Dodaj do ulubionych

WYNIKI CÓRKI 13 LAT

06.05.11, 09:59
Witajcie,
sama choruje na Hashi, córka ma stwierdzone wole niedoczynne, więc suplementujemy Euthyrox 25 , choć jak się przyznała nie bierze go codziennie z uwagi na złe samopoczucie: poci się, ręce sine, mokre, budzi sie w nocy z gorąca.
Jest pod opieka lekarza endoktynologa dziecięcego, do którego jedzemy jutro z wynikami:
TSH: 2,4352 [n:0,3500-4,9400]
FT3: 3,61 [n:1,71-3,71] - 95%
FT4: 1,09 [n:0,7-1,48]-50%
Ponieważ ma nienaturalnie sine ręce(jakby nosiła bordowe rękawiczki), pocące się i zimne, pani dermatolog, u której byłyśmy a propos usunięcia brodawek ciekłym azotem, zwróciła na to uwagę mówiąc, iż mozliwe , że ma chorobę Raynoda (jakaś choroba autoimmunologiczna) -dokładnie nie wiem, ale coś z reumatycznych chorób. Ze zleconych badań przez pediatrę, które zrobiłam:
ASO:163 [n:200]
RF: <20 [n:30]
OB: 3[n:12]
rozmaz krwi met.Schilinga: gran kwasochłonne: 1 [n:3-8]
Limfocyty: 43 [n:15-45]
Monocyty: 7 [n:3-8]
z morfologii niskie ma eozynofile: 2,4 [n:3-8]
Proszę powiedzcie mi, co sądzicie? Czy zwiększyć E? Jak jej przemówić do rozumu, że zażywanie E tylko jej pomoże? Ot durny wiek...
Obserwuj wątek
    • rosteda Re: WYNIKI CÓRKI 13 LAT 06.05.11, 23:00
      kaskanow-70 napisała:

      > Witajcie,
      > sama choruje na Hashi, córka ma stwierdzone wole niedoczynne,

      Jesli ty masz Hashimoto to jest bardzo duze prawdopodobienstwo ze i twoja corka ma Hashimoto a nie wole niedoczynne.
      Do pelnego rozpoznania potrzebne sa badnia przeciwcial TPO i TG oraz USG.
      Jesli jeden lekarz nie umie tego rozpoznac to nalezy isc jeszcze do innego a nie dac sie zbyc -wole niedoczynne.

      > więc suplementujemy Euthyrox 25 ,

      I tak dobrze ze dostala przy twoim Hashimoto Euthyrox a nie jod.

      > choć jak się przyznała nie bierze go codziennie z uwagi na złe
      > samopoczucie:

      A czy zle samopoczucie nie jest spowodowane nieregularnym braniem Euthyroxu?
      Czemu matka nie kontroluje dziecka?

      > poci się, ręce sine, mokre, budzi sie w nocy z gorąca.

      Dziewczyna dojrzewa i hormony plciowe tez maja udzial w zwiekszonym poceniu sie.
      A sa osoby ktore wlasnie maja zwiekszone pocenie sie w niedoczynnosci.

      > Jest pod opieka lekarza endoktynologa dziecięcego, do którego jedzemy jutro z w
      > ynikami:
      > TSH: 2,4352 [n:0,3500-4,9400]
      > FT3: 3,61 [n:1,71-3,71] - 95%
      > FT4: 1,09 [n:0,7-1,48]-50%

      Wyniki sa adekwatne do nieregularnego przyjmowania Euthyroxu.

      > Ponieważ ma nienaturalnie sine ręce(jakby nosiła bordowe rękawiczki), pocące si
      > ę i zimne, pani dermatolog, u której byłyśmy a propos usunięcia brodawek ciekły
      > m azotem, zwróciła na to uwagę mówiąc, iż mozliwe , że ma chorobę Raynoda (jaka
      > ś choroba autoimmunologiczna) -dokładnie nie wiem, ale coś z reumatycznych chor
      > ób.

      Zespol Raynaud moze wystepowac jako zespol pierwotny i jako wtorny w wyniku innych chorob.
      de.wikipedia.org/wiki/Raynaud-Syndrom
      Zespol ten jest bardzo dobrze opisany w niemieckiej Wikipedii.
      www.gefaesserkrankung.at/raynaud/index.htm
      W tym artykule bardzo dobre rady daje profesor z Austrii jak rowniez podaje najnowsze metody leczenia.
      Dobrze by bylo zeby ktos ci przetlumaczyl ten artykul albo sprobuj przez google.

      > Ze zleconych badań przez pediatrę, które zrobiłam:
      > ASO:163 [n:200]
      > RF: <20 [n:30]
      > OB: 3[n:12]
      > rozmaz krwi met.Schilinga: gran kwasochłonne: 1 [n:3-8]
      > Limfocyty: 43 [n:15-45]
      > Monocyty: 7 [n:3-8]
      > z morfologii niskie ma eozynofile: 2,4 [n:3-8]

      Te wyniki ktore podalas wyzej sa prawidlowe ale to wcale nie znaczy ze wyklucza to inne choroby.
      Raczej powinnas pojsc do reumatologa zeby wyjasnic przyczyne tego zespolu bo pediatra zlecil tylko podstawowe wyniki a tych wynikow w kierunku chorub reumatycznych jest bardzo duzo i tylko bedzie mogl to dobrze zdiagnozowac reumatolog.
      Wazne jest aby twoja corka zostala tez przebadana przez okuliste (zapalenie teczowki, czy tez inne zmiany w oku).

      > Proszę powiedzcie mi, co sądzicie? Czy zwiększyć E?

      Po co zwiekszac jak do tej pory bierze nieregularnie.

      > Jak jej przemówić do rozumu
      > , że zażywanie E tylko jej pomoże? Ot durny wiek...

      Jesli bedziesz sama tlumaczyla brak odpowiedzialnosci u corki "durny wiek" to nigdy nie nauczysz jej co znaczy odpowiadac za samego siebie.
      Troche pozno zaczynac w wieku 13 lat taka nauke.
      Teraz po prostu powinnas jej dokaladnie wytlumaczyc co to jest za choroba i ze bedzie ona juz zawsze jej towarzyszyla. Branie lekow to koniecznosc aby mogla normalnie funkcjonowac i uczyc sie. Ona musi o tym wiedziec.
      • kaskanow-70 Re: WYNIKI CÓRKI 13 LAT 13.05.11, 00:31
        Dziękuję Rosteda za odpowiedź.
        Badałam przeciwciała :
        Anty -TG: <10 [n: <64]
        Anty-TPO: 7,38 lU/ml [n:<26]
        Więc chyba to nie jest Hashimoto? Już sama nie wiem, bo ja miałam wyniki znacznie przekraczające normy.
        Wynik USG: prawy płąt tarczycy o wymiarach: 52,7x11,3x16,4 mm - objętość 9,766 ml, lewy płat :54,1x11,8x16,9-objętość :10,788 ml. Cieśń szerokości 4,2 mm,zmian ogniskowych w gruczole-guzów, zwapnień bien stwierdzono; przepływ (perfuzja) w doplerze tkankowym i mocy w normie, echostruktura prawidłowa,ślinianki w normie.
        WNioski: objętość tarczycy 20,554 ml wg wzoru na elipsoidę - 10,277 ml. Miernego stopnia powiększenie tarczycy.
        Endo na podstawie tego wyniku stwierdziła wole niedoczynne.
        Proszę powiedzcie, czy ona jest chora, czy mam się martwić, czy nie?
        Badania z grudnia 2010, kiedy włączona została suplementacja E25 wyglądały następująco:
        FT3 - 6,16 [n:3,93-7,7]
        FT4 - 17,66 [n:12,6-21]
        TSH - 2,64 [n:0,51-4,30]
        przeciwciała jak wyżej.
        Dodam jeszcze , że córa jeszcze nie miesiączkuje, chociaż jest wysoka - ponad 170 cm, waży 74 kg, ma piersi, owłosienie łonowe- wygląda na znacznie starszą.
        Podczas wizyty, endo stwierdziła, że skoro jeszcze nie miesiączkuje, a nie czuje się dobrze (tak twierdzi córa, że zaprzestała brać E, bo po nim się źle czuła- potliwość0, to możemy dać jej spokój na 6 miesięcy, ale gdyby już miesiączkowała, to należałoby ją zmusić do brania Euthyroxu.
        Już sama nie wiem, co o tym mysleć?? Poradźcie proszę.
        • hashi-tess Re: WYNIKI CÓRKI 13 LAT 15.05.11, 20:05
          kaskanow-70 napisała:

          > Dziękuję Rosteda za odpowiedź.
          > Badałam przeciwciała :
          > Anty -TG: <10 [n: <64]
          > Anty-TPO: 7,38 lU/ml [n:<26]
          > Więc chyba to nie jest Hashimoto? Już sama nie wiem, bo ja miałam wyniki znaczn
          > ie przekraczające normy.
          > Wynik USG: prawy płąt tarczycy o wymiarach: 52,7x11,3x16,4 mm - objętość 9,766
          > ml, lewy płat :54,1x11,8x16,9-objętość :10,788 ml. Cieśń szerokości 4,2 mm,zmia
          > n ogniskowych w gruczole-guzów, zwapnień bien stwierdzono; przepływ (perfuzja)
          > w doplerze tkankowym i mocy w normie, echostruktura prawidłowa,ślinianki w norm
          > ie.
          > WNioski: objętość tarczycy 20,554 ml wg wzoru na elipsoidę - 10,277 ml. Mierneg
          > o stopnia powiększenie tarczycy.


          napisz kiedy było wykonane to usg.
          Ja pewnie poszłabym do innego radiologa,
          aby potw. lub wykluczyć ten opis.



          > Endo na podstawie tego wyniku stwierdziła wole niedoczynne.
          > Proszę powiedzcie, czy ona jest chora, czy mam się martwić, czy nie?
          > Badania z grudnia 2010, kiedy włączona została suplementacja E25 wyglądały nast
          > ępująco:
          > FT3 - 6,16 [n:3,93-7,7]
          > FT4 - 17,66 [n:12,6-21]
          > TSH - 2,64 [n:0,51-4,30]
          > przeciwciała jak wyżej.
          > Dodam jeszcze , że córa jeszcze nie miesiączkuje, chociaż jest wysoka - ponad 1
          > 70 cm, waży 74 kg, ma piersi, owłosienie łonowe- wygląda na znacznie starszą.
          > Podczas wizyty, endo stwierdziła, że skoro jeszcze nie miesiączkuje, a nie czuj
          > e się dobrze (tak twierdzi córa, że zaprzestała brać E, bo po nim się źle czuła
          > - potliwość0, to możemy dać jej spokój na 6 miesięcy, ale gdyby już miesiączkow
          > ała, to należałoby ją zmusić do brania Euthyroxu.

          zmusić? może przecież wypluć.
          Córka powinna wiedzieć dlaczego powinna zażywać
          tyroksynę. Musi być świadoma swojego schorzenia.
          Brak miesiączki to również objaw niedoczynności.


          > Już sama nie wiem, co o tym mysleć?? Poradźcie proszę.


          proponuję powtórzyć usg i porozmawiać z córką
          o konieczności zażywania euthyroxu i w pierwszym
          okresie pilnować.
          • kaskanow-70 Re: WYNIKI CÓRKI 13 LAT 16.05.11, 19:52
            USG było zrobione pod koniec listopada 2010 r.
            Oczywiście już mam nauczkę i sama daję jej tabl. i pilnuję, aby ja połknęła.
            No ale co z tym USG ? Przeciwciał nie ma więc chyba Hashimoto jest wykluczone?
    • arronia Re: WYNIKI CÓRKI 13 LAT 13.05.11, 14:45
      > Ponieważ ma nienaturalnie sine ręce(jakby nosiła bordowe rękawiczki), pocące si
      > ę i zimne

      Mam objaw Raynauda (pierwotny, nie jako objaw innej choroby). Diagnostyka to zasadniczo kapilaroskopia - obejrzenie kapilar specjalnym "mikroskopem".

      Palce przy R. zwykle najpierw bieleją, potem jak krew wraca to się robią bordowe/fioletowe. Bieleją głównie przez zimno, u niektórych przez stres. Nie jestem pewna, czy ciągłe zbordowienie jest na na temat - choć na pewno do zbadania. Lepiej szybko ucapić przyczynę.

      Mi się Hashimoto najpewniej pojawiło właśnie w okolicy dojrzewania. Ale rozpoznanie i leczenie niestety parę lat później. Teraz myślę, że nieregularność (duuuża, długa, większa chyba niż przeciętnie) moich początków cyklu mogła mieć wiele wspólnego z niedoczynnością tarczycy. Dlatego IMHO b. warto u pokwitającej dziewczyny zająć się poważnie tematem.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka