emma.12 26.03.06, 19:02 Wynik badania USG tarczycy:powiększona,obj.prawego płata 13ml,obj.lewego płata 15ml. TSH :0,680 ft3:3,81 ft4:1,13 Objawy:bóle Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
emma.12 Re: co robić? 26.03.06, 19:06 Przepraszam,za szybko nacisnełam.Objawy:bóle stawów,kości,zmęczenie ,nerwowość,duszność,uczucie przeszkody w gardle. Lekarka stwierdziła,że przyczyną mojego złego samopoczucie nie jest tarczyca,bo jest tylko nieznacznie powiększona.Przepisała mi eurythox i kazała mi przyjść za 2 miesiące.Nie wiem co robić,bo ja nadal bardzo zle się czuję. Odpowiedz Link
rosteda Re: co robić? 26.03.06, 21:00 Witaj Emma Napisz prosze jeszcze normy do tych wynikow. Bez norm nic nie mozna powiedziec bo kazde laboratorium ma inny zakres norm. Napisz tez czy mialas badane przecieciala przeciwtarczycowe i czy robilas USG tarczycy. Pozdrawiam Rosteda Odpowiedz Link
emma.12 Re: co robić? 26.03.06, 21:44 Miałam robione USG.Normy: TSH/0,27-4,20/ ft3/2,57-4,43/ ft4/0,93-1,7/ To są jedyne badania jakie robiłam.Pozdrawiam.Emma Odpowiedz Link
emma.12 Re: co robić? 26.03.06, 21:47 Wynik badania USG:tarczyca powiększona,obj.prawego płąta 13 ml,lewego15ml.Wzór echo regularny,echogeniczność prawidłowa.Po lewej stronie szyi dwa węzły chłonne o śr.10 i 12mm. Odpowiedz Link
rosteda Re: co robić? 26.03.06, 22:53 Emma Jedno mnie troche dziwi. Twoja lekarka twierdzi ze dolegliwosci nie moga byc od tarczycy i przepisuje Ci hormon tarczycy. Twoje wyniki: TSH w normie fT3 w normie fT4 w dolnej granicy normy USG troche powiekszona tarczyca Ja bym do tego zrobila jeszcze przeciwciala anty-TPO i anty-TG. Moze to badanie da odpowiedz co do diagnozy. I jesli to mozliwe powtorzyc USG u innego lekarza, takiego co umie dobrze ocenic tarczyce. Twoje objawy sa typowe przy chorej tarczycy. Jeszcze jedno pytanie - ile masz brac tego Euthyroxu. Rosteda Odpowiedz Link
emma.12 Re: co robić? 26.03.06, 23:12 Dziękuję bardzo za odpowiedz.Dawkowanie:Euthyrox 25 1/2 tabl. raz dziennie. Odpowiedz Link
rosteda Re: co robić? 26.03.06, 23:30 To chyba lekarka powiedziala, Euthyrox naczczo pol godz przed jedzeniem. Staraj sie unikac wszystkiego co zawiera jod przynajmniej do wykonania tych przeciwcial. Po 4 tyg. przyjmowania Euthyroxu kontrola TSH, fT3 i fT4, przed pobraniem krwi nie bierz tabletki, dopiero po pobraniu (zawyza wyniki). Rosteda Odpowiedz Link
m0003 Re: co robić? 27.03.06, 11:04 < i kazała mi przyjść za 2 miesiące > emma, jeżeli tylko zauważysz jakieś pogorszenie, zrób badania, 2 miesiace, to kupa czasu... gdybym czekała z badaniami tak jak kazał mi lekarz, to pewnie za miesiąc miałabym już głęboką niedoczynność, a zaczynałam od nadczynności najważniejsza jest samokontrola i samoobserwacja Odpowiedz Link