Dodaj do ulubionych

Mój przypadek

15.08.08, 10:42
Witam wszystkich! Jestem tu poraz pierwszy i gorąco proszę o radę. Od dłuższego już czasu bardzo się pocę, szczególnie na twarzy, mam stale wilgotną skórę. Dokucza mi także tachykardia, jestem znerwicowany. Poszedłem z tym do kardiologa, który podejrzewał tarczycę. Wykonałem badania: TSH : 1,04 ( norma: 0,4 - 4,0 ), FT4 1,9 ( norma: do 1,9 ). Kardiolog powiedział, że chociaż FT4 ma wartość max, to jednak jest to norma. Przepisał mi LOKREN na obniżenie tętna. Postanowiłem wykonać USG tarczycy. Oto wynik: płat prawy: 31x20x14,5 (obj. 14,5 ml), płat lewy: 21x11x40 mm (obj. 4,6 ml), echogeniczność płata lewego: widoczny drobny echoujemny obszar o śr. około 4 mm. Lekarz stwierdził, że prawy płat jest bardzo duży. Czy te wyniki mogą powodować moje dolegliwości, czy udać się z tym do endokrynologa? Proszę o radę.
Obserwuj wątek
    • i_am_the_army Re: Mój przypadek 15.08.08, 13:49
      Ja bym z tym zaraz poszła do endokrynologa. I zrobiłabym przeciwciała (aTRAB, aTPO, aTG), bo może wyniki jeszcze w normie, a coś przeciwciała mieszają (tym bardziej, że źe się czujesz).
      Pewnie wetwranki tu konkretną opinię niedługo Ci napiszą, ja mogę na wstęp tyle smile
      • i_am_the_army Re: Mój przypadek 15.08.08, 13:50
        "weteranki" miało być smile
    • mirpyp Re: Mój przypadek 16.08.08, 10:28
      Dziękuję za odpowiedź. Może jeszcze ktoś mógłby rozwiać moje wątpliwości: czy to normalne, że płaty tarczycy różnią się o 1 cm i co to może być ten "drobny echoujemny obszar" ?
      • i_am_the_army Re: Mój przypadek 16.08.08, 11:36
        Ja się nie znam, ale skoro już lekarz stwierdził, że 1 płat tarczycy jest "bardzo duży" to to nie jest normalne. Echoujemne obszary świadczą o jakichś zmianach na tarczycy. Wg mnie bez dwóch zdań powinieneś udać się jak najszybciej do endokrynologa i porządnie zbadać swoją tarczycę. Ja bym nie zwlekała.
        Zobaczymy, co Ci napiszą bardziej znające się w temacie osoby ode mnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka