Dodaj do ulubionych

Choroba Basedowa(operacja)

24.11.05, 01:21
Witam!!! Moja corka powinna juz dawno miec operacje ale nie chce o tym
slyszec od prawie 2 lat bierze Propicyl czuje sie znakomicie.Lekarz nie chce
juz przepisywac leku.Ja jako matka bardzo sie denerwuje. Boje sie zeby jej
nic sie nie stalo.Mam pytanie jak dlugo mozna brac leki czy operacj jest
naprawde konieczna jak ona sie super czuje(prawie wszystkie dolegliwosci
ustapily)lekarz nie chce udzielic informaci bo ona ma 28lat.Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • hexe223 Re: Choroba Basedowa(operacja) 24.11.05, 09:56
      Witaj Mira
      Ja mam tą chorobę ... jestem tylko starsza od Twojej córki. Piszesz, że
      dolegliwości prawie wszystkie ustapily, czyli cos jednak zostalo, napisz co??
      Operacja czasami jest konieczna np. przy bardzo duzym wolu uciskajacym na
      tchawicę, co utrudnia połykanie pokarmu (mozna sie udusic), np. jeżeli leczenie
      Graves-Bassedowa lekami tyreostatycznymi (hamują wytwarzanie hormonów przez
      tarczycę) a potem podanie kilkakrotnie jodu radioaktywnego nie daje zadnych
      oczekiwanych rezultatów
      Jest jakas zapewne podstawa, że lekarz mówi o operacji. Może być też tak (co
      się zbyt często zdarza), że lekarz sugeruje operację, żeby mieć z głowy
      pacjenta. Jeżeli lekarz nie chce rozmawiać, to ja osobiście odstawiłabym go
      szybko na tor boczny. Moim skromnym zdaniem proponowałabym konsultacje u innego
      lekarza.
      Pozdrawiam Cie serdecznie, na pewno będzie wszystko dobrze
      kasia
      • rubi21 Re: Choroba Basedowa(operacja) 24.11.05, 10:20
        Ja chorowałam, przez rok brałam leki, najpierw silne a potem thyrosan czyli
        odpowiednik propycilu. Byłam w sumie u 4 lekarzy, z czego jeden uparł sie na
        terapie jodem. Nie poszłam, po dwóch miesiacach robiłam usg tarczycy i okazało
        sie ze gdyby nie wywiad lekarz nie posądziłby mnie o cokolwiek. Tarczyca jest
        bez zmian, robie okresowe badanie hormonów, od pół roku mam odstawione
        wszystkie leki. Może lepiej skosultowac decyzje o operacji z innym lekarzem.
        Powodzenia
      • 10.mira Re: Choroba Basedowa(operacja) 24.11.05, 16:24
        Witam i dziekuje za odpowiedz.Pozostal jej jeszcze wytrzeszcz oczu,stopien jego
        jest uzalezniony od stresu jaki corka ma i "zbyt szybka przemiana materii co
        zje to biegiem do ubi....a wyniki sa bardzo skaszace.Ona chce brac Propicyl
        tak dlugo jak to mozliwe(latami)bo po operacji tez bierze sie leki do konca
        zycia.Nie wiem czy to jest rozsadne.Pozdrawiam
        • saba76 Re: Choroba Basedowa(operacja) 24.11.05, 19:07
          radze konsultacje z innym endokrynologiem
          ja mam guzjka tarczycy, brałma propycil przez kilka lat ,okres ciazy i po niej
          metizol. moja lekarka stwierdziła ,ze na operacje mam jeszcze czas- po
          wywiadzie USG ,badania i ogolne samopoczucie.
          Jeżeli ma taką przemiane materi- to chyba nie ma unormopwanej tarczycy?! ,ja
          mamtak jak wpadam w nadczynnośc
        • hexe223 Re: Choroba Basedowa(operacja) 25.11.05, 09:59
          Czesc Mira
          Z tego co piszesz, to córka nie czuje sie jednak najlepiej. Wytrzeszcz to
          bardzo powazna sprawa. Nie piszesz jak duzy, ale piszesz o skaczących wynikach
          badań tarczycy. Dopoki tarczyca sie nie wyciszy, oczy sie nie poprawia, moze
          byc tylko gorzej. Przepraszam, ze tak pisze, ale taka ewentualnosc corka musi
          przyjac. Jezeli tak dlugo łyka pastylki i nic sie nie dzieje pozytywnego w
          wynikach badan, lekarz musi zdecydować i decyduje o innym sposobie leczenia.
          Nie mozna brac w nieskonczonosc pastyl, jezeli nie pomagają wyciszyc tarczycy,
          poniewaz beda nasilac sie inne skutki tej choroby, np oczy (sama to przezylam,
          znam to dobrze)Wytrzeszcz, ktory moze postepowac, niedomykalnosc powiek,
          wysuszone gałki, uszkodzenie nerwu wzrokowego eeeh wiesz co? nawet nie chce
          pisac, co moze byc ....
          My Graves-Bassedowcy mamy tylko trzy mozliwości : pastyle, podanie jodu
          radioaktywnego i operacja. Koniec nic wiecej.
          Jezeli chodzi jeszcze o oczy, trzeba byc pod kontrola dobrego lekarza. My
          basedowcy z tego forum mamy swietnego lekarza, do ktorego chyba wszyscy
          chodzimy na wizyty, moge podac.
          Mira ... pamietaj, ze to choroba autoimmunologiczna. Mamy nadczynnosc, klopoty
          z oczami, rece nam drżą ... itd, itp ... ale to tylko skutki tej choroby, mozna
          i trzeba je wyciszyc. Piszesz o stresie ... to powazna sprawa. Wszystko co jest
          dla organizmu szokiem, a wiec, lezenie plackiem na sloncu, solarium, zbyt duzy
          wysilek fizyczny, stres psychiczny poteguja skutki tej choroby, albo uspione
          jej skutki, daja o sobie znow znac. Ja rozwodzilam sie z mężem dwa lata temu,
          wybuchlo wszystko jak petardy na sylwestra.

No cóż, pozdrawiam Ciebie i corkę, kasia
          • rubi21 Re: Choroba Basedowa(operacja) 26.11.05, 09:35
            Propycil jest za słaby przy takich dolegliwosciach, zwykle stanowi dawkę
            podtrzymująca po unormowaniu wyników. Tak mi mówił lekarz.
            • 10.mira Re: Choroba Basedowa(operacja) 30.11.05, 02:26
              Witam.Ona juz brala inne leki ale niestety dostawala alergie i to jest jedyny
              ktory jej organizm toleruje.
              Wiele objawow choroby ustapilo teraz ma normalne tetno nie trzesie sie i sercem
              nie ma problemow.Caly problem w tym ze ona nie
              chce slyszec o zabiegu.Ja przekonywalam ja ale to nic nie pomoglo.Odpowiedz mam
              28 lat i wiem co robie.Cala ta sprawa spedza mi sen z oczu.Co robic?Kupilam
              ksiazke na ten temat nawet na przeczytala ."Male dzieci maly klopot duze dzieci
              jeszcze wiekszy KLOPOT".Pozdrawiam i dziekuje za odpowiedzi
              • hexe223 Re: Choroba Basedowa(operacja) 30.11.05, 12:48
                Witaj Mira
                A co z podaniem jodu radioakt.?? Taki sposob lekarz wyklucza?????
                Dlaczego?

pozdrawiam, kasia
                • 10.mira Re: Choroba Basedowa(operacja) 30.11.05, 15:56
                  Hi.Lekarze sa zdania ze przy takim wyrzeszczu oczu trzeba brac Kortizon a ona
                  nie chce i moze tez wytrzeszcz sie powiekszyc.Pozdrawiam
                  • hexe223 Re: Choroba Basedowa(operacja) 01.12.05, 09:14
                    Witaj Mira
                    No coż... pewnie jest jakis powod, ze Twojej corce nie zalezy na wlasnym
                    zdrowiu, wygladzie. Ja po sobie widzialam, jak bardzo twarz, wyraz oczu sie
                    zmienia. Okropne i smutne zarazem. Mialam wytrzeszcz, ciagle zapalenia,
                    swiatlowstret, podwojne widzenie, ktore sie nasilalo i nasilalo. Poruszam sie
                    samochodem, czasami nie umialam sobie z tym poradzic, zatrzymywalam sie na
                    poboczu plakalam. Nie moglam w poziomie poruszac galkami ocznymi, moglam do
                    jakiegos momentu, potem nic. Mialam juz podejrzenie uszkodzenia nerwu
                    wzrokowego ... a to jak wiadomo juz jest nieodwacalne, mozna stracic wzrok. Tu
                    zadne kropelki nie pomogą, przy takim stanie tylko sterydy. Mnie bardzo
                    pomogły ... ale to juz inna historia.
                    Trzeba leczyc tarczyce (nadczynnosc), bo to ona jest odpowiedzialna za taki
                    stan oczu.
                    No coż, pozdrawiam Cie Mira, trzymam kciuki, zeby Twoja corka "zmadrzala"
                    kasia
                    • iwonka67 Re: Choroba Basedowa(operacja) 01.12.05, 22:31
                      Witam ,śledzę to forum od jakiegoś czasu .Uzyskałam tu wiele cennych
                      informacji .Jestem 2 tygodnie po subtotalnej strumectomi ,usunięto całą
                      tarczyce .Biorę eltroxin 150.Czuje się kiepsko.Czy może mi ktoś powiedziec
                      jakie badania powinnam zrobić przed pierwszą wizytą po operacji u endo ,napewno
                      tsh ,a czy istotne jest teraz F3iF4?.Jakie są normy dla tsh po operacji?
                      Dziękuje
                      • kasiam306 Re: Choroba Basedowa(operacja) 03.12.05, 22:16
                        po 3 tygodniach od operacji mialam zrobic tsh i Ca (gdyby cos mialo nie byc tak
                        mialam sie pojawic u endo)-tak tez zrobilam - na pierwsze 2 tygodnie dostalam
                        polowke eltroxin 75, potem mam brac cala tabletke
                        • iwonka67 Re: Choroba Basedowa(operacja) 04.12.05, 17:10
                          Dziękuje za odp.Czyżbym miała za dużą dawke?,tak zalecił mi chirurg który
                          usunął całą tarczyce.Chyba muszę jak najszybciej skonsultować to z endo. Przed
                          operacja przyjmowałam letrox 50 przez 1,5roku Może letrox jest lepszy od
                          obecnie przyjmowanego eltroxinu?
    • mamalgosia Re: Choroba Basedowa(operacja) 05.12.05, 17:37
      napisałam na priva

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka