Dodaj do ulubionych

proszę o radę, 30-ty tydzień ciąży

14.06.10, 10:54
Właściwie leczę się już sama na własną rękę podczytując forum.
Moje ostatnie wyniki to:FT3 3,12 - 43,16% oraz FT4 28,74% - biorę Novothyral
137 i tyle samo Euthyroxu. Z każdego badania czyli co jakieś 4 tygodnie
zwiększam dawki, bo to świeże Hashimoto leczone od roku. Niestety jakieś 2
miesiące temu po arytmii i latającym sercu uległam endokrynologowi i
zmniejszyłam dawkę euthyroxu do 100, jednak wyniki spadły znacznie i wkurzona
wzięłam sprawę w swoje ręce. Napiszcie mi proszę czy zwiększyć zarówno N jak i
E do 150? czy najpierw N, a potem E?
z góry dziękuję
Eliza
Obserwuj wątek
    • eliza582 Re: proszę o radę, 30-ty tydzień ciąży 14.06.10, 23:32
      Hallo da ktoś radę??? proszę...
    • aleksandra_01 Re: proszę o radę, 30-ty tydzień ciąży 15.06.10, 00:22
      Ja bym w tym momencie zwiększyła euthyrox.

jak to się stało że zaczęłaś brać novothyral?

a.
      • milaemalka Re: proszę o radę, 30-ty tydzień ciąży 15.06.10, 00:32
        Ja tez Od kiedy bierzesz novo?
        • eliza582 Re: proszę o radę, 30-ty tydzień ciąży 15.06.10, 16:11
          Novothyral przepisał mi drugi endo, bo był po konferencji smile ale to dlatego, że
          Letrox nie zbijał lub zbijał ale bardzo wolno, tyłam na maxa. Biorę go już od
          września zeszłego roku. I czuję się dobrze. Dziękuję za potwierdzenie moich
          sugestii.
          pozdrawiam
          Eliza
          • eliza582 tydzień 36 27.07.10, 06:25
            Hashimotki,
            Jestem z 3 tygodnie po wizycie u endo, właściwie były to pieniądze wywalone w
            błoto. Już mi się odechciewa ściemniania i znów muszę szukać takiego który umie
            leczyć i dozować novothyral.
            Moje wyniki to:
            tsh mniejsze od 0,005 (0,350-5,500)
            FT3 3,34 (2,3-4,2) - 53,74%
            FT4 1,23 (0,89-1,76)39,08%
            przy czym lekarz podejrzewa, że biorę większą dawkę. Jego ustawienie to 137 novo
            i 100 euthyroxu - na tej samej wizycie chciał znów mi zmniejszyć euthyrox o 25.
            Powiedziałam, że absolutnie nie i że zacznę chyba sama sobie dozować, bo mnie
            nie rozumie (że przy takiej dawce siedziałam w lodówce, tyłam i byłam
            rozdrażniona)zgodził się na utrzymanie (jak to miło z jego strony)
            Moja dawka na tych badaniach to 137 novo i 150 euthyroxu.
            Lekarz przyczepił się, że tsh bardzo niskie (i to dało mi do myślenia, że pewnie
            nie wie, że tak jest na novo, bo to jednak nowy lek), choć podpiera się mega
            spotkaniami z różnych konferencji to i tak nie czuje tego co ja.

Teraz ze względu już na ostatni miesiąc, puchnięcie i mrowienie (czyli przepływ
            dużej ilości krwi i zatrzymywanie wody)oraz wysoki puls od 80 - 100 (choć
            ciśnienie w normie) czasem do 120 - chcę zmniejszyć eutyrox do 137, reszta bez
            zmian.
            Nie wiem jednak totalnie co mam zrobić po porodzie, o ile zmniejszyć i w jakim
            tempie żeby nie przedobrzyć? Nie mam co zdawać się teraz znów na lekarza skoro
            przede mną tak burzliwy okres - poród, połóg. Planuję zrobić orientacyjne
            badania po miesiącu od porodu, choć i tak miarodajne są dopiero po 3 pewnie.
            Biorę magnez, wit b12, witaminy dla kobiet w ciąży bez jodu.
            z góry dziękuję za rady
            eliza
            • milaemalka Re: tydzień 36 27.07.10, 20:22
              Zmniejszysz euthyrox to spadnie Ft4 a i tak jest niższe od Ft3.Nie mam
              doswiadczen z ciażą w niedoczynnosci ale jeżeli mam Ft3>ft4 to czuje sie bardzo
              zle.Wtedy obniżam novo albo dodaję euthyrox
              • madziulaw Re: tydzień 36 27.07.10, 21:02
                Zrób bad 3 tyg - miesiąc po porodzie i w oparciu o wyniki oraz samopoczucie
                zadecydujesz co dalej z dawką.

Ja dzisiaj wiem jak należy postąpić, ale sama po porodzie narobiłam masę błędów.
                Po 1wsze euthyrox zmniejszylam bez badań - bo tak nakazala endo - w efekcie
                czego wpadłam w mega niedoczynność. Długo trwało zanim wróciłam do normalności..

Dlatego też polecam ci robienie badań co miesiąc po porodzie przez przynajmniej
                6 miesięcy i w oparciu o poziomy ft3 i 4 dawkowanie sobie hormonu. Dodam, ze tsh
                po porodzie długo pozostaje niewiarygodne, pamiętaj o tym np. ja 3,5 m-ca po
                porodzie miałam tsh 0,00 coś tam, a ft3 i 4---ujemne....
                Tsh robię dla lekarza, a dla siebie ft3 i 4.

zdrówka, udanego porodu (natura czy cc?)i oczywiście super zdrowej dzidzi
                (chlopiec czy dziewczynka?)

• eliza582 Re: tydzień 36 28.07.10, 09:45
                  dziękuję za podpowiedzi smile
                  Tak naprawdę dobrze by było gdybym wogóle nie zmieniała dawki, ale się trochę
                  przestraszyłam, bo bolało mnie w mostku i nie wiedziałam czy to serce czy
                  poprostu coś innego.
                  Teraz po zmniejszeniu Euthyroxu do 137 czuję, że jest ok, jestem spokojniejsza,
                  ręce mi się nie trzęsą, puls 85, ale ciśnienie jakoś się rozjechało 120 parę na
                  60 parę. Ciężko to wszystko połapać jak do tego dochodzi ciąża i objawy z nią
                  związane.

Jeszcze jedno pytanie o ile trzeba zmniejszyć zaraz po, czy to ma być 30%, czy
                  50% i dopiero od tego wyjść i badać.
                  Madziula daj znać.
                  ps. będzie chłopak (drugi, a parkę już mam smile) stawiam na naturę, lubię porody smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka