Dodaj do ulubionych

BŁAGAM POMÓŻCIE....

06.03.11, 15:06
Witam.
Od paru lat zmagam się z typowymi niedoczynnosciowymi objawami, w końcu postanowiłam wybrać się do endokrynologa. Moje wyniki z grudnia 2010:
TSH 3,94 (0,27-4,2)
ATG 10 (0-100)
ATPO 13,04 (0-40)
w zasadzie wszystko w granicach normy. tylko objawy były typowe, naprawde podrecznikowe dla niedoczynności. Endokrynolog zlecił usg na którym wyszło:
Gruczoł tarczycowy położony typowo, niepowiekszony o wym. ok.:
LxBxD - pr płat ok. 4,4x1,8x1,4cm, lewy płat 4,0x1,5x1cm, cieśń D-0,3cm
tarczyca normoechogenna - lewy ppłat o nieregularnym lekko plamistym rozkładzie echa - bez guzków. Okoliczne węzły chłonne niepowiekszone. Nie można wykluczyć choroby autoimmunologicznej.
Czy może to mimo wszystko oznaczac, że mam hashimoto????
endokrynolog nie użył nigdy bezpośrednio tego zwrotu, mówił tylko o zapaleniu tarczycy, ale z tych nerwów nie wypytywałam o więcej, dopiero w domu zaczęłam wertować strony www w poszukiwaniu informacji.
Dodam jeszcze, że dostałam euthyrox n50, który brałam przez dwa miesiące, po jednej tabletce co rano (pełna dawka). Niestety nie chudłam w ogole, a w ciagu ostatnich kilku miesiecy przytyłam 10kg, chociaz codziennie po 2h cwiczę, biegam, jezdze na rowerze + 1000 kcal w ciągu dnia i żadnych rezultatów. jeszcze pół roku temu wazyłam 50kg, a teraz ważę 60.....tragedia. Zdawałoby sie, ze badanie laboratoryjne i usg, nie wskazuja na jakies skrajne zaburzenia, a objawy niestety nie chca ani na troche wrocic do normy. Jestem moze troche mniej senna, skora jest mniej sucha, wrocil mi okres, ale wciaz meczy mnie moj metabolizm, ciagle zaparcia....Martwie sie, bo nie wiem czy mam czy nie mam hashimoto. Ostatnio chcialam sprawdzic tsh i ft4 i wyszlo juz o wiele lepiej:
tsh - 1,2
ft4 - 17,6
w zasadzie wzorowe badanie, objawy nie ustepuja, dostalam na poczatku marca novothyral 75, poki co mam brac pol tabletki, bo z tego, co wiem poza tyroksyna (75) maja jeszcze ft3 (15). Czekam na nastepna wizyte, ale niecierpliwie sie i prosze o pomoc... zwlaszcza w kwestii hashimoto.
bede bardzo wdzieczna za kazda opinie.
Obserwuj wątek
    • aleksandra_01 Re: BŁAGAM POMÓŻCIE.... 06.03.11, 15:38
      Witaj

> Gruczoł tarczycowy położony typowo, niepowiekszony o wym. ok.:
      > LxBxD - pr płat ok. 4,4x1,8x1,4cm, lewy płat 4,0x1,5x1cm, cieśń D-0,3cm

pp 5,5ml
      pl 3ml
      cała tarczyca 8,5ml

a lekarz nie powiedział, że masz za małą tarczycę ? powinna być 13-18ml

> tatnich kilku miesiecy przytyłam 10kg, chociaz codziennie po 2h cwiczę, biegam,
      > jezdze na rowerze + 1000 kcal w ciągu dnia i żadnych rezultatów.

nie dziwne. chciałabyś od razu, pierwszego dnia leczenia chudnąć a uzupełnienie się
      hormonów trwa. szczególnie jak się rzadko robi badania. Intensywne ćwiczenia
      fizyczne (i umysłowe) "zużywają" hormony tarczycy, więc Tobie zamiast uzupełniać się
      w komórkach to uciekają w trakcie ćwiczeń. Poza tym jak jesteś na diecie, głodówce,
      to tym bardziej blokuje się metabolizm - organizm zmniejsza spalanie, gdyż
      wie, że musi przetrwać trudny czas zmniejszonej ilości pożywienia. To jest efekt ewolucyjny,
      pomyśl o ludziach prehistorycznych, żyjących w jaskiniach - oni musieli przetrwać
      nawet gdy przez jakiś czas mieli mało jedzenia, wtedy ich organizmy powoli
      "korzystały" z zapasów tkanki tłuszczowej by na dłużej starczyło.
      Chudnięcie następuje, gdy organizm ma dużo dobrego, odżywczego jedzenia
      i nie musi "martwić się" że tego jedzenia zabraknie.

> tsh - 1,2
      > ft4 - 17,6

nie można ustalać leczenia na podstawie tylko tsh i ft4.

> w zasadzie wzorowe badanie, objawy nie ustepuja, dostalam na poczatku marca nov
      > othyral 75, poki co mam brac pol tabletki

jeśli jeszcze nie zaczęłaś brać novo to najpierw zbadaj z jednego pobrania ft4 i ft3
      inaczej w ogóle nie wiadomo, czy Tobie jest potrzebny novothyral!
      nie rozumiem jak można przepisać novothyral nie badając wcześniej poziomu ft3!
      i jak można tak w ciemno zgadywać dawkę, zgadywać - bo nie masz żadnych
      danych na podstawie których można by dobrać novothyral. błąd, duży błąd.

> Dodam jeszcze, że dostałam euthyrox n50
      > othyral 75, poki co mam brac pol tabletki

czyli masz brać mniejszą dawkę tyroksyny. w euthyroxie było 50 mcg tyroksyny (T4),
      w połówce 75 novo będzie tylko 37,5 tyroksyny (T4), a Twój wynik ft4 przesadnie dobry
      wcale nie był. Zawsze podawaj normy do wyników.
      myślę, że po tej zmianie będziesz czuła się jeszcze gorzej, bo ft4 spadnie, a ft3
      pewnie za bardzo się podniesie i będzie jeszcze większa niedoczynność.

> e zaparcia....Martwie sie, bo nie wiem czy mam czy nie mam hashimoto.

leczenie i tak jest takie samo. Przeciwciał nie miałaś wysokich, więc nie mają
      one dla Ciebie aż takiego znaczenia. Mała tarczyca wskazuje na Hashimoto.

zbadaj sobie ferrytynę (nie żelazo!), witaminę b12 i witaminę D.

a.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka