Dodaj do ulubionych

witamina D3 w zastrzykach

29.12.11, 10:13
Drodzy forumowicze podpowiedzcie mi prosze, od 3 mcy suplementuje wit D3 a nadal mam tragiczny jej poziom, wczoraj odebralam wyniki i szok 5,96 przy normie 30-50....no i co ja mam zrobic, dawke jaka przyjmowalam to 1600mj wiec chyba niemalo....
Moze mozna podac w zastrzyku ????, dodam ze bola mnie sstrasznie plecy a konkretnie krzyz...

Jakie dawki przyjmujecie i czy leczenie jest skuteczne ?
pozdrawiam
M
Obserwuj wątek
    • bebelu Re: witamina D3 w zastrzykach 29.12.11, 10:37
      eee tam , szok wink. Przy takim niedoborze, to dawka 1600 j.m w niczym nie pomoże, równie dobrze mogłabyś brać i 800 j.m.
      Poczytaj na forum, dużo osób pisze o uzupełnianiu przy różnych poziomach diagnostycznych.

Możesz też skrzystać z tabelki na tej stronie internetowej (po angielsku, bliżej dołu strony), można tu sobie wyliczyć dawkę i czas suplementacji w zalezności od wyniku. Jeśli będziez mieć problwmy, napisz to Ci pomogę.
      www.vitamind3-cholecalciferol.com/vitamin-d-deficiency.htm
      Dla przykładu, ja w listopadzie miałam poziom wit.d 20,88 ng/ml [11,1 -42,9], czyli jakieś 30% i za chwilę skończę 60 dni suplementacji dawką prawie 3600 j.m dziennie. A że mam kapsułki po 5000 j.m. to brałam jedną kapsułkę 5 dni w tyg. a w weekend robiłam przerwę, żeby wyszła średnia tygodniowa.
      • matyldzia38 Re: witamina D3 w zastrzykach 29.12.11, 10:59
        Dzieki bebelu....tzn ze moge strzelic 4000 dziennie i powinno byc ok ?, martwie sie ta witamina i wogole wwszystkim sie martwie bo nie moge tego opanowac....
        Wiem ze w aptece jest vigantolette po 1000 , wezme 4 tabsy dziennie i zbadam ten poziom wit D3 za miesiac
        Jak myslisz czemu nie przyswajam tej witaminy wogole ??
        czy to scisle zwiazane z chora tarczyca ???

Pozdrawiam
        Matyldziaa
        • bebelu Re: witamina D3 w zastrzykach 29.12.11, 11:46
          Nie wiem dlaczego wit.D się nie przyswaja, pewnie z powodu tarczycy i problemów z wchłanianiem, tak zresztą jak i inne witaminy i minerały. Z drugiej strony 1600 j.m. to o wiele za mało przy takim niedoborze, żeby cokolwiek z tego pozostało w magazynie.
          Sama mam lepsze i gorsze momenty z ogarnięciem tematu i siebie wink
          Teraz bierzesz 1600 j.m. to stopniowo dołóż po 500 lub 1000 j.m co parę dni, żeby organizm się przyzwyczaił, aż osiągniesz 4000 j.m. , bo różnie można zareagować na szybkie wprowadzenie wysokiej dawki. Pamiętaj też o magnezie (najlepiej 375 jonów dziennie - to 100% dziennego zapotrzebowania, a przy suplemenatcji wit.d magnez jest szybciej zużywany więc taka dawka to minimum), tylko bierz go oddzielnie, wieczorem na przykład, nie razem z wit.d. Jeśli jesz nabiał to wpaniem się nie przejmuj, tylko zbadaj go po dwóch tygodniach suplemenatcji 4000 j.m wit.d, żeby sprawdzić, czy nie przekracza normy.
        • arronia Re: witamina D3 w zastrzykach 29.12.11, 14:34
          Brałam 10 000 jednostek dziennie (w moim wątku mam gdzieś wyniki, przy których dostałam takie zalecenie).
          Póki brałam vigantolette, nie było widocznej poprawy w wynikach. Po przejściu na krople devikap wyniki się ładnie podniosły. Teraz biorę 5 000, na pewno żeby utrzymać, choć podniesienie jeszcze trochę poziomu by nie zawadziło. Niedługo się zbadam, co teraz w sprawie d3 we krwi słychać. A, przy braniu takich solidnych dawek robiłam badania (krew, dobowa zbiórka moczu).
          • matyldzia38 pytanie witamina D3 w zastrzykach 30.12.11, 13:18
            Czy duzy niedobor tej witaminy moze powodowac przewlekle bole krzyza ??
            Bardzo prosze o odpowiedz
            Pozdrawiam
            M
            • mlodamamas do Matyldy 21.08.12, 16:38
              matyldzia38 napisała:

> Czy duzy niedobor tej witaminy moze powodowac przewlekle bole krzyza ??
              > Bardzo prosze o odpowiedz
              > Pozdrawiam
              > M

Matyldo a przy niedoboach witaminy D3 zauwazylas, ze masz szary, niezdrowy odcien skory na calym ciele?

dzieki
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka