Dodaj do ulubionych

czy to tarczyca??

15.12.06, 13:40
od jakiegoś czasu mam takie objawy: szybsze męczenie się (szczególnie słabsze
mięśnie nóg), niskie ciśnienie a podwyższony puls, większa drażliwość,
płaczliwość,ucisk w gardle. Nie zauważyłam większego pocenia się, większego
poczucia gorąca też nie (raczej jestem zmarzluch smile. Aha - mam 160 wzrostu,
a waga od lat ok. 47 kg (czasem poniżej). Jem wszystko i niemało wink) Czy to
mogą być objawy wskazujące na chorobę tarczycy?? proszę o radę.
Obserwuj wątek
    • aquario28 Re: czy to tarczyca?? 15.12.06, 14:36
      Męczliwość, drażliwość, płaczliwość to są objawy chorej tarczycy ale mogą mieć
      inne podłoże. Przede wszystkim profilaktycznie zbadaj sobie poziom Tsh. Jeżeli
      masz możliwość zrób USG to może kosztować ale bedziesz spokojniejsza. Ja jestem
      facetem i nigdy nie myslałem, że bedę chorował na tarczycę. Niestety diagnoza
      była dla mnie jak grom z jasnego nieba. Rak brodawkowaty z przerzutami, terapia
      jodem i radioterapia. O ile jodoterapia jest do zniesienia to teleradioterapia
      tarczycy to koszmar. Wypadły mi włosy miałem poparzoną tkankę w przełyku nie
      mogłem jesć. Ty napewno tego nie bedziesz miała ale lepiej dmuchać na zimne.
      Teraz z perspektywy jak pomyślę wystarczyło zrobić parę lat wcześniej Tsh i bym
      miał spokój. A tak co miesiąc jeżdzę do Wawy. Nie straszę ale wiem jak dużo
      ludzi choruje na tarczycę to wszystko chyba po Czarnobylu. 20 lat po następuje
      okres połowicznego rozpadu jodu i to chyba jest z tym związane.

PS.Nie straszę tylko wiem, że profilaktyka jest bardzo ważna.
    • markiza666 Re: czy to tarczyca?? 15.12.06, 14:44
      tak,mogą to być, ale nie muszą, objawy nadczyności-lepiej sie upewnic i
      sprawdzić tsh
      • virlomi Re: czy to tarczyca?? 15.12.06, 14:53
        Oprócz TSH zrób sobie jeszcze FT4, samo TSH mało Ci powie. Jeśli masz możliwość
        to również dodatkowo FT3 i aTPO. Ale podstawa to TSH i FT4.
        Po prostu TSH może wyjść Ci względnie w normie, a w połączeniu z FT4 powie coś
        więcej. Jeśli dodatkowo zrobisz przeciwciała aTPO to będziesz mogła upewnić się
        czy nie zaczynają Ci się objawy Hashimoto. USG jak najbardziej wskazane.
        Poczytaj wątki na forum, wiele osób ma podobne problemy jak Twoje.

Pozdrawiam i powodzenia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka