Dodaj do ulubionych

TSH i nie tylko

19.05.05, 12:00
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=22&w=24071501&v=2&s=0
Witajcie. Wklejam tu ten link, gdyz zauwazylam ze na tym forum bywa wiecej
ludzi majacych podobne problemy do mnie. Co sadzicie o tym wszystkim? I czy
mieliscie podobne samopoczucie? Co nalezaloby jeszcze zrobic?
Obserwuj wątek
    • to-ja-007 Re: TSH i nie tylko 19.05.05, 14:10
      Obawiam sie, ze to typowe. I co wiecej - po objawach ze strony ukladu krazenia
      mozna zgadnac ze miazdzyce ma ten czlowiek wlasnie przez dlugotrwala
      niedoczynnosc tarczycy. Byc moze Hashimoto - bo to jest wlasnie choroba ktora
      jest wykrywana bardzo pozno, poniewaz tarczyca jest niszczona powoli i przez
      dlugi okres poziomy hormonow tarczycy oscyluja tak ze niedoczynnosc nie
      wystepuje przez caly czas.

Niestety ale przy nieleczonej niedoczynnosci tarczycy niezaleznie od diety ma
      sie problem z cholesterolem i tym samym miazdzyce w pewnym wieku.
      Podwyzszony puls to tez typowy objaw niedoczynnosci.
      Zmeczenie moze byc zwiazane albo z wysokim puslem albo z niedoborem hormonow
      tarczycy.
      Przy niedoczynnosci tarczycy bardzo czesto wystepuje niedobor magnezu - stad
      skurcze lydek. Wypadanie wlosow jest tez objawem niedozcynnosci ... tak samo jak
      i reszta objawow.

Powinnas zrobic wywiad i poszukac jakies dobrego endokrynologa. A on powinien na
      poczatek zbadac hormony fT3 i fT4, zlecic usg tarczycy i ewentualnie biopsje lub
      scyntygrafie.
      Dopoki endokrynolog nie wykluczy Hashimoto nalezy ograniczac jod w diecie. A
      jesli to jest rzeczywiscie Hashimoto to i do konca zycia.

Ze wzgledu na problemy z ukladem krazenia nalezy uwazac na dawki leku jaki
      przepisze endokrynolog (letrox, eltroxin, euthyrox, eferox) i bardzo powoli
      zwiekszac dawke - dzielic tabletki tak zeby zwiekszanie dakwi odbywalo sie bez
      skokow.

Mozna kupic preparat z magnezem i go profilaktycznie stosowac. To pomoze nie
      tylko na skurzce lydek ale takze na wysoki puls i kolatania.

pozdrawiam i zapraszam na forum o Hashimoto
      ula
    • sephorah Re: TSH i nie tylko 23.05.05, 17:49
      Zadziwiajace! lekarz kazal mi powtorzyc badanie TSH oraz dodal do tego hormony
      fT3 i fT4. Te drugie mam w normie i TSH rowniez! Jak to mozliwe ze po uplywie
      niecalego tygodnia poziom TSH spadl mi z 6,76 na 2,13? (norma od 0,25-5,0).Czy
      to normalne? Czy to sie zdarza?? Skad sie wzial taki skok? czy laboratorium sie
      pomylilo? Pani wydajaca wyniki sprawdzala zapisy w ksiegach-potwierdzily sie.
      To na pewno moje wyniki. Napiszcie, czy mieliscie podobne przypadki.I co w
      zwiazku z tym robic? Dodam ze nie bralam i nie biore zadnych lekow na tarczyce.
      • to-ja-007 Re: TSH i nie tylko 24.05.05, 20:09
        A jak z hormonami tarczycy? jesli sa ok. a nie np. w okolicach dolnego zakresu
        normy, to mogli sie wczesniej pomylic w lab.

Przy Hashimoto zwykle hormony lubia skakac ale chyba nie odbywa sie to tak
        szybko zeby w przeciagu tygodnia nastapil taki skok ....

• nitca Re: TSH i nie tylko 24.05.05, 21:44
          Niestety takie skoki TSH sa mozliwe, przed leczeniem sama tak mialam i nie byla
          to pomylka lab.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka