michunia 31.01.09, 15:23 Czy dla stwierdzenia nadczynnosci (Graves Basedow) wystarczy badanie krwi TSH, T4,T3? Czy mozliwe , ze pomimo choroby te wyniki sa w normie? Bardzo prosze o odpowiedz Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hashi-tess Re: Nadczynnosc diagnoza 02.02.09, 14:57 michunia napisała: > Czy dla stwierdzenia nadczynnosci (Graves Basedow) wystarczy badanie > krwi TSH, T4,T3? Dodaj do tego usg tarczycy i p/ciała TPO, TG i TRAB i będzie wszystko jasne. Czy mozliwe , ze pomimo choroby te wyniki sa w > normie? Czy mówisz o widełkach norm? Jeśli tak, to powiem Ci, że zdrowi ludzie z reguły mają hormony FT4 i 3 w połowie normy. Czy Twoje takie są? Bardzo prosze o odpowiedz Odpowiedz Link
jurmik Re: Nadczynnosc diagnoza 02.02.09, 21:01 Dla stwierdzenia nadczynności czyli za dużej ilości hormonów w organizmie wystarczy FT4, FT3 i TSH - jak są w normie, to na pewno nie masz nadczynności (w tej chwili). Ale choroba Gravesa Basedowa może przez wiele lat nie dawać nadczynności, a przeciwciała TRAK są podwyzszone i wystarczy jakiś stres, by nadczynność się zaczęła. Moja koleżanka ma taką chorobę i po raz trzeci leczy się na nadczynność - zwykle przez rok czy troche dłużej dają jej leki, kończą leczenie, ma kilka lat spokoju (z dobrymi wynikami) i nadczynność wraca - raz z powodu wypadku męża, a drugi raz - niedawno - z powodu poważnej choroby mamy. Ciekawe, co by było z jej tarczycą gdyby nie te stresy? Pewnie będzie musiała dostać jod radioaktywny. Odpowiedz Link
michunia Re: Nadczynnosc diagnoza 03.02.09, 12:11 Dziekuje za dwie odpowiedzi, troche mi rozjasnily w glowie. 10 lat temu zdiagnozowano u mnie GB, ale w ciagu 2 miesiecy przed podjeciem leczenia objawy sie cofnely ( wrocila dawna waga, bylam znowu spokojna), wyniki byl w normie, lekarka swteirdzila , ze wszystko jest w normie. Po paru latach po naprawde duzym stresie objawy wrocily z nasileniem, wyniki byly fatalne i przepisano mi metizol.Nigdy go nie wzielam, bo 1.liczylam, ze powtorzy sie sytuacja sprzed lat tzn, wszystko samo wroci do normy 2.czytalam, ze gdy zacznie sie leczenie, to niemozliwe jest spontaniczne ustapienie choroby. Najgorsze faktycznie ustapilo, przybyl mi pare kilo, tetno wrocilo do normy. Czasem w nerwach czy po alkoholu serce troche szaleje, jestem wybuchowa, od lat mam stala ale niska wage. Niepokoje sie czy w srodku po cichu GB mnie nie rozwala, chcialam wiec zrobic badania, ktore dalyby mi pewnosc, stad pytanie. Zaczne wiec od trzech podstawowych i zobaczymy co dalej. Jeszcze raz dziekuje za zainteresowanie i uwagi Odpowiedz Link