Dodaj do ulubionych

Co mi jest??

17.04.09, 13:30
Witam !
Czy mogę Was szanowne forumowiczki prosić o przetłumaczenie wyniku tarczycy bo ja jestem dosłownie zielona i niewiem co mi jest.Lekarz (baaaardzo niemiły uncertain )na moje zapytanie burknął coś pod nosem i stwierdził ,że pogadamy jak będą konkretne badania.Oto wynik.

Tarczyca płat prawy o wym. 45x21x20 mm o niejednorodnym nieco obniżonym echu.Płat lewy o wym.40x17x18 mm o niejednorodnym nieco obniżonym echu.Cieśń powiększona zawiera strukturę o obniżonym niejednorodnym echu o wym. 31x23x21 mm.W części środkowej przestrzeniepłynowe do 5 mm.średnicy.

Będę wdzięczna i z góry bardzo dziękuję.
Obserwuj wątek
    • hashi-tess Re: Co mi jest?? 17.04.09, 21:35
      tarczyca jest zdecydowanie chora.
      Dalsza diagnostyka bezwzględnie
      konieczna i wdrożenie leczenia auch.
      • anek76 Re: Co mi jest?? 19.04.09, 11:37
        Dziękuję za odpowiedź.Proszę mi jeszcze powiedzieć czy można na podstawie tego
        usg stwierdzić czy trzeba coś usunąć,wyciąć?
        • prenatka Re: Co mi jest?? 19.04.09, 12:02
          nie myśl o żadnym wycinaniu, hej, spokojnie. wdrażaj leczenie.
          • anek76 Re: Co mi jest?? 19.04.09, 12:46
            Nie powiem bo jestem trochę zestresowana ,ale dzięki .Jutro zaczynam od
            podstawowych badań tzn,krew mocz,tsh i w sumie nie wiem co jeszcze jakie ,ale
            myślę ,że lekarz ogólny mi powie.
            • prenatka Re: Co mi jest?? 19.04.09, 14:25
              powiem Ci, ze opis mojej tarczycy jest jeszcze barwniejszy, w tym mam guzki i
              nikt nawet nie mówi o wycinaniu, biopsjach, są za małe, i wogóle głowa do góry.
            • izu-lek Re: Co mi jest?? 19.04.09, 16:36
              krew, mocz oczywiscie nie zaszkodzi

tsh
              ft3
              ft4
              aTPO
              aTG

ale o wycinaniu nie masz nawet co myslec. Tarczyca ma prawidlowa wielkosc wiec
              operacja na pewno nie wchodzi w gre.
              • anek76 Re: Co mi jest?? 22.04.09, 21:58
                Będąc u lekarza i chcąc zrobić badania które mi podała IZU-LEK (dziękuje za
                informację IZU-LEK) okazało się że tylko tsh nie jest płatne bo reszta z tych
                badań jest płatna i na dodatek są one chwiejne i niejednoznaczne.Dowiedziałam
                się jeszcze że moja tarczyca wg USG które podałam kwalifikuje się jednak do
                wycięcia.Czemu nasza słuzba zdrowia tak nam kładzie kłody pod nogi??
                Jestem załamana sad((
                • izu-lek Re: Co mi jest?? 22.04.09, 22:55
                  chwiejna i niejednoznaczna to jest wiedza niektorych lekarzy
                  TSH ok 10zl
                  fT3 ok 20
                  fT4 ok 20
                  przeciwciala chyba sa jeszcze drozsze (robilam sporo badan razem i nie wiem
                  dokladnie)

Chwiejnosc badan polega chyba na ich cenie niestety.

Jezeli ktores z tych badan jest niemiarodajne to TSH wlasnie, bo teoria teoria
                  ale osobiscie znam dziewczyne, ktora jeszcze niestety sie nie leczy ale ma
                  niziutkie tsh a ft3 juz ponizej normy. Przy niskim tsh - ft3 i 4 POWINNY byc
                  wysokie i na odwrot ale nie zawsze tak jest. Ale wiarygodne sa wlasnie hormony
                  tarczycy, bo to ich brak lub nadmiar nam szkodzi. Brak lub nadmiar tsh
                  wplywa/powinien wplywac tylko na ilosc hormonow tarczycy.

Przeciwciala zas odpowiedza na pytanie czy to hashimoto, czyli "szczegolny
                  rodzaj niedoczynnosci". Z ta roznica, ze przy hashi nie wolno jodu, a przy niedo
                  jod jest ok.

Co do wycinania to niestety nie wiem "z czym sie je" przestrzenie plynowe, bo
                  cala reszta u mnie byla nieco podobna i nikt nie mowil o wycinaniu.

Osobiscie wysylalam internetowo pytanie do chirurga, bo mnie lekko zaniepokoil
                  guzek. Sprobuj jeszcze w ten sposob poszukac porady, chyba, ze ktos na forum
                  jeszcze Ci cos madrego odpowie. Jesli znajde te strone, gdzie mozna zapytac
                  chirurga, to podrzuce namiary.
                  • anek76 Re: Co mi jest?? 28.04.09, 11:55
                    No i wyszło szydło z worka uncertain po badaniach wyszło ,że mam anemię ,lekko
                    podniesiony cukier i guzy na tarczycy.Zrobiłam też tsh i ono wykazało, że
                    mieszczę się w normie bo wynik to 2.02 (0,4-4,0).Już kurcze niewiem co jest z tą
                    tarczycą i co o tym myśleć.Oświećcie mnie proszę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka