Dodaj do ulubionych

interpretacja wyników

18.10.11, 13:02
Witam,
od dwóch lat mam zdiagnozowane Hashimoto. Przez ten czas doszłam do dawki 75 Eutyrox i utrzymuję TSH na poziomie 2,6.
Jednak ostatnio nie czułam się najlepiej więc postanowiłam zrobic badania na własną ręke bo wizyte mam dopiero u endokrynologa dopiero w grudniu.
To są wyniki:
TSH 2,635 (norma 0,35 - 5,50)
FT3 2,97 (norma 2,3 - 4,2) 35,26%
FT4 1,25 (norma 0,89 - 1,76) 41,38%

Nigdy wcześniej nie miałam robionych FT3 i FT4 ;/ jak mam interpretować te wyniki?

Dziekuję za pomoc.
Obserwuj wątek
    • aleksandra_01 Re: interpretacja wyników 18.10.11, 18:29
      Witaj

> od dwóch lat mam zdiagnozowane Hashimoto. Przez ten czas doszłam do dawki 75 Eu
      > tyrox i utrzymuję TSH na poziomie 2,6.

czemu utrzymywałaś tsh na poziomie 2,6?
      przecież nawet gdyby sugerować się samym tsh, to powinno ono być zbliżone do 1.
      tsh 2,6 to zdecydowanie za wysokie.

oczywiście ważniejsze od tsh są hormony produkowane przez tarczycę.

> FT3 2,97 (norma 2,3 - 4,2) 35,26%
      > FT4 1,25 (norma 0,89 - 1,76) 41,38%

to jest bardzo proste. jeśli ft3 i ft4 nie są powyżej połowy normy (czyli mniej jak 50%)
      to znaczy, że dawka euthyroxu jest za mała.

> Jednak ostatnio nie czułam się najlepiej więc postanowiłam zrobic badania na wł
      > asną ręke bo wizyte mam dopiero u endokrynologa dopiero w grudniu.

do grudnia jest jeszcze daleko, ja bym na Twoim miejscu zwiększyła,
      ale sama musisz zadecydować.

a.
      • malgoliwia78 Re: interpretacja wyników 18.10.11, 19:11
        od kiedy przyjmowałam Eutyrox to zawsze mialam TSH na poziomie 2,5 (+/-) i endo nic na to nie mowil ;/ udało mi się zapisać na jutro do innego endo - zobaczymy co powie ...
        Dziekuję za pomoc. Dam znać czego się jutro dowiem.
        Pozdrawiam
        • milaemalka Re: interpretacja wyników 18.10.11, 23:44
          Zycze ci trafić na dobrego lekarza .Wyniki są słabe ale wiekszosci lekarzom będą się podobały.Też radziłąbym zwiekszyć dawke
    • malgoliwia78 Re: interpretacja wyników 19.10.11, 19:56
      byłam smile poniesiono mi dawkę na 100 i mam za dwa miesiące zrobić badania, poczekam aż zacznie działać i poczuje się lepiej - mam nadzieje. Najgorszy u mnie jest przyrost wagi, przez ostatnie 4 miesiące przytyłam prawie 8 kg - koszmar, jużwcześniej miałam 20 kg nadpagaż - a teraz to już wogóle.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka