09.02.11, 17:41
Czy po zwiększeniu dawki euthyroxu mogą nasilić się zaparcia? Brałam 50mg, teraz 75mg i mam problem z wypróżnieniem. Czy to może być coś innego?
Obserwuj wątek
    • kadaos Re: Zaparcia 09.02.11, 17:49
      Zaparcia towarzyszą niedoczynności,jeśli masz nieuregulowane hormony tarczycy. Zmiana dawki euthyroxu nie ma znaczenia dopóki nie wyrównasz ft3, ft4 to niestety mogą Ci dokuczać.
    • pies_z_laki_2 Re: Zaparcia 14.05.14, 21:25
      Wracamy do tematu zaparć? Oto kilka sposobów:

"wypić 1 łyżeczkę dziennie octu estragonowego na poprawienie trawienia, pozbycie się uporczywych zaparć, grzybów i niektórych pasożytów układu pokarmowego."
      - www.poradnikzielarski.pl/ziola-lecznicze/estragon-artemisia-dracunculus.html

"Magnez a zaparcia
      Związki magnezu są często wykorzystywane w przewlekłych zaparciach jako środki przeczyszczające. Najnowsze badania wskazują jednak, że nie powinny one być systematycznie zażywane przez dzieci, ponieważ codzienne długoterminowe stosowanie tlenku magnezu może w młodym wieku prowadzić do hipermagnezemii. Młody wiek powinien zatem zostać uznany za czynnik ryzyka wystąpienia hieprmagnezemii w przebiegu leczenia przewlekłych zaparć u dzieci [11]."
      - dolinabiotechnologiczna.pl/nowe-doniesienia/diagnostyka-nowosci/tajemnica-magnezu-czesc-druga/
      (11 = - www.wjgnet.com/1007-9327/full/v17/i6/779.htm )

"Siemię lniane = stosowanie wewnętrzne:
      Siemię lniane jest spożywane najczęściej po namoczeniu całych ziaren lub ich rozgnieceniu. Może to być również wywar lub mączka jako dodatek do wielu potraw. Praktycznie nie ma smaku, ewentualnie przy postaci zmielonej jest to posmak delikatnie gorzkawy. Siemię jest spożywane nie tylko przez człowieka, ale także dodawane do karmy zwierzęcej, np. dla psów, aby przeciwdziałać zaparciom."
      - pl.wikipedia.org/wiki/Siemi%C4%99_lniane

Na pewno pomaga zmiana diety, picie ziół (nie chodzi o zioła przeczyszczające!) i wody, no i oczywiście uregulowanie poziomu hormonów tarczycowych. Podobno pomaga jedzenie suszonych śliwek, albo rodzynek z pestkami, dodawanie otrębów do wszystkiego (uwaga, nadmiarem można podrażnić sobie jelita), pływanie, brzuszki, codzienne kręcenie hula-hop i ruch ogólnie rzecz biorąc smile Pewnie pomaga wszystko po trochu smile

(Nie polecam przewlekłego stosowania środków przeczyszczających, ziołowych, czy jakichkolwiek innych.)

Podpowiecie coś jeszcze?

• hashitess Re: Zaparcia 14.05.14, 22:32
        w/g mnie - nic dodać, nic ująć.
        • ola_dom Re: Zaparcia 15.05.14, 09:29
          Ja dodam jedynie - uporczywie i do znudzenia - że jako zapraciuch z długoletnim doświadczeniem miałam okazję wypróbować pewnie wszystko...
          Po otrębach zatykało mnie jeszcze bardziej - bo, jak się okazało, mam celiakię, która u mnie objawia się właśnie zaparciami, a wszystkie dostępne otręby są glutenowe.
          Siemię pomagało albo nie.
          Ruch, picie wody, śliwki - jak wyżej.
          Octu nie próbowałam.

W końcu uznałam, że na to, czy się załatwię, czy nie, nie ma większego wpływu to, co spożywam, tylko to, w jakim jestem stanie psychiczno-emocjonalnym.

I właśnie mniej więcej wtedy przeczytałam na którymś z tutejszych forów o MAGNEZIE. Od zawsze wiedziałam, że warto go łykać, choć nie miałam specjalnego przekonania i motywacji - bo nie zauważałam po nim specjalnych efektów. Pewnie dlatego, że łykałam dawkę zalecaną na opakowaniu - czyli jakieś minimalne byle co.
          Nie twierdzę, że na każdego zadziała magnez i tylko magnez. Ale na mnie NIC nie działa tak skutecznie, a zarazem bez ubocznych przykrości.
          A przecież nie jest tajemnicą, że magnez ma wielki wpływ na psychikę, prawda?
          A nawet jak u kogoś nie to jest problemem, to i tak magnez powinien pomóc. Zdaje się, że po prostu rozluźnia mięśnie, pewnie także te w jelitach?
          • pindzia.lindzia Re: Zaparcia 16.05.14, 20:42
            Dobrze wiercisz ola_dom!

Euthyrox podnosi FT4, ale potrzebuje do tego... magnezu! Więc pojawiają się zaparcia i inne historie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka