Dodaj do ulubionych

Bardzo proszę o POMOC!!!

27.05.05, 15:45
Jestem załamana!!!Wlaśnie odstawilam dziecko od piersi a nie ma jeszcze 5
miesiecy! Sama nie wiem co mam robić. Ok 3 miesiące po porodzie okazało sie
ze mam nadczynnosc tarczycy, endokrynolog zapisal mi thyrosan 2*50 mg, przy
tym karmic dalej, mialam sprawdzane raz tsh=0,286 FT4=9,04; Ft3=4,32. Po
okolo 3 tyg.zrobilam tylko ft4=3,91. Na wlasna reke zrobilam przeciwciala
anty-Tg 59,3 i anty-TPO 1034. Co to znaczy że mam chorobę G-B??? Dzisiaj
odebralam wyniki i zdecydowalam ze odstawiam od piersi. w dodatku strasznie
mi wypadaja wlosy czy to jest zwiaza z tarczyca??? Prosze o pomoc!!1
Obserwuj wątek
    • mira1953 Re: Bardzo proszę o POMOC!!! 28.05.05, 19:28
      Witam!!Ja sama jestem zdrowa ale corka ma tez chorobe Basedowa.Wypadanie wlosow
      moze miec zwiazek z choroba ale nie musi.Glowa do gory po ustawieniu
      odpowiedniej dawki leku bedzie nastepowac poprawa.Poszukaj w internecie cos na
      temat choroby Basedowa tylko nie daj sie zwariowac ,kazdy przypadek jest inny i
      od tego sie nie umiera.Pozdrawiam i zycze d.zdrowia i pociechy z synka lub
      corki
      • samanta18 Re: Bardzo proszę o POMOC!!! 16.04.06, 14:43
        To nie jest odpowiedź na ten list. Proszę o pomoc w takiej sprawie. Jestem
        niecałe 2 tygodnie po już 2 operacji tarczycy i cierpię na ból prawego oka i
        prawej skroni przy każdym połykaniu śliny. Czy ktoś miał podobne problemy? jak
        szybko one przeszły? Co one mogą oznaczać. Pomocy!!!!
    • hashi-tess Re: Bardzo proszę o POMOC!!! 28.05.05, 22:15
      Cześć!
      Po niewielkiej ilości badań, trudno określić jaka to jest choroba tarczycy.
      Jedno badanie TSH o niczym tak naprawdę jeszcze nie mówi.
      Mnie diagnozowano kilka miesięcy.
      Może to być G-B lub hashi ponieważ miano Twoich przeciwciał jest wysokie.
      Powinnaś zanleżć dobrego endo. Jeśli to będzie choroba związana z niedoczynnością, np. hashi, to nie widzę problemu z karmieniem malucha.
      Głowa do góry, bo maluch też się denerwuje razem z Tobą.
      Choroby tarczycy nie są chorobami na które się umiera.
      Pozdrawiam Tess
      • lindan Re: Bardzo proszę o POMOC!!! 29.05.05, 07:28
        Dziękuje bardzo za odp.,problem w tym ze ja mam stwierdzoną nadczynność a synek
        ma podwyższony Tsh. Ja jestem pod kontrolą swojego endokryn. a syneg u
        dziecięcego i oni tak pokrętynie mówi żeby karmić ale pół na pół chyba go
        odstaiwe!!! Czy ta choroba jest w pełni uleczalna??? A zapomniałam dodać że
        miałam robione usg i wszystko ok może tylko bardziej ukrwiona. Czy przy tej
        chorobie można myślec o drugiej ciąży oczywiście za jakiś czas czy ja tą
        chorobę przekaże. Co prawda szukałam odpowiedzi na te pytania l;ae jakoś jestem
        chyba rozkojarzona bo nic do mnie nie trafia. Czekam na odp. i dziękuje z góery
        Pozdrawiam.
    • lwik1 Re: Bardzo proszę o POMOC!!! 29.05.05, 20:05
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24712&w=20818680&v=2&s=0
      podaje link nie wszystko Cie dotyczy ale może coś znajdziesz.
      • lindan Re: Bardzo proszę o POMOC!!! 30.05.05, 09:29
        Dzieki bardzo za odp. Mam metlik w glowie, mojemu synkowizanim zaczelam brac
        leki zrobilam TST i FT3/FT4 tsh bylo 5 czyli lekka niedoczynnosc a hormony w
        normie.Endkrynolog syna stwierdzil ze to wplyw moj i narazie obserwujemy.
        Powiedzial zeby karmic mieszanmie bo jeszcze nie znalam przeciwcial.teraz znam
        2 czerwca mamy wizyte bedzie mial m.in. robione badanie i drze czy nie
        wpedzilam go w jakies chorobsko przez ta obsesje karmienia piersia przez
        wszystkich lekarzy. Wiem zxe moj [pokarm jest najlepszy ale bieganie z synem na
        badania klucie go i spr. czy juz jest chory!!!! to chyba nie o to chodzi. Tyle
        zali ode mnie pozdrawiam raz jeszcze.
        • pour Re: Bardzo proszę o POMOC!!! 30.05.05, 14:20
          Droga Lindan,
          Normy poziomu hormonów tarczycy dla maluszków są nieco inne niż te przyjęte dla
          osób dorosłych (nie wiem, dlaczego laboratoria nie podają ich nawet przy
          badaniach przesiewowych, bo nagminnie pediatrzy mają problemy z interpretacją
          wyników badań), endokrynolog dziecięcy słusznie będzie uspakajał, ponieważ THS
          na poziomie 5 nie wskazuje na niedoczynność u 4-miesięcznej dzidzi. Wiem, że
          kłucie maluszka nie jest przyjemne ani dla niego ani dla mamy, ale nie ma rady,
          każda z mam „tarczycowych” to przejść. Pozostałe informacje przesłałam na adres
          gazetowy. Mam nadzieję, że nieco uspokoją Ciebie. Pozdrawiam, P.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka