Dodaj do ulubionych

ognisko hypodensyjne

07.01.09, 15:27
Pytanie - co oznacza w opisie TK - "oba płaty tarczycy
niejednorodne z hypodensyjnymi ogniskami ..."?
Obserwuj wątek
    • labla1 Re: ognisko hypodensyjne 11.03.15, 18:01
      Cześć. Piszę do Was i proszę o pomoc. 1,5 roku temu mój narzeczony miał bardzo silny, ale to baaardzo silny ból głowy. Zwijał się z bólu, leżał a głowę miał zakrytą poduszką (miał światłowstręt). Natychmiast zabrano go do szpitala. Pani doktor bez dwóch zdań powiedziała, że ma zostać na oddziale w celu obserwacji- odmówił.Po pewnym czasie zrobiono TK, w którym stwierdzono ogniska hypodensyjne w płacie czołowym. Lekarz-neurolog stwierdził, że wynikło to z urazu jakiego doznał dawno temu a w konsekwencji jego bóle głowy będą się powtarzały i będą nie do zniesienia, przepisał mu Traumal. Od tego czasu głowa aż tak bardzo go nie bolała jak za 1wszym razem. Ale często wymiotuje. Bardzo mnie to dziwiło, ponieważ nie jest to normalne tymbardziej krwią. Wczoraj wyznał mi prawdę. Po TK był u jednego lekarza ( o niczym nie wiedziałam) lekarz stwierdził, że to ognisko się rozwija i dlatego wymiotuje i boli go głowa. Ma to kontrolować i uważać, żeby nie dopuścić do urazu głowy. Proszę powiedzcie co o tym myślicie? Co to jest i czy to poważne?!
      • muktprega1 Re: ognisko hypodensyjne 12.03.15, 15:58
        Labla to forum dotyczy chorób tarczycy i nikt na to pytanie Ci tutaj nie odpowie, musisz szukać na jakimś forum neurologicznym. Określenie "ognisko hypodensyjne" w opisie może dotyczyć wielu narządów smile

Malaga, co Cię zmobilizowało do zajęcia się tarczycą, jakie objawy?
        Ten opis TK tarczycy może dotyczyć np autoimmunologicznej choroby tarczycy typu Hashimoto (tu większość z tym balastem) albo np GB. Czy tam są podane wymiary płatów jak przy USG tarczycy?
        Myślę, że trzeba pogłębić diagnostykę o badania z krwi:
        - TSH, Ft4 i Ft3
        - przeciwciała a-TPO oraz a-TG

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka