doris271 09.03.06, 09:23 mam pytanie od ewnego czasu tyje i nie moge schudnąć. lekarz zalecił mi badania na tarczyce, FT3 FT4 wyszły w normie natomiast TSH około 7, co dalej robić i co może oznaczać ten wynik. Czekam jeszcze na wyniki TPO. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rubi21 Re: pytanie 09.03.06, 10:10 moze to wskazywać na subkliniczną niedoczynność i zwykle dokonuje sie obserwacji poziomu pozostałych hormonów (FT3, FT4). Jeśli masz dobrego lekarza to myślę, że dokona własciwej oceny i zaproponuje działanie normujące TSH. Odpowiedz Link
doris271 Re: pytanie 09.03.06, 10:32 ale własnie o to chodzi że FT3 i FT4 mam dobre wyniki Odpowiedz Link
iwotlen Re: pytanie 09.03.06, 11:43 Dobrze ze masz oznaczony poziom przeciwcial TPO, ale powinnas rowniez oznaczyc poziom przeciwcial aTG. B. wazne przy takim TSH jest usg tarczycy. Na podstawie tych wynikow dobry endo napewno postawi diagnoze. A co oznacza FT3 i FT4 w normie, to znaczy jakie? Odpowiedz Link
rubi21 Re: pytanie 09.03.06, 17:23 no to dobrze zrozumiałam, jesli TSH jest podwyższone to obserwujemy tez inne hormony (FT3,FT4), a lekarz moze zalecić unormowanie - czyli przywrócenie do prawidłowej wartosci poziomu TSH. Odpowiedz Link
doris271 Re: pytanie 10.03.06, 13:01 dzisiaj odebrałam wyniki TBII i mam w no0rmie 0,2 IU/I, tak ze wynika z tego że jedynie TSH mam zdecydowanie za wysoki, wszystkie inne badania są dobre i co dalej?? Odpowiedz Link
iwotlen Re: pytanie 11.03.06, 21:24 A co to za badania? Wyzej pisalas ze mialas oznaczony poziom TPO. A czy masz jeszcze jakies objawy? Jesli to ma zwiazek z tarczyca to powinans zrobic usg tarczycy. Odpowiedz Link