Dodaj do ulubionych

Interpretacja wyników- proszę o pomoc

04.09.10, 17:26
Witam i bardzo proszę o interpretację wyników.
Od marca czuję się źle i własną rękę zupełnie przez przypadek postanowiłam sobie zrobić badania na tarczycę

Wyniki- marzec 2010
TSH-4,29 (0,27-4,20)
FT4- 1,16 (0,9-1,7)
FT3 2,92 (2,57-4.43)
Lekarz pierwszego kontaktu kazał dorobić badania przeciwciał i skierował mnie do endokrynologa ( w międzyczasie doszły problemy z miesiaczką- konkretnie jej brak)

P/C anty-TG 134,3 (<115)
P/C anty-TPO 72,3 ( 0,0- 34)

Endokrynolog zalecił Eutyrox 25 przez miesiąc i przez kolejny na zmianę Eutyrox 25 i 50 i kazał pojawić się za 2 miesiace z badaniem TSH i FT4

W maju wyniki:
TSH- 4,2
FT4- 1,07 (0,9—1,7)
FT3 2,75 (2,57-4.43)

W czerwcu od endokrynologa padło słowo, Hasimoto i tyle…Żadnych informacji co to jest, jak się leczy..Lekarstwa- Eutyrox 50 przez 2 miesiace i to wszystko

Wyniki sierpień 2010
TSH- 3,91 (0,27-4,20)
FT4 0,97 (0,9-1,7)
FT3 2,61 (2,57-4,43)

endokrynolog po zobaczeniu wyników zwiększył dawka Eutyroxu do 75. Tyle tylko ze ja po tym leczeniu czuję się coraz gorzej. Coraz bardziej bola mnie mięsnie , miesiączka szaleje, coraz bardziej wypadają mi włosy, serce kołacze czasami jak oszalałe, coraz trudniej wstać i mieć energie na cały dzień, Ogólnie czuje się jak jakaś wyjątkowo schorowana i marudząca starsza osoba a mam 30 lat.

Znaczne chyba szukac innego lekarza. Póki co bardzo proszę o interpretację wyników i porady jak dalej sie leczyć i czy samemu zwiększyć dawkę ( na przyjęcie do lekarza trzeba czekać ponad 2 miesiące a ja jakoś chciałabym przeżyć w przynajmniej nie gorszej formie niż dziś

Pozdrawiam

Obserwuj wątek
    • madziulaw Re: Interpretacja wyników- proszę o pomoc 04.09.10, 19:38
      masz spora niedoczynność o czym świadcza wszystkie wyniki (przeliczaj na
      procenty) ft3 i ft4 bliskie zera, daj spokój - kiepsko jest.
      lekarz dobrze zrobil podnosząc ci dawke,tyle, ze dobrze zwiekszać dawkę
      sukcesywnie np. podwyższyć o 12,5 i dopiero w kolejnym tygodniu o kolejne 12,5
      lub jeszcze chwilke rozciągnąć w czasie podniesienie (zależy jak się znosi
      podwyzszanie -ja np. podwyższam o 6,25 choć raz mialam takie wyniki jak ty i
      podniosłam od razu o 25 i było super)

napewno musisz zbadać ferrytynę, b12.tu moze tkwić przyczyna również.

codziennie łykaj prenatal classic -jest w nim dużo kwasu foliowego, żelaza, bo
      to dla kobiet w ciąży, ale dla hashimotek jest tam idealna ilość witamin.
      • dreams102102 Novothyral- pytanie 28.09.10, 15:42
        Dzieki za podpowiedzsmile

Zrobiłam badanie
        ferrytyna 18,9 ( 15-150)
        wit B12 391 (90-663)

i zmieniłam lekarza na polecanego na tym forum.
        W związku z tym mam pytanie - czy Novothyral zawiera laktozę ( bo ja niestety jestem uczulona)
        a lekarz pomimo poszukiwań w swojej medycznej księdzesmile
        też nie potrafił mi tego powiedzieć.
        Póki co biorę Letrox 50/75 co drugi dzień i mam się dowiedzieć o ten Novothyral więc bardzo proszę o pomoc
        Pozdrawiam
        • aleksandra_01 Re: Novothyral- pytanie 28.09.10, 22:32
          Witaj

>Wyniki sierpień 2010
          >TSH- 3,91 (0,27-4,20)
          >FT4 0,97 (0,9-1,7) 8%
          >FT3 2,61 (2,57-4,43) 2%

zacznijmy od tego, że hormony powinny być w górnej granicy normy tj. około 60-80% oba.
          wtedy Twoje samopoczucie powinno być dobre. przy takich wynikach jak masz teraz,
          to dziwię się, że masz siłę siedzieć przed komputerem.

Zrobiłam badanie
          ferrytyna 18,9 ( 15-150)
          wit B12 391 (90-663)

ferrytyna jest bardzo niska i proponowałabym od razu udać się do hematologa
          po kroplówki z żelazem. oczywiście możesz próbować podnieść ferrytynę
          tabletkami z żelazem, ale to może trwać. przy takim wyniku to tylko tabletki
          na receptę, w tych bez recepty jest za mało żelaza.
          poziom b12 jest w porządku.

> W związku z tym mam pytanie - czy Novothyral zawiera laktozę ( bo ja niestety j
          > estem uczulona)
          > a lekarz pomimo poszukiwań w swojej medycznej księdzesmile

tak, novothyral zawiera laktozę. jest o tym informacja w ulotce leku.
          jest to jednak jedyny w Polsce lek zawierający t3, nie ma zamiennika.
          pytanie czy novothyral jest Ci potrzebny. Twoim problemem na teraz
          jest zdecydowanie za mała dawka Letroxu, co do przemiany t4 do t3
          nie wiele jeszcze można powiedzieć. novothyral sprawdza się u osób,
          które mają dużą różnicę pomiędzy ft4 i ft3 np. ft4 80% a ft3 20%.

> Póki co biorę Letrox 50/75 co drugi dzień i mam się dowiedzieć o ten Novothyral

ja bym proponowała na razie darować sobie novothyral,
          a zająć się letroxem. niepotrzebnie przez tak długi czas jesteś
          na stosunkowo niskich dawkach. dorosła osoba zazwyczaj przyjmuje
          od 100 do 200mcg, a są i takie osoby które potrzebują jeszcze więcej.
          to kwestia indywidualna. proponuję zacznij od jutra brać codziennie 75,
          a następnie po 3 dniach do 75 dodaj 1/4 z 50 czyli 12,5 i po kolejnych
          3 dniach 75 plus 1/2z 50 czyli 25 - to już będzie 100 i po np. tygodniu
          znów zwiększ o 12,5 i znów o 12,5, aż dojdziesz do 125mcg
          i na tej dawce zostań miesiąc, zrób badania i dalej zwiększaj,
          bo 125 to też będzie za mało. myślę, że dojdziesz do 200mcg.
          i koniecznie coś trzeba zrobić z ferrytyną, anemia też daje objawy.

a.
          • rosteda Re: Novothyral- pytanie 30.09.10, 00:08
            Tak jak napisala Aleksandra jestes w duzej niedoczynnosci i dlatego czujesz sie tak zle.
            Zgadzam sie ze wszystkim co napisala tylko nie z tak szybkim zwiekszaniem dawki.
            Co 3 dni zwiekszajac dawke mozna dostac objawow nadczynnosci z powodu za szybkiego zwiekszania dawki co jest tak samo nieprzyjemne jak prawdziwa nadczynnosc.
            Radze dawki zwiekszac najszybciej co dwa tygodnie a nawet jak sama poczujesz sie gorzej to co 3 tygodnie.
            Organizm musi sie przyzwyczaic do tego czego mu brakowalo i to trwa.
            Po dojsci do dawki 125µg odczekaj 6 tygodni i zrob badania nie biorac w tym dniu tyroksyny.
            Tyroksyne wez dopiero po pobraniu krwi.
            • dreams102102 co teraz?? 12.10.10, 17:37
              Niestety mam problemy ze zwiększeniem dawki juz przy 75 Letroxu. Po 3 tygodniach stosowania na zmianę 50 i 75 mam ogromne bóle głowy i zwiększyło mi się ciśnienie. Nagle cisnienie skoczyło z 110/70 do 140 na 90 i teraz generalnie już nie bardzo wiem co mam dalej robić.???

Pozdrawiam
              • rosteda Re: co teraz?? 12.10.10, 23:52
                Bylas z tymi ostatnimi wynikami u lekarza?
                Juz w pierwszym poscie pisalas ze masz trudnosci ze zwiekszaniem.
                Pisalas tez ze endokrynolog juz w sierpniu zlecil ci dawke 75µg tyroksyny a teraz piszesz ze od 3 tyg bierzesz 50µg/75µg co drugi dzien zmiennie.
                Wiec jak to jest?
                Odpisalam ze trzeba to robic bardzo powoli i malymi dawkami.
                Sa osoby ktore maja powyzszone cisnienie po zwiekszaniu dawek i musza brac czasami przez jakis okres leki na nadcisnienie wiec radze isc do lekarza i powiedziec o tym.
                Poczytaj troche forum.
                • dreams102102 co teraz?? 16.11.10, 16:53
                  U lekarza trzeba być więc co 2 miesiace jestem. Jednak więcej uczę się z tego forum i dziękuję wszystkim, którzy chcą się dzielić swoją wiedzą.
                  Dlugo nie pisałam, bo wskutek zmiany leku z eutyroxu na letrox i bardzo powolnej zmianie przechodzenia na kolejne dawki do 75 okazało ze niestety dalej nie da rady.Koszmarne bole głowy, wysokie ciśnienie, rozchwianie emocjonalne, jakieś palpitacje serca. Ponad tydzień dochodziła do siebie A lekarz na to: Proszę spróbować na nowo letrox od dawki 25 i co 3 tygodnie zwiększać. Wiec znowu zaczełam od nowa, ale teraz już przy dawce 50 mam ten sam problem ból głowy itp.

Postanowiłam zrobić badania i zapisałam się do innego lekarza, ale mam pytanie?
                  Już wiem, ze eutyrox, letrox, novothyral (ze względu na laktozę) odpada.
                  Jakie inne lekarstwa pozostają?? Czy to będzie np thybon??
                  Pytam dlatego, bo chciałabym wiedzieć na co sie nastawić u lekarza i by zastosował właściwa kurację , bo koleje miesiące lecą a ja jak mam złe wyniki i formę też kiepską.

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc
                  • aleksandra_01 Re: co teraz?? 16.11.10, 17:54
                    > ej zmianie przechodzenia na kolejne dawki do 75 okazało ze niestety dalej nie d
                    > a rady

to może zwiększaj o 6,25 (tj 1/4 z tabletki 25) co tydzień lub co dwa tygodnie.

> a rady.Koszmarne bole głowy, wysokie ciśnienie, rozchwianie emocjonalne, jakieś
                    > palpitacje serca.

zrobiłaś coś z tą bardzo niską ferrytyną?
                    możesz brać magnez, on pomoże uspokoić serce.

> Już wiem, ze eutyrox, letrox, novothyral (ze względu na laktozę) odpada.
                    > Jakie inne lekarstwa pozostają??

letrox nie zawiera laktozy. a novothyral póki co i tak nie jest dla Ciebie.

za szybko byś chciała, żeby wszystko było ok. więcej - niestety - cierpliwości.
                    bierz letrox, pomalutku zwiększaj o 6,25, uzupełniaj żelazo, bierz magnez
                    i wszystko wróci do normy. potrzeba czasu.

a.
                    • dreams102102 Re: co teraz?? 19.11.10, 15:16
                      Ferrtytna trochę skoczyła do góry. Od miesiaca biorę 2x dziennie Sorbifer Durules (więcej nie da rady). Dzisiejszy wynik to 29,6. (13.150)
                      Wiem jeszcze trzeba suplementować dalej żelazo, ale póki co wazne że wynik rośnie.

Martwi mnie duży wynik kortyzolu. Zupełnie przez przypadek zrobiłam badanie ( a raczej przez sugestie na forum by sprawdzac stan nadnerczy) i mój wynik wynosi 18.65 (6,2-19,4 rano). Czytałam na forum ze to może być też wynik stresu przed pobraniem krwi ale mimo to to chyba duży wynik. Jaki jeszcze można zrobić wynik by sprawdzić stan nadnerczy??

• aleksandra_01 Re: co teraz?? 19.11.10, 17:34
                        > Wiem jeszcze trzeba suplementować dalej żelazo, ale póki co wazne że wynik rośn
                        > ie.

ja zaczynałam z 1% ferrytyną, po ponad roku sorbiferu jest w połowie normy.
                        teraz wiem, że mogłam pójść po kroplówkę z żelazem i się nie męczyć tabletkami.

> Martwi mnie duży wynik kortyzolu. Zupełnie przez przypadek zrobiłam badanie ( a
                        > raczej przez sugestie na forum by sprawdzac stan nadnerczy) i mój wynik wynosi
                        > 18.65 (6,2-19,4 rano)

ależ, to nie jest powód do zmartwień, to bardzo dobry wynik.
                        rano jest najwyższe stężenie kortyzolu i to znaczy, że nadnercza
                        dobrze działają. stres oczywiście też ma wpływ.
                        jak chcesz mieć większą pewność, to możesz zbadać kortyzol
                        w dobowej zbiórce moczu, wtedy wyeliminujesz stres.

a.
                        • dreams102102 nowe wyniki 24.05.11, 07:00
                          Bardzo proszę o interpretację wyników:

FT 3 2,75 ( 2,57-4,43) - 9,68%
                          FT4 1,19 (0,9-1,7) -36,25%

Biore 15 kropli L+Thyroxin Hennig tropfen - czyli 75 mg tyroksyny

Pozdrawiam
                          • aleksandra_01 Re: nowe wyniki 24.05.11, 14:16
                            > FT 3 2,75 ( 2,57-4,43) - 9,68%
                            > FT4 1,19 (0,9-1,7) -36,25%
                            >
                            > Biore 15 kropli L+Thyroxin Hennig tropfen - czyli 75 mg tyroksyny

widać, że masz za małą dawkę, a oprócz tego problem z przemianą z t4 do t3.

a.
                            • dreams102102 kolejne wyniki - czerwiec 2011 01.08.11, 11:56
                              I po 2 miesiecznej przerwie kolejne wyniki

TSH 0.50
                              FT3 -2.50 ( 2.57-4.43) - 3.76%
                              FT4- 1.23 (0.9-1-7) - 41.25%

ferrytyna 30.76 ( 13-150)

Biorę 18 kropli L+Thyroxin Hennig tropfen - czyli 90 mg tyroksyny

Juz wiem ,ze mam złą przemianę t4 na t3, zresztą czuję sie fatalnie.

Czy oprócz selenu powinnam myśleć nad właczeniem Thybonu- lekarz sugerował mi to już wcześniej, ale ja się trochę tego obawiałam?
                              Sama nie wiem co robić?
                              Pozdrawiam
                              • aleksandra_01 Re: kolejne wyniki - czerwiec 2011 01.08.11, 12:44
                                > Czy oprócz selenu powinnam myśleć nad właczeniem Thybonu- lekarz sugerował mi t
                                > o już wcześniej, ale ja się trochę tego obawiałam?

tak, ja bym włączyła. i tak będziesz musiała zająć się poprawieniem przemiany,
                                ale będziesz się mniej męczyć.

ferrytynę nadal masz bardzo niską.
                                przydałoby się powtórzyć badanie wit b12.

możesz brać selen.

a.
                                • dreams102102 Re: kolejne wyniki - czerwiec 2011 01.08.11, 13:28
                                  Bardzo dziękuję za odpowiedź.

Mam Thybon 20 - czy na początek wystarczy spróbować 5µg??? Rozumiem że dawki z kroplami L-throxin na razie nic nie muszę zmieniać.
                                  Po jaki czasie powinnam zrobić kontrolne badania?( oczywiście jak już będę brać ten Thybon + L-Thyroxin)

I jeszcze wyniki elektrolitów:
                                  Na- 142 (135-153)
                                  K- 3.9 ( 3.5-5.3)
                                  Cl- 105 ( 96- 108)
                                  Mg 1.91 ( 1.58- 2.55)
                                  • aleksandra_01 Re: kolejne wyniki - czerwiec 2011 01.08.11, 14:17
                                    > Mam Thybon 20 - czy na początek wystarczy spróbować 5µg??? Rozumiem że daw
                                    > ki z kroplami L-throxin na razie nic nie muszę zmieniać.

możesz tak zacząć. Jeśli l-throxin to samo t4, to chyba nie musisz nic zmieniać.

> K- 3.9 ( 3.5-5.3)

trochę niskie.

a.
                                    • dreams102102 Re: kolejne wyniki - sierpień 2011 26.08.11, 14:27
                                      Włączyłam 5 mg Thybonu( t3) i do 100 mg podniosłam dawkę L-thyroxinn Hennig tropfen (t4)
                                      Po 3 tygodniach nowe wyniki:

FT3 2,95 (2,57-4,43) 21%
                                      FT4 1,51 ( 0,9-1,7) 77%
                                      TSH 0,06 (0,27- 4,20)

Przyznaję że czuję się o niebo lepiej od poprzednich wyników, martwi mnie tylko tak niskie TSH i nie wiem co mam z tym zrobić???
                                      Bo teraz nie wiem czy mogę pozostać juz ptzy tych dawkach T3 i T4 czy coś zmieniać?

Kolejne wyniki to witamina B12 -422 ( 191-663) 53%
                                      Potas - 3,7 (3,5-5,3) 11% ciągle spada pomimo suplemantacji ( ale wydaje mi sie że za mało biorę tego potasu)
                                      Magnez 1,86 ( 1,58- 2,55) 29%

Bardzo chciałabym prosić również o link ( nigdzie nie mogę znaleźć ) wątku dotyczącego w jakich przedziałach czasowych brać leki, jaki musi być odstęp czasowy pomiędzy poszczególnymi lekami np. tarczycowymi, żelazem , selenem

• milaemalka Re: kolejne wyniki - sierpień 2011 26.08.11, 14:46
                                        Jeżeli włącza sie czyste T3 Tsh spada.Jeżeli chcesz poprawic przemianę to bierz selen gpdzinę do dwóch po zażyciu L-thyroxinny. Zelazo bierz np przed obiadem lub przed kolacją
                                        • milaemalka Re: kolejne wyniki - sierpień 2011 26.08.11, 14:58
                                          Jeśli nie bierzesz radziłabym magnez też brać
                                      • aleksandra_01 Re: kolejne wyniki - sierpień 2011 26.08.11, 15:19
                                        > Włączyłam 5 mg Thybonu( t3) i do 100 mg podniosłam dawkę L-thyroxinn Hennig tro
                                        > pfen (t4)
                                        > Po 3 tygodniach nowe wyniki:
                                        >
                                        > FT3 2,95 (2,57-4,43) 21%
                                        > FT4 1,51 ( 0,9-1,7) 77%
                                        > TSH 0,06 (0,27- 4,20)

l-thyroxinn już nie zwiększaj. zwiększać możesz za to thybon. tak, żeby ft3 też było ok 77%.
                                        tsh już takie niskie będzie i nic się z tym nie da zrobić, no chyba że odstawić t3,
                                        ale to też nie jest dobre wyjście.

a.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka