14.02.07, 19:58
witam!, od 2 miesiecy moja dziewczyna leczy sie na tarczyce,bierze metizol i
propsnolol,pierwsze wyniki wykazaly tsh ponizej 0,4 czyli nadczynnosc oprocz
tego brak zelaza a co sie z tym wiaze anemia, po dwoch miesiacach czyli
dokladnie wczoraj odebrala wyniki badania krwi i tsh i co sie okazalo ze teraz
tsh wynosi 11,5 ponad prawie dwukrotnej normy czyli niby niedoczynnosc, nadal
brak zelaza i anemia,moje pytanie brzmi dlaczego tak sie stalo i czy to jest
normalne i czy powinna sie martwic, dodam takze ze miala zapalenie tarczycy a
teraz niewiem czy ma, dopiero w piatek idzie do endykronologa,a moze tabletki
zle dzialaja?
Obserwuj wątek
    • markiza666 Re: tarczyca 14.02.07, 20:50
      A jakie zapalenie tarczycy zdiagnozowano u twojej dziewczyny?
      Ja we wrześniu zachorowałam na podostre zapalenie tarczycy. Początkowo miałam
      tsh bardzo niskie (nadczynność), a potem przeszło w niedoczynność, brak
      przeciwciał...
      Napisz więcej szczegółów: w jakim jest wieku, czy miała bóle w okolicy tarczycy
      (boli tylko w podostrym zapaleniu) i czy miała jakieś dodatkowe badania oprócz
      tsh i hormonów ft3 i ft4 (przeciwciała, scyntygrafię, usg tarczcycy,morfologia)...
      W zapaleniu podostrym nie można stosować tyreostatyków (m.in.metizol)w fazie
      nadczynności, powinny być natomiast podane sterydy...
      Niedoczynność może być też spowodowana przyjmowaniem metizolu, albo chorobą
      Hashimoto...
      • cultraxx Re: tarczyca 03.03.07, 22:22
        moja dziewczyna ma 25 lat,miala robione usg tarczycy ale niewiem jakie ma
        zapalenie wiem ze sie zmiejszyla tylko ze teraz ma niedoczynnosc tarczycy a
        miala nadczynnosc, lekarka zapisala jej eltroxin 1 dziennie ale ma kolatania
        serca od tego, 1 metizol dziennie(wczesniej tez to brala), propanolol, kwas
        foliowy - po tym tez czuje sie zle, zelazo bo ma duzy niedobor,ten eltroxin
        bierze od 2 dni i sie zle czuje po nim, ma kolatania itd czy to normalne, wynik
        mial 11,5 wiec duzo ale podobno od metizolu,czy ta lekark dobrze jej dobiera
        leki, prosze o pomoc!!!
        • markiza666 Re: tarczyca 04.03.07, 08:25
          Metizol w niedoczynności?To chyba nie możliwe...Rozumiem, że brała go wczesniej,
          zanim weszła w niedoczynność.
          Czy twoja dziewczyna badała poziom przeciwciał?bo skoro tarczyca się zmniejsza,
          to może być to hashimoto (choć nie musi, bo inne zapalenia tez mogą w niewielkim
          stopniu pomniejszyć tarczycę)...
          To, że twoja dziewczyna ma kołatania serca po lewotyroxynie (eltroxin-nic nie
          piszesz o dawce), to nic dziwnego, w miarę upływu czasu organizm się
          przyzwyczai, chyba, że niedoczynność będzie ustępować i wtedy też mogą się
          pojawić takie kołatania, gdy jest za dużo hormonów i trzeba zmniejszyć dawkę
          (trzeba robić regularne badania). Może trzeba zwiększyć dawkę propranololu, ale
          o tym musi zdecydować lekarz prowadzący.
          Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka