paulina2017 27.07.09, 17:23 Moje wyniki to: TSH: 3,4 norma: 0,4-4,0 FT3: 3,79 norma: 1,8-4,2 FT4: 1,19 norma: 0,89-1,76 mam dużo objawów niedoczynności tarczycy, ale wyniki są niby w normie i już sama nie wiem co o tym myśleć... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
x.armide Re: prośba o interpretację wyników... 27.07.09, 17:35 u mlodych osob tsh tak naprawde powinno byc do 3. zrob jeszcze przeciwciala i usg zeby wykluczyc hashimoto a potem idz do dobrego endokrynologa. albo poczekaj miesiac i powtorz wyniki zobaczysz wtedy czy ft4 nie spada Odpowiedz Link
hashi-tess Re: prośba o interpretację wyników... 27.07.09, 23:33 hashimoto-pl.appspot.com/ wyniki u zdrowych osób są na poziomie ok. 50%. Sprawdż czy Twoje są właśnie takie. Odpowiedz Link
paulina2017 Re: prośba o interpretację wyników... 28.07.09, 09:37 Wygląda na to, że FT4 mam na poziomie ok. 35% a TSH i FT3 na poziomie ok 83%... Robiłam też przeciwciała aTPO i wynik <10 przy normie <35. Chyba zostaje tylko umówić sie do endokrynologa i zobaczyć co on na to powie, bo moja lekarka rodzinna powiedziała że wszystko jest w jak najlepszym porządku i dała mi delikatnie do zrozumienia, że wymyślam... Odpowiedz Link
hashi-tess Re: prośba o interpretację wyników... 28.07.09, 10:40 FT3 jest większe od FT4, a to oznacza tylko jedno - niedoczynność. Konieczne badanie usg, nie wspominając o wizycie u dobrego endo, który zna zależność pomiędzy tymi 2 hormonami, aby nie powiedział Ci tak jak rodzinna. Odpowiedz Link
paulina2017 Re: prośba o interpretację wyników... 28.07.09, 12:07 Poszperałam na forum i umówiłam się juz do endokrynologa, którego inni polecają w mojej okolicy. Dziękuję bardzo za odpowiedzi, bo momentami patrząc na reakcję innych na moje wyniki w normie, już samej mi się zdawało że wpadam w jakąś paranoję i szukam problemu tam gdzie go nie ma. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam Odpowiedz Link
x.armide Re: prośba o interpretację wyników... 28.07.09, 12:32 jak endokrynolodzy patrza tylko na tsh to mogli by sie doksztalcic chociarz w tym temacie. zdrowe osoby maja tsh tak naprawde miedzy 1 a 2 . jak mloda osoba ma cos kolo 3,5 i do tego niskie ft4 to naprawde z tarczyca cos nie tak. nawet dietetyk zwroci na to uwage Odpowiedz Link
paulina2017 selen 04.08.09, 10:37 Witam, Byłam u endo zrobił USG i stwierdził, że mam 'ciemną' tarczycę, czego za bardzo nie zrozumiałam, i zapisał mi euthyrox n50 i selen. Powiedział, że jest szansa, że tarczyca dostanie kopniaka i zacznie prawidłowo funkcjonować i obejdzie się bez tabletek do końca życia...Następna wizyta ma być za 6 m-cy. No i tu mam pytanie, jak realizowałam recepty to tego euthyroxu jest na pół roku ale tego selenu jest tylko jedno opakowanie i nie wiem teraz czy mam wykorzystać tylko to jedno opakowanie i później nie brać czy następne opakowania kupować we własnym zakresie (bo chyba jest bez recepty) i brać razem z tym euthyroxem przez te 6 m-cy? Proszę o radę... Odpowiedz Link