Dodaj do ulubionych

mała tarczyca- poniżej normy

07.02.07, 19:13
Witam,
pisalam już w któryms watku, ale nie otrzymałam odpowiedzi. Kilkakrotnie
robilam badania hormonalne i wszystko było w normie. Tym razie TSH wyszło
5,7. PO USG tarczycy okazało sie, że jest ona malutka (normalnie u kobiety
powinna miec chyba 18 czegoś, a moja ma 8). To chyba sprawa wrodzona.
I co teraz? Co to moze znaczyc? na razie biore prochy i za miesiac mam zrobic
kolejne badania, ale chciałabym wiedziec cos juz teraz...
dzieki
Obserwuj wątek
    • katerina24 Re: mała tarczyca- poniżej normy 07.02.07, 19:52
      Mozliwe po prostu że masz HASHIMOTO ,robić trzeba przeciwciala tarczycy TG i TPO.
      Morfologia ogólna,żelazo oraz OB tez nie zaszkodzi
      • zresetowany_berbec Re: mała tarczyca- poniżej normy 07.02.07, 21:01
        dzięki. morfologie ogólna i zelazo mam w porzadku.
        • iwotlen Re: mała tarczyca- poniżej normy 08.02.07, 00:00
          Czy masz jeszcze jakies objawy? Jakie dostalas prochy? Czy tylko na podstawie
          ostatniego TSH 5,7 dostalas te prochy? Bo to ze masz mala tarczyce i w usg nie
          ma zadnych objawow Hashi to nie ma podstaw do rozpoczecia leczenia. Jesli
          dotychczas mialas dobre wyniki TSH tzn w okolicach 2 to moze to byc blad w
          laboratorium. No chyba ze cos nie tak wyszlo w usg, ale jesli tarczyca jest mala
          pod wplywem hashi to lekarz robiacy usg to widzi, albo jesli masz inne objawy o
          ktorych nie napisalas. Powinnas zrobic przeciwcila aTPO i aTG to potwierdzi albo
          wykluczy hashi. Moj syn ma mala tarczyce - taka jego uroda jak okreslil dr.
          Elwertowski - wykluczyl Hashi - tsh wielokrotnie powtarzane zazwyczaj w
          okolicach 1-2 choc raz mial rowniez powyzej 5. Przeciwcial nie ma.
          • zresetowany_berbec Re: mała tarczyca- poniżej normy 11.02.07, 23:20
            witam, dzieki.
            lekarz o mojej tarczycy tez powiedział, ze to taka uroda. Wczesniej tsh miałam
            chyba w normie, w kazdym razie czesto lekarze zlecali mi takie badania i bylo
            ok (podejrzenia braly sie stad, ze od kilku lat tyje, jestem gruba, mam sucha
            skóre, jestem blada i czesciej od goraczki mam za niska temperature. Poza tym
            depresje, brak checi działania i takie tam).
            Biore eurytrox (nie moge sie nauczyc dokładniej nazwy tego lekuwink od 2 tygodni.
            NIe widze najmniejszej róznicy w samopoczuciu, moze ie jej po prostu nie widzi.
            Pozdrawiam
            • iwotlen Re: mała tarczyca- poniżej normy 13.02.07, 09:34
              Najlepiej byloby gdybys zrobila badania a-TPO i a-TG - to sa przeciwciala ktore
              potwierdza lub wyklucza ew Hashimoto. Te badania mozesz zrobic prywatnie -
              kosztuja ca 35 zl jedno czyli ok 70 zl (oczywiscie zalezy od laboratorium.
              Prawdopodobnie skoro wlaczono Ci leczenie to i tak nie dostalabys skierowania na
              te badania z ubezpieczenia - mysle ze to niestety sa oszczednosci NFZ. Robienie
              w tej chwili TSH oraz hormonow tarczcy FT3 i FT4 mija sie z celem poniewaz
              zaczelas przyjmowac Eutyrox - to by tylko zamazalo obraz. Eutyrox nie wplywa na
              poziom przeciwcial one albo sa albo ich nie ma. Jesli chodzi o usg to zeby
              potwierdzic czy przyczyna malej tarczycy jest hashi - musi to robic dobry
              radiolog na dobrym sprzecie (w Warszawie polecam dr. Elwertowskiego) i mysle ze
              lekarz robiac Tobie usg gdyby stwierdzil mala tarczyce z powodu Hashi to napewno
              by o tym powiedzial. Jesli rzeczywiscie masz Hashi to Eutyrox ustabilizuje TSH
              prawdopodobnie dopiero po 4-6 tygodni i wtedy powinnas zrobic badanie TSH, FT3 i
              FT4. Troche mnie dziwi wlaczenie Eutyroxu do leczenia tylko na podstwie
              jednorazowego podwyzszonego TSH, bez dodatkowych badan. Mala tarczyca z urody
              nie jest wskazaniem do leczenia niedoczynnosci. Wskazaniem sa poziomy hormonow.
              Niestety (wiem to z wlasnego doswiadczenia) w laboratoriach zdarzaja sie
              pomylki. Oczywiscie Twoje objawy ewidentnie wskazuja na niedoczynnosc tarczycy
              ale jednoczenie musza miec potwierdzenie w wynikach badan. Pozdr. Iwo
              • zresetowany_berbec Re: mała tarczyca- poniżej normy 01.03.07, 20:08
                po miesiacu leków tsh wróciło do normy, ale anti TPO mam 63,1. Jutro ide do
                endo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka