alenara2012
11.09.09, 14:58
Witam, jestem tutaj nowa, o problemach z tarczycą przeczytałam na forum z chad.
Około 2 mies temu zdignozowano u mnie chad własnie.Milam klasyczne objawy, pobudzenie, brak snu, nadmiar aktywnosci, pomysly itp. Nie będę pisać tutaj o skutkach ubocznych...jednym slowem bardzo nieprzyjemne.
Zaczełam na wlasna ręke szukac informacji o tej chorobie i trafiłam na to forum i watek o hashimoto, za co autorce posta o tarczycy bardzo dziekuję ( na forum chad ).
weglan litu bralam przez tydz i odstawilam sama po tym jak waga pojechala w gore 3kg i ogolnie nie moglam sie skupic na niczym ( pisza ze to niby normalne skutki uboczne, ale ja jakos tego nie kupuję). Przeczytalam na ulotce, ze moze powodowac niedoczynnosc wlasnie.
Dodam, ze nie mam juz objawow manii od paru tyg, za to zaczyna zmeczenie, problemy z cera i ciagle szczypia mnie oczy , ogolnie mam malo energii - to jeszcze nie depresja, ale tez niezbyt pogodny nastroj( waga mimo diet nie wrocila do normy, więc dalam sobie spokoj z dietami)
Zatem moje wyniki( zrobilam na wlasna rekę- nie mam jeszcze kompetentnego endokrynologa):
TSH 5.24 uIU/ml (podwyzszone - norma podana do 4.20)
ft3 4.14 pg/ml = 6.359 pmol/l ( norma 2.57 -4.43)
ft4 1.10 ng/dl = 14.157 pmol/l( 0.93- 1.7)
antyTG < 10 IU/ml ( norma < 115)
anty TPO 101.9 podwyzszone ( norma <34 )
Jeśli ktoś bedzie tak uprzejmy i zechce zinterpretować będę bardzo wdzieczna. Z tego co wyczytałam wynika, ze teraz jest niedoczynnosc przy podwyższonym TSH...