20.09.05, 09:13
Witam!
Moje TSH wynosi mniej niż 0,05. Wczoraj byłam u endokrynologa i zapisano mi
Thyrozol 10.Do konca wrzesnia mam brac jedna tabletke dziennie, pozniej po
pół. Dużo czytałam postów na forum i mam pewne wątpliwości. Czy nie powinna
wykona jeszcze innych badań np. T3, T4? Czy samo TSH daje całkowity obraz
choroby? Poza tym po Thyrozolu czulam się źle, cierpły mi palce, miałam
zawroty głowy i lekkie mdlości. Czy to normalne?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • mamrotek1 Re: TSH <0,05 20.09.05, 10:53
      Nie wiem, czy to Ci cokolwiek wyjaśni, ale ja przy TSH 0,07, biorę 1,5 tabletki
      Thyrozolu 20 na dobę.
      Jeśli źle tolerujesz ten lek, to skontaktuj się z lekarzem, choćby
      telefonicznie.

Ja do zdiagnozowania nadczynności badałam też fT3 i fT4.

Pozdrawiam i życzę zdrówka smile
      o.
      • agnieszka2211 Re: TSH <0,05 20.09.05, 19:10
        dziękuję bardzo za odpowiedź!
        pozdrawiam
        • milutka31 Re: TSH <0,05 20.10.05, 14:38
          Myśle że pownnaś zbadac wszystkie hormony, chociaż TSH dużo mówi, ale....
          • patyczako Re: TSH <0,05 22.10.05, 00:03
            no coz przy tak niskim TSH sytuacja jest jasna dlatego lekarz nie zlecal
            pozostalych hormonow
            • tygrysek01 Re: TSH <0,05 31.10.05, 19:52
              Agnieszko ja po tyrozolu miałam inne objawy. Nic mi nie cierpło,ale bolała mnie
              potwornie szyja. Dodam ze na początku brałam tyozol 20*3tabl dziennie, a wiec
              duzo wiecej niz ty. No i potem po zmniejszaniu dawek ból odszedł. Na szczescie
              ten ból nie powodował zmian w samej strukturze tarczycy(zadnych guzków), ale
              był nie do wytrzymania. Jak mi zapisano tyrozol miałam tsh<0,004, Ft3 i ft4
              sporo ponad normę. Teraz biore tyrozol 1*5mg i niz mi nie dolega.
              • ara123 Re: TSH <0,05 04.11.05, 17:13
                Nie jestem specjalistką, ale kłopoty z tarczycą ma pół mojej rodziny, a teraz
                niestety i ja. Z ostatnich badań widzę, że wynik TSH mam chyba na prawdę
                rekordowy -poniżej 0,003.
                Ale do rzeczy do poniedziałku dopóki nie będe miała wyników właśnie ft3 ft4
                lekarz powiedział, że niewiele tak na prawdę da się ustalić -a to bardzo dobry
                endokrynolog. Bez ft3 ft4 nie możliwe jest prawidłowe ustalenie jakich koliwek
                leków, a tak "na oko", to mogą one przynieść więcej szkody niż porzytku (to
                cytat lekarza).
                Przecież tsh to nie jest hormon tarczycy, owszem jest zależność zwrotna między
                przysadką a tarczycą, ale chyba nawet laikowi wyda się logiczne, że jeśli chce
                się właściwie leczyć tarczycę, to ją samą przede wszystkim należy zbadać.
                Wydaję mi się, że lekarz poszedł po najmniejszej lini oporu. A gdzie np. usg
                tarczycy -przy nadczynności na pewno też by się przydało.
                pozdr.
                • tygrysek01 Re: TSH <0,05 04.11.05, 18:37
                  Ara na pewno by sie przydało USG. Ja robię co wizytę, bo na szczescie lekarz ma
                  w gabinecie. No i na bieżąco wiem czy cos sie nie wykluło. Moje tsh było <0,001
                  (to chyba nieoznaczalny poziom) no i niestety pociągnęło to za soba zbyt
                  wysokie ft4 i ft3. No ale wszystkie badania miałam robione nasamym początku i
                  zaraz po tych badankach skierowanie na przeciwciała Tpo i TG.
    • agnieszka2211 Re: TSH <0,05 10.11.05, 18:11
      dziękuję wam za odpowiedzi. Miałam już robione usg i wyszło ok. Teraz moim
      zmartwieniem jest brak miesiaczki juz drugi miesiac. Myslalam, ze jestem w
      ciazy ale niestety to nie to. Biore luteine na wywolanie, ale z tego co wiem to
      przy tarczycy to nic nie daje. Juz sama nie wiem co o tym myslec. Kazdy lekarz
      olewa sprawe. kolejna wizyte u endo mam w poniedzialek nie zamierzam wyjsc z
      gabinetu bez konkretow. pozdrawiam!!!
      • bo.tak Re: TSH <0,05 05.12.05, 16:23
        czesc Agnieszko, i jak tam twoj lekarz? wyjasnil ci cos? napisz prosze, bo
        osobiscie tez jestem zainteresowana.
        pozdrawiam
        • agnieszka2211 Re: TSH <0,05 10.12.05, 17:14
          Witam!
          Miesiaczke dostalam po 4 dniach brania luteiny, teraz powinnam miec nastepna,
          ale chyba znowu sytuacja sie powtorzy. U endo nie bylam, bo nie moglam sie
          urwac z pracy, a teraz go nie ma, takze czekam dalej. Szczerze mowiac juz nie
          mam sily na lekarzy. Moze znacie dobrego endo w bydgoszczy lub okolicach?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka