Dodaj do ulubionych

Proszę o pomoc Sara-ok, problem z TSH

21.04.10, 09:57
Witam,jestem tutaj nowa,
Koleżanki drogie, proszę o interpretację wyników:

30.03.2010r.
TSH 3-cia generacja 5,381 norma(0.55-4,78)
Prolaktyna 23,64 norma(2,8-29,2)

Dodam że mam 28 lat, mając 22 lata miałam poronienie ale nigdy nie
wnikałam jaki może być tego powód, zresztą wtedy nie planowaliśmy
dzidzi więc byłam w innej sytuacji. Dwa lata temu miałam robiony
wynik TSH bo lekarz twierdził że jestem zbyt szczuppła, ale wyszło
chyba w normie bo lekarz ogólny nie pokierował mnie do specjalisty.
Jestem bardzo szczupła przy wzroście 1.60 ważę 43kg w porywach do 45
kg, przy czym wcale tak mało nie jem, ale i tak nie mogę przytyć,
mam też problem z pamięcią i koncentracją jest mi często zimno. Od
lipca chcemy zacząć starać się o dzidziusia dlatego też zrobiłam
sobie prywatnie badanie na TSH i PRL bo wiem od koleżanek że to może
mieć wpływ na zajście w ciążę.Ze względu na zły wynik TSH lekarz
ogólny dał mi jeszcze raz skierowanie na TSH bo twierdził że to może
być pomyłka, twierdzi że prolaktyna jest ok ale czytając na forum
różne wątki to nie jestem tego taka pewna. Dodatkowo zrobiłam sobie
prywatnie FT4 i FT3 oraz anty TPO i anty TG. Oto moje wyniki z:

13.04.2010r.
TSH 3-cia generacja 5,579 norma(0,55-4,78)
Ft3 5,98 norma(3,5-6,5) czyli 82,67%
Ft4 13,35 norma(11,5-22,7) 16,52%
anty-TPO >1300.0 norma(od 0 do 60)do tego dopisane wskazana
konsultacja lekarza
anty-TG 64,50 norma(od 0 do 60)

Chyba te moje wyniki nie są za dobre, a dodatkowo w październiku
2009r. miałam bardzo duży niedobór żelaza, ale tabletkami miałam
doprowadzone żelazo do odpowiedniej normy, tylko że teraz jak miałam
robione badania ogólne to żelazo znowu wynosi 53 norma(60-180)więc
za mało, natomiast inne ogólne wyniki w normie ale raczej przy
minimum. Nie wiem czy to żelazo ma jakiś wpływ na te moje wyniki z
tarczycą ale stwierdziłam, że może lepiej podać bo może to pomoże w
interpretacji moich wyników.
Teraz oczekuję na USG tarczycy prywatnie w poniedziałek 26.04.10,
jak będą po podam na forum może to będzie jeszcze kolejna wskazówka.

Jeszcze jedno trochę czytałam na innych wątkach o Hatshimoto czy ja
moge mieć tę chorobę?
z góry dziękuję za pomoc,
Pozdrawiam sara!

Obserwuj wątek
    • junkersica Re: Proszę o pomoc Sara-ok, problem z TSH 21.04.10, 12:08
      Widzę, że się udałosmile
      > 13.04.2010r.
      > TSH 3-cia generacja 5,579 norma(0,55-4,78)
      > Ft3 5,98 norma(3,5-6,5) czyli 82,67%
      > Ft4 13,35 norma(11,5-22,7) 16,52%
      > anty-TPO >1300.0 norma(od 0 do 60)do tego dopisane wskazana
      > konsultacja lekarza
      > anty-TG 64,50 norma(od 0 do 60)
      Moim zdaniem masz hashimoto - świadczą o tym przeciwciała. Jesteś też w niedoczynności - różnica procentowa między hormonami jest znacząca, TSH wysokie.
      I tak, żelazo ma wpływ na wyniki tarczycowe i Twoje objawy.
      Rozumiem, że nie dostałaś leczenia. Będzie potrzebna suplementacja hormonów euthyroxem. Receptę powinien wypisać Ci rodzinny.
      Zaczęłabym od dawki wprowadzającej 12,5. poproś również o receptę na żelazo - w porządnej dawce, np. sorbifer dulures.
      Na razie wstrzymałabym się ze staraniami o dziecko, dopóki nie wyrównasz hormonów.
      Nie martw się, będzie OK.
      >
      • sara-ok Re: Proszę o pomoc Sara-ok, problem z TSH 21.04.10, 12:59
        dzięki za szybką odpowiedź, dam znać po usg jak wyszło
        pozdrowionka
        • aleksandra_01 Re: Proszę o pomoc Sara-ok, problem z TSH 22.04.10, 18:20
          >przepraszam, że wtrącam się w wątek ale mam podobny problem jeśli
          >ktoś chciałby wypowiedzieć się na moim wątku będę wdzięczna. Oto mój
          >wątek "proszę o pomoc Sara-ok, problem z TSH"

>Pozdrawiam sara

Bardzo proszę abyś tak nie pisała w innych wątkach.
          Każdy tutaj ma podobny problem, ale wpisując coś takiego
          do czyjegoś wątku tylko go zaśmiecasz. Jak masz jakieś
          pytania dotyczące swojej sytuacji to pisz w swoim wątku.
          A w innych wątkach pisz na temat tamtejszy.

Rozumiem, że choroba jest dla Ciebie nowością
          i masz wiele wątpliwości, ale Junkersica już Ci odpowiedziała
          dokładnie co i jak. To że nikt dalej tego nie komentuje
          wynika z faktu iż zgadzamy się z tym co napisała Junkersica.

Jak będziesz mieć usg to chętnie ktoś Ci je zinterpretuje.
          Póki co poczytaj forum i zapoznaj się z tym wszystkim,
          a zobaczysz że wiele osób ma takie same problemy jak Ty.

a.
          • sara-ok Re: Proszę o pomoc Sara-ok, problem z TSH 23.04.10, 07:37
            Przepraszam aleksandro ale naprawdę jestem nowa bo w marcu
            dowiedziałam się o podwyższonym TSH i jeszcze tak naprawdę nie
            wiedziałam jak to tutaj wszystko działa z tymi wątkami.
            • hashi-tess Re: Proszę o pomoc Sara-ok, problem z TSH 25.04.10, 23:02
              wróć z opisem usg, które pewnie potw. hashimoto.
              Załatw sobie jak najszybciej rp. na tyroksynę.
              • sara-ok Re: Proszę o pomoc Sara-ok, problem z TSH 27.04.10, 07:53
                Witam po małej przerwie,
                wczoraj miałam USG tarczycy. Podaję dokładny opis

"W prawym płacie tarczycy dwa obszary o obniżonej echogeniczności:
                - w części górno-brzusznej, wielkość 6,9 x 5,0 x 19,7mm
                - w części środkowej 3,6 x 3,6 x 4,5mm.
                W lewym płacie tarczycy, w części środkowej, w okolicy cieśni,
                obszar o obniżonej echogeniczności 2,9 x 2,4 x 3,8mm.
                Poza tym tarczyca o prawidłowej i jednorodnej echogeniczności oraz
                gładkich zarysach, ruchoma oddechowo, wielkości:
                - płat prawy 10,7 x 11,0 x 40mm i objętości 2,4 ml,
                - płat lewy 9,1 x 10,5 x 39mm i objętości 1,9 ml,
                cieśń grubości 1,9 mm i objętości 0,1 ml.
                Objętość tarczycy 4,4 ml.
                Okoliczne węzły chłonne niepowiększone.

Lekarz dodał że mam tarczycę jak u dziecka bardzo małą i to może być
                powód do tego, że zbyt mało hormonów jest produkowanych.

Za tydzień będę pierwszy raz u endo zobaczę co powie, poproszę go o
                receptę na tyroksynę.
                Dzięki, pozdrawiam, sara
                • sara-ok Re: Proszę o pomoc Sara-ok, problem z TSH 04.05.10, 09:51
                  jutro moja pierwsza wizyta u endo sad
                • hashi-tess Re: Proszę o pomoc Sara-ok, problem z TSH 04.05.10, 10:13
                  sara-ok napisała:

> Objętość tarczycy 4,4 ml.
                  > Okoliczne węzły chłonne niepowiększone.
                  >
                  > Lekarz dodał że mam tarczycę jak u dziecka bardzo małą i to może być
                  > powód do tego, że zbyt mało hormonów jest produkowanych.

Objętość typowa w hashimoto.

>
                  > Za tydzień będę pierwszy raz u endo zobaczę co powie, poproszę go o
                  > receptę na tyroksynę.
                  > Dzięki, pozdrawiam, sara

ciekawam czy dostaniesz rp.!?
                  • sara-ok Re: Proszę o pomoc Sara-ok, problem z TSH 07.05.10, 07:56
                    Witam!
                    Jestem po wizycie u endo, stwierdził Hashimoto,przepisała mi
                    euthyrox 50.
                    w środę rano zrobiłam test ciążowy i są dwie różowe kreseczki więc
                    chyba ciąża wspomniałam o tym lekarzowi mówił że nie powinno być
                    problemów mam o siebie dbać i regularnie brać euthyrox pod koniec
                    czerwca mam przyjść z wynikiem Ft4 dla niego ten hormon jest ważny
                    nic więcej nie kazał robić.
                    Zrobiłam również badania na :
                    Ferrytynę- 15 przy normie (10-291)
                    B12- 551 przy normie(212-911)
                    Trochę trudno mi uwierzyć w tę ciąże bo spróbowaliśmy tylko raz a ja
                    byłam przekonana że przy tych moich wynikach to za szybko nie
                    zaciążę.
                    We wtorek idę do ginekologa aby potwierdził ciążę, ale jednak chyba
                    jestem bo piaty dzień spóźnia mi się miesiączka.
                    Mam nadzieję że podzielicie się radami co dalej, bo trochę jestem
                    przerażona faktem że z dzieciątkiem mogóby się coś stać

Pozdrawiam Sara
                    • aleksandra_01 Re: Proszę o pomoc Sara-ok, problem z TSH 07.05.10, 15:01
                      > w środę rano zrobiłam test ciążowy i są dwie różowe kreseczki więc
                      > chyba ciąża

gratulacje

> Mam nadzieję że podzielicie się radami co dalej, bo trochę jestem
                      > przerażona faktem że z dzieciątkiem mogóby się coś stać

spokojnie, na pewno wszystko będzie dobrze. widziałaś ile jest szczęśliwych mam-hashimotek na forum.

pamiętaj tylko aby pilnować hormonów - tzn badać je często.
                      w ciąży najważniejsze jest ft3 i ft4,
                      natomiast tsh jest zmienione przez hormony ciążowe.
                      zacznij też brać jakieś żelazo, bo ta ferrytyna niziutka.
                      i jednak unikaj jodu, przynajmniej w pierwszej połowie ciąży.

co do dawki, to musisz szybciutko ją zwiększać,
                      czy już zaczęłaś brać euthyrox?

a.
                      • sara-ok Re: Proszę o pomoc Sara-ok, problem z TSH 07.05.10, 21:07
                        dzisiaj wzięłam druga tabletkę eutyroxu i narazie dobrze się czuję,
                        zauważyłam poprawę apetytu nie wiem czy to od tabletki, czy poprostu
                        dzidziuś już troszkę czerpie, ale cieszę się bo parę kilo mi nie
                        zaszkodzi.
                        Alksandtro myślisz że eutyrox 50 to mała dawka dla mnie i dla
                        dzieciątka, ja myślałam że to dosyć duża dawka bo gdzieś czytałam,
                        że dziewczyny które zaczynają brać ten lek mają mniejsze dawki a po
                        jakimś czasie mają tę dawkę zwięszoną. Do endokrynologa mam przyjść
                        dopiero pod koniec czerwca, ale kontrolnie chyba sama szybciej
                        zrobie te dwa hormony co wspominałaś gdzieś około za 4 tygodnie.
                        Jeżeli chodzi o żelazo od jakiegoś czasu mam z nim problem, ale
                        jeżeli uważasz że jest za małe dla nas oboje to może powinnam coś
                        kupić?
                        Pozdrawiam Sara
                        • junkersica Re: Proszę o pomoc Sara-ok, problem z TSH 07.05.10, 21:32
                          Gratuluję Ci ciąży smile
                          Dbaj o siebie i maleństwo, trzymam kciuki za Was!
                          • sara-ok Re: Proszę o pomoc Sara-ok, problem z TSH 07.05.10, 22:17
                            Cięszę się bardzo, że znalazłam to forum, naprawdę dużo mi pomagacie, co
                            prawda od niedawna wiem że mam hashimoto ale już dużo się od was
                            nauczyłam, co nie znaczy że nie będę was męczyła co jakiś czas ;, tym
                            bardziej teraz, dziękuję z całego serducha.

No i juz mi się nasunęło pytanko, czy to moje Anty TPO 1300 przy normie
                            do 60 nie będzie wnikało w łożysko? Czytałam że nie przeszkadza to w
                            zajściu w ciążę ale może wnikać w łożysko, o co w tym chodzi, i czy coś
                            dodatkowo powinnam brać?

Jeszcze raz dzięki smile
                        • aleksandra_01 Re: Proszę o pomoc Sara-ok, problem z TSH 07.05.10, 22:05
                          > Alksandtro myślisz że eutyrox 50 to mała dawka dla mnie i dla
                          > dzieciątka, ja myślałam że to dosyć duża dawka bo gdzieś czytałam,
                          > że dziewczyny które zaczynają brać ten lek mają mniejsze dawki a po
                          > jakimś czasie mają tę dawkę zwięszoną.

zazwyczaj zaczyna się od 25 i stopniowo podnosi,
                          u Ciebie jest sytuacja wyjątkowa bo to właśnie na początku
                          ciąży potrzeba najwięcej hormonów. jeśli na tej 50 będziesz się
                          dobrze czuć - tzn serce nie będzie szaleć itp to może po tygodniu
                          podnieś jeszcze o 25. hormony badaj co 2-3 tyg bo w ciąży wszystko
                          szybko się zmienia.

najlepiej poszukaj na forum wątków osób które niedawno były w ciąży
                          i prześledź jak to u nich było.

> jeżeli uważasz że jest za małe dla nas oboje to może powinnam coś
                          > kupić?

jakieś żelazo by się przydało ale nie wiem jakie jest dobre w ciąży.

a.
                          • sara-ok Re: Proszę o pomoc Sara-ok, problem z TSH 14.05.10, 21:39
                            Dzisiaj byłam u ginekologa, byłam przerażona, gdyż dwa dni temu miałam
                            małe krwawienie bałam się że to poronienie, lekarz mnie uspokoił ciąża
                            jest smile, ale muszę bardzo uważać i dużo odpoczywać. Za dwa tygodnie mam
                            kolejną wizytę u ginekologa, te dwa tygodnie wszystko przesądzą, wtedy
                            będę w siódmym miesiący ciąży i serduszko powinno już bić. Jestem
                            troche przejęta że coś się dzieje, ale być może to trochę moja wina bo
                            ostatnio mam straszną nerwówkę w pracy i być może również maleńkie
                            ciałko coś odczuło. Mam nadzieję że wszystko będzie dobrze, wiem tylko
                            że szybciej musze iść do endokrynologa gdyż dawka eutyroxu 50 może być
                            mała dla nas.
                            Dziękuję wszystkim za gratulacje,
                            Pozdrawiam was dziewczynki!
                            • prisha Re: Proszę o pomoc Sara-ok, problem z TSH 14.05.10, 23:01
                              Sara-ok, gratulacje, będę trzymać kciuki i śledzić twój wątek, bo mam podobne
                              wyniki do Twoich (ATPO >1300) i też staram się o dziecko... Będę wdzięczna jak
                              zajrzysz od czasu do czasu do mojego wątku.

Pozdrawiam,
                              prisha
                            • rosteda Re: Proszę o pomoc Sara-ok, problem z TSH 15.05.10, 00:09
                              sara-ok napisała:

> Dzisiaj byłam u ginekologa, byłam przerażona, gdyż dwa dni temu miałam
                              > małe krwawienie bałam się że to poronienie, lekarz mnie uspokoił ciąża
                              > jest smile, ale muszę bardzo uważać i dużo odpoczywać. Za dwa tygodnie mam
                              > kolejną wizytę u ginekologa, te dwa tygodnie wszystko przesądzą, wtedy
                              > będę w siódmym miesiący ciąży i serduszko powinno już bić.

Juz w siodmym miesiacu ciazy????
                              Masz jakas przyspieszona ciaze???
                              Przeciez 7 maja pisalas ze dopiero co dostalas leczenie i rownoczesnie wyszly
                              dwie kreski, wiec jak to rozumiec?

> Jestem
                              > troche przejęta że coś się dzieje, ale być może to trochę moja wina bo
                              > ostatnio mam straszną nerwówkę w pracy i być może również maleńkie
                              > ciałko coś odczuło. Mam nadzieję że wszystko będzie dobrze, wiem tylko
                              > że szybciej musze iść do endokrynologa gdyż dawka eutyroxu 50 może być
                              > mała dla nas.
                              > Dziękuję wszystkim za gratulacje,
                              > Pozdrawiam was dziewczynki!

Rowniez pozdrawiam i gratuluje ale nie "dziewczynke" tylko juz kobiete.
                              To forum nie jest dla dzieci wiec nie mysle ze tutaj sa jakies "dziewczynki".
                              Chyba ze jestes innej plci (czego nie sprawdze) i tak z rozpedu zwracasz sie do
                              wszystkich kobiet per "dziewczynki".
                              • sara-ok Re: Proszę o pomoc Sara-ok, problem z TSH 15.05.10, 20:57
                                Rostedo, no nie bądź taka poważna wink,tak mi się jakoś napisało, ale
                                jeżeli kogoś tym uraziłam to przepraszam. Ja czasami czuję się jak
                                dziecko pomimo że ma 28 lat.
                                Jeśeli chodzi o mój ostatni wpis "siódmy miesiąc" to oczywista pomyłka
                                bo jestem w siódmym tygodniu ciąży a nie siódmym miesiącu
                                , ostatnio jestem trochę roztargniona nie wiem co to znaczy?

Pozdrawiam sara!
                    • sara-ok Re: Proszę o pomoc Sara-ok, problem z TSH 27.05.10, 21:36
                      Zrobiłam sobie kontrolne badania przy Euthyrox 50:

ft4 14.60 (11,5-22,7) 27,68%
                      ft3 5.51 (3,5-6,5) 67%
                      Chyba nie są jeszcze najlepsze ale trochę się poprawiły.
                      Jutro idę do ginekologa i mam nadzieję że będzie wszystko dobrze.
                      Pozdrawiam wszystkie hashimotki!
                      • hashi-tess Re: Proszę o pomoc Sara-ok, problem z TSH 27.05.10, 22:50
                        ft3 mówi, że masz za niską dawkę tyroksyny.
                        podnieś ją 0 25mg
                        • sara-ok Re: Proszę o pomoc Sara-ok, problem z TSH 29.05.10, 13:09
                          Wczoraj byłam i ginekologa i z ciażą ok serduszko bije, dzidzia ma
                          11mm. Kończy mi się eutyrox. Czy wie ktoś może czy ten lek można dostać
                          na receptę wypisana przez pielęgniarkę jak czasami wypisują w
                          rejestracji, czy jednak konieczna jest wizyta u endo?
                          • hashi-tess Re: Proszę o pomoc Sara-ok, problem z TSH 30.05.10, 10:21
                            ja po samą tyroksynę zawsze dzwonię rano do recepcji,
                            a po południu odbieram tam rp.
                          • kromlek Re: Proszę o pomoc Sara-ok, problem z TSH 30.05.10, 20:52
                            sara-ok napisała:

> Wczoraj byłam i ginekologa i z ciażą ok serduszko bije, dzidzia ma
                            > 11mm.
                            Gratulacje smile
                            > Kończy mi się eutyrox. Czy wie ktoś może czy ten lek można dostać
                            > na receptę wypisana przez pielęgniarkę jak czasami wypisują w
                            > rejestracji, czy jednak konieczna jest wizyta u endo?
                            Pielęgniarka raczej Ci nie wypisze, co najwyżej pójdze do lekarza
                            internisty i poprosi o wypisanie. Jeśli pielęgniarka nie załatwi, to
                            możesz też wybrać się bezpośrednio do lekarza pierwszego kontaktu i
                            on raczej wypisze, jeśli powiesz, że leczysz się u endokrynologa, a
                            są długie kolejki i potrzebujesz recepty na euthyrox.
                            Powodzenia!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka