endokrynolog stwierdzil, ze guzek moze byc stara cysta czy
        tp. i nie mam niedoczynnosci tarczycy, ale po dyskusji i moim stwierdzeniu, to
        dlaczego mam podwyzszone TSH, dostalem Letrox ug 25, ktorego jeszcze nie biore.
        Przy okazji rozszufruj wspomniane tu Anti TPO i Anti TG oraz role oleju z
        rekina. Nie mam szczescia do lekarzy. Moj pierwszego kontaktu na inf., ze mam
        podwyzszone TSH stwierdzil, iz mam nadczynnosc tarczycy? Mocno pozdrawiam.
        • nefretete8 Re: Wyniki -Pomocy!!!! 09.04.05, 13:45
          nie podawaj mi wyników dalszych tylko np 6,5 bo mi w oczach sie dwoi masz
          ewidentną niedoczynność jeśli wynik przekracza granicę górną to ma się
          niedoczynność jeśli dolny próg nadczynność,
          Jesli występują przeciwciała przeciwtarczycowe czyli Anti TG i Anti TPO ma sie
          autoimmunologiczne zapalenie tarczycy i jesli wtedy TSH idzie w górę ma się
          HASHIMOTO[zapalenie proawadzące do zniszczenia tarczycy/częściowego
          zniszczenia/albo tarczycy może nic nie być co sie rzadko ale zdarza

Jeśli TSH idzie w dół ma się auti zapalenie ale to tak zwany Graves
          Basedow.Jesli nie robili Ci przeciwciał to wypadałoby abyś sobie je sprawdział
          na własna rękę bo wtedy sytuacja wygląda ciut inaczej.O oleju z rekina możesz
          poczytać na naszym forum--ten olej ECOMER nie zawiera jodu na naszym forum
          dałam odsyłacz ,jest on dobry w chorobach auto[i u mnie sie spr]także
          polecam.Co Ci radzę zmień lekarza bo to jakiś patałach --sama mimo że w
          Warszawie mieszkam nie spotkałam żadnego co by sie znał[przejrzysz nasze forum
          to sam zobaczysz];dlatego polecić nie mogę.
          Przeciwciała organizm wysyła i są one jedynie markerem że w organizmie coś się
          dzieje niekorzystnego--proces w którym organizm zwraca się przeciwko sobie--
          przeciwciał się nie leczy bo one nie powodują choroby,generalnie wszelkie
          sprawy auto sa na dzisiejszy stan medycyny nie do pokonania ,choć to też nie
          jest prawda czasami samoistnie wygasaja ,zanikają no i inne sposoby.Serdecznie
          pozdrawiam.Wpadnij na nasze forum.Goska
          • nefretete8 Re: Wyniki -Pomocy!!!! 09.04.05, 13:46
            Aha Hashimoto to niedoczynność tarczycy najczęsciej a Graves Nadczynność,faceci
            rzadko mają Hashimoto--częściej chorują kobiety
          • bruke Re: Wyniki -Pomocy!!!! 09.04.05, 21:06
            Pani Gosiu, mieszkam na prowincji z wyboru, w bylym miescie wojewodzkim i na
            terenach podgorskich, gdzie jest niedosyt jodu. Dwa lata temu odchudzilem sie i
            prawie wcale nie uzywalem soli jodowanej... a nadto wyjatkowo w ub. roku nie
            bylem nad morzem srodziemnym, gdzie zawsze jezdze na wczasy. Ponadto zyje na
            tym swiecie nieco ponad pol wieku i czesto intensywnie jezdze na rowerze. Czy
            wspomniane okolicznosci /niedosyt jodu w pozywieniu, wiek i czesty wysilek
            fizyczny/ moga miec wplyw na podwyzszone TSH i w jakim stopniu? Napisz prosze
            jak nalezy postapic, gdy wyniki Anti TG i Anti TPO beda w normie. Czy musze
            brac zapisane leki, czy z tym moge poczekac do konca maja, kiedy wroce z
            wczasow? Nie dyskutuje, ale jednej rzeczy nie rozumiem. Z tego co wyczytalem
            wynika, ze TSH idzie w gore, gdy brakuje hormonow tarczycy, a u mnie sa one w
            normie /np. ft4 - 15.1 i 15.2 przy normie 12-22/. Chyba, ze tu wlasnie chodzi o
            wymienione przeciwciala przeciwtarczycowe? Niezaleznie od wszystkiego
            zdecydowanie zrobie wszystkie wymienione testy. Pani Gosiu, bardzo prosze o
            odpowiedz w przystepnej formie, tak jak nam mezczyznom czyli duzym dzieciom.
            Serdecznie pozdrawiam.
            • saba76 Re: Wyniki -Pomocy!!!! 10.04.05, 09:32
              pozwole sie wtrącic
              • bruke Re: Wyniki -Pomocy!!!! 10.04.05, 11:30
                Wlasnie taka forma wypowiedzi mi odpowiada. Z poczatku kazdy jest zagubiony i
                wszystko co gdzies przeczyta mu pasuje. Dziekuje Saba76.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka