Dodaj do ulubionych

Tarczyca a ciąża

27.10.05, 19:46
witam
odebralam wyniki hormonów Tarczycy
TSH 2,32nIU\ml (0,32-5,0)
FT3 2,52 pg\ml (1,64-3,45)
FT4 0,81 ng/dl (0,71-1,85)
Anty- TPO <10 <35
Anty -TG <20 <40
PRL 9,8 ng\ml (2,00-23,5)

czy takie wyniki hormonow rzutuja jakos na zajscie w ciaze, czy TSH nie jest
zbyt wysokie a FT 3i 4 za niskie , przy takiej PRL?
dzieki za ewent odp

Obserwuj wątek
    • hashi-tess Re: Tarczyca a ciąża 27.10.05, 22:32
      Myślę, że Twój tok rozumowania jest prawidłowy.
      • radlena Re: Tarczyca a ciąża 27.10.05, 23:58
        tz....tu tkwi problem?
        bo wciaz nie wiem
        czy poziomy hormonow FSH,LH,E2 wiaza sie w jakis sposob z hormonami tarczycy,
        czy istnieje jakas zaleznośc?
        • radlena Re: Tarczyca a ciąża 30.10.05, 13:03
          prosze odpowiedzcie...
      • rubi21 Re: Tarczyca a ciąża 30.10.05, 14:26
        przecież chyba sama widzisz ze wyniki mieszczą się w normach, które sama
        podałaś. Myślę, że najlepszej odpowiedzi udzieli Ci ginekolog - endokrynolog.
        • radlena Re: Tarczyca a ciąża 30.10.05, 20:46
          a własnie ze nie....,
          myslalam ze jako ekspertki powiecie mi coś wiecej
          podobno by zajsc w ciaze TSH powinno byc w granicach 0,5-1,0, nie zawsze norma
          jest wynikiem prawidlowym w zalezności w syt. której jestesmy
          pozdrawiam
          • rubi21 Re: Tarczyca a ciąża 31.10.05, 08:54
            No cóż nie jestesmy lekarzami, forum powstało po to, zeby podzielić się
            opiniami, pomóc wybrać lekarza godnego zaufania, dowiedzieć się więcej o
            chorobie. Nie jest to forum zastępcze za lekarza, no i jak widać wiesz wiecej
            od nas.
            • gorter Re: Tarczyca a ciąża 31.10.05, 10:15
              Jesli radlena nie zazywa lekow i ma takie wyniki, to tylko pozazdroscic...
              Jesli chodzi o TSH - ja od jakiegos czasu mam je w granicach 0.4 - 1.0, ale
              jeszcze jakos nie udalo mi sie zajsc w ciaze. Tak jak rubi21 stwierdzila, tutaj
              niestety nie znajdziesz osoby, ktora zastapi Ci lekarza. Powodzenia w
              staraniach!
              • radlena Re: Tarczyca a ciąża 31.10.05, 23:02
                dzieki za odpowiedz...
                myslalam ze moze cos wiecie czego ja nie wiem, dlatego zapytałam
                nie tylko TSH ma wpływ na zajscie w ciaze, ja równiez mam problem z
                owu...niestety, ale moze jedno z drugim połaczone daje efekt ...braku cąży..sad
                • katerina24 Re: Tarczyca a ciąża 01.11.05, 01:59
                  a sprawdzalas czy nie masz pco robiłas testosteron,estradiol,prolaktyne
                  fsh/lh ,usg dopochwowe?Żeby wyeliminowac problem
                  • radlena Re: Tarczyca a ciąża 01.11.05, 13:05
                    katerina24
                    sprawdzałam , ja juz 3 lata sie lecze
                    poza tym miałam robiona laparoskopie i jajniki nie wykazuja cech PCO-s
                    estradiol 198,06pmol|l, progesteron 1,68 ng/mL(8dc), prl 9,8ng\ml, stosunek
                    fsh\Lh ok 1,3(ale to podobno nie jest wykladnikiem)
                    nie wiem juz kazdy kaze robic jakies badania a efektu brak
                    dzieki za odp i zainteresowanie
                    • katerina24 Re: Tarczyca a ciąża 01.11.05, 15:24
                      Witaj Radlenka kurcze rzeczywiście się męczysz kobieto ta prolaktyne miałam na
                      mysli z obciązeniem .Można spróbować zrobic histerioskopie i w ten sposób
                      znależć ewentualna przyczyne mojej koleżance to pomogło,mozna spr czy nie ma
                      przeciwciała przeciwko plemnikom ,powaznie spr to pod kątem immunologicznym w
                      Warszwie zajmuje sie tym Pani dr Jerzak pracuje w CENTRUM MEDYCZNYM Lim w
                      Mariocie tel 458 70 00 i jesli u Ciebie problemy zostana wykluczone to trzeba
                      spr czy Twój partner nie ma problemów bo przeciez może być i tak.Przepraszam
                      nie odbierz tego negatywnie ale czy on się też gruntownie przebadał?Bo przeciez
                      to nie tylko"kobiece "kwestie moga grać tu istotna rolę,to co piszesz o tsh
                      jest prawda aczkolwiek jjesli Twoje usg,przeciwciała pozostaja w normie i nie
                      masz innych objawów pod tarczycowe problemy pasujących nie masz się o co
                      martwić odnośnie pracy tego narządu.Długo to wszystko trwa i napewno masz już
                      serdecznie dość ale uważam że jeśli Ty jesteś ok[Twoja biologia]to może trzeba
                      Pana swojego [który penie wygląda na okaz zdrowia]przebadać?
                      Monitorowali ci cykle czy masz owulacyjne czy nie???Serdecznie Cie
                      pozdrawiam,pisz wszystko co Ci się nasuwa jesli sobie zyczysz to na priva też
                      Kasia
                      • radlena Re: Tarczyca a ciąża 01.11.05, 19:14
                        Kasia napisałam na maila
                        • rubi21 Re: Tarczyca a ciąża 01.11.05, 20:58
                          Kasia a moze za bardzo chcesz? Znam wiele kobiet które jak sobie odpusciły to
                          nagle są w ciąży. Wiele jest takich przypadkó, ze ktos adoptuje, bo mysli ze
                          nie może miec dzieci a potem kobiety zachodzą w ciązę, bo odpuściły stres.
                          Stres wpływa negatywnie,bo wteyd organizm stwierdza,że skoro jest tylko lęku i
                          stresu to nie jest to bezpieczny czas na ciązę i blokuje. Możesz pomyslec ze
                          głupoty piszę, ale ja to dwa razy przerabiałam.
                          • radlena Re: Tarczyca a ciąża 02.11.05, 19:40
                            a ja nie wierze w zadna blokade psychiczna- nie ma czegoś takiego
                            bo np przygotowujac sie 2m-ce do in vitro myslisz nieustannie o tym zeby sie
                            udało i zeby byc w ciazy...wiec...dlatego nie wierze

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka