26.01.12, 16:55
Od jakiegoś czasu mam kłopoty z tarczycą. Pierwsze wyniki wykazały u mnie nadczyność .Po konsultacji u lekarza dostałam skierowania na ponowne wyniki i oznaczenie przeciwciał .Przez miesiąc brałam throzol 10 *1/2 tabletki ,po tym czasie wykonałam wyniki .Lekarz powiedział mi że teraz to jest nadczynnosc ale moze bedziemy za chwile musieli leczyc niedoczynność . Moje ostatnie wyniki były takie.....TSH.0,141 norma [0,27-4,2] FT4 1,04 [0,93-1,7] Ft3 3,12 [2,57-4,43] anty TPO 149,5 [0-30] Moje objawy raczej wskazują na niedoczynność ,tyję jestem zmeczona, mam co prawda jakieś kołatanie serca po przebudzeniu rano ale to po chwili ustępuje. Od jakiegoś czasu czuję jakby mięsnie nóg i rąk mnie bolały,były osłabione,czy takie objawy też moga występować przy hashimoto ? Jestem w tym temacie zielona ....może ktos mi doradzić jak sobie pomóc ? żeby się tak bardzo nie męczyć. Poczytałam trochę i jestem pod wrażeniem jaką tutaj niektóre osoby mają wiedzę
Obserwuj wątek
    • milaemalka Re: Witam ! 26.01.12, 18:18
      Pomijajac Tsh Twoje wyniki wskazują na niedoczynność Ft4=14% Ft3=29%.
      Możesz podać wynik usg ?
      • zpytaniami Re: Witam ! 26.01.12, 18:34
        Na wizycie miałam robione usg...co prawda nie otrzymałam wyniku ale lekarz powiedział ze jest guzek i zapalenie tarczycy typu hashimoto.Czy mogą to być poczatki...wyłapałam we właściwym czasie ...badanie zrobiłam przy okazji kontrolnych badań....swoją niedyspozycję przypisywałam menopauzie. Teraz jestem na nizszej dawce thyrozolu i po 2 miesiacach kontrola wyników
        • agusia324 Re: Witam ! 27.01.12, 01:07
          Witajsmile
          Ja nie jestem ekspertem, ale chciałam napisać Ci tylko że ja będąc w nadczynności po zleconej najmniejszej możliwej dawce Thyrozolu w trzy tygodnie "zjechałam" z poziomów ponad 100% na -65%...
          Ponoć ten Thyrozol wcale mi nie był potrzebny. On tylko uszkodził bardziej moją i tak już zniszczoną przez chorobę tarczycę.
          Ja bym na Twoim miejscu na pewno sprawdziła poziom hormonów dużo wcześniej niż po 2 miesiącach, zwłaszcza jeśli masz objawy niedoczynności.
        • zpytaniami Re: Witam ! 27.01.12, 09:47
          Dziękuję....jestem pod wrażeniem waszych wiadomości. Tak chyba zrobię i pod koniec miesiąca sprawdzę wyniki. Przy okazji jakie są ceny badań b12 d3 ferrytyny ...zupełnie nie wiem juz mnie troszeczkę to finansowo przerasta...po co płacimy składki na ubezpieczenie jak musimy i tak prywatnie robic badania ...szok !!!Czy objawy bólów mięśni mogę przypisać tarczycy ? Czy miał ktos szybsze bicie serca po przebudzeniu ? Jakie mogę brać suplementy ? Zdrówka wszystkim życzę smile
    • pies_z_laki_2 Re: Witam ! 27.01.12, 02:31
      Ależ masz śliczną niedoczynność, już teraz powinnaś łykać hormon tarczycowy, żeby podnieść poziom fT4 i fT3. Jeśli nic nie łykasz to źle. Jeśli łykasz blokery tarczycowe, to też niedobrze. I do tego wizyta za dwa miesiące... Słusznie lekarz mówi, że Hashi to czasem niedoczynność, a czasem nadczynność, ale to można regulować sensownym łykaniem hormonów i suplementów smile

Jak sobie pomóc? Zbadać poziom wt. D3, B12 i ferrytyny plus morfologię i lipidogram. Z reguły trzeba uzupełniać niedobory witamin i mikroelementów, a za wysoki cholesterol reguluje się sam równolegle z uregulowaniem hormonów tarczycowych.

• zpytaniami Re: Witam ! 27.01.12, 10:13
        Dziękuję....jestem pod wrażeniem waszych wiadomości. Tak chyba zrobię i pod koniec miesiąca sprawdzę wyniki. Przy okazji jakie są ceny badań b12 d3 ferrytyny ...zupełnie nie wiem juz mnie troszeczkę to finansowo przerasta...po co płacimy składki na ubezpieczenie jak musimy i tak prywatnie robic badania ...szok !!!Czy objawy bólów mięśni mogę przypisać tarczycy ? Czy miał ktos szybsze bicie serca po przebudzeniu ? Jakie mogę brać suplementy ? Zdrówka wszystkim życzę smile
        • agusia324 Re: Witam ! 27.01.12, 10:31
          ceny tych badań nie są niestety niskie...
          poszukaj w kilku laboratoriach i wybierz najtańsze
          wit. B12 i ferrytynę udało mi się ostatnio na fundusz zrobić, wcześniej płaciłam za ferrytynę ok. 30 zł, za b12 nie pamiętam
          wit. D to w moim labie koszt około 160 złsad
          • zpytaniami Re: Witam ! 27.01.12, 14:17
            To nie za wesoło....czy lekarz POZ mpże dac skierowanie na te badania ?czy tylko specjalista ? bo u endokrynologa leczę się prywatnie. Nie rozumię dlaczego stwierdzacie u mnie nieoczynność...tsh jest za niskie...będę musiała się doszkolić w temacie....czy przy takich jak ja hormonach już mozna mówić o niedoczynności ? nie patrzymy wtedy na wynik tsh ? Zdróweczka życzę smile
            • pies_z_laki_2 Re: Witam ! 28.01.12, 00:20
              Na tsh, B12 i D3 może skierowanie dać rodzinny (moja internistka wystawiła mi skierowanie), na fT3 i fT4 chyba tylko endo, może jeszcze gin-endo, ale tego nie jestem pewna. Za to wszystkie badania muszą być zrobione z jednego pobrania, czyli masz skierowanie na tsh, ale bez wolnych hormonów, najpierw idziesz do kasy, opłacasz dodatkowe testy i dopiero oddajesz krew na wszystkie trzy parametry, z czego kawałek płacisz sama, a kawałek płaci nfz ssąc z twoich składek.

Od endo weź zaświadczenie o tym, że jesteś przewlekle chora (Hashimoto), dzięki temu będziesz mogła przedłużać recepty na hormony u rodzinnego i będziesz kupowała leki z listy refundowanych, a nie za 100%
              • hashi-tess Re: Witam ! 28.01.12, 01:16
                pies_z_laki_2 napisała:

będziesz kupo
                > wała leki z listy refundowanych, a nie za 100%

dzisiaj przy zakupie 2 opak. letroxu 50mg, tj. 100szt.
                zaoszczędziłam chyba/aż 4 zł.
                Teraz nie wiem co mam z tymi oszczędnościami zrobić.
                Rodzina zaproponowała mi otworzenie rachunku
                oszczędnościowego w jednej z korporacji bankowej.
                Niestety na prowadzenia tej lokaty nie przystał
                żaden bank.
                Chyba jutro z tej radości kupię sobie kawę.
                Tylko nie wiem czy też mi wystarczy.

Reasumując:
                strach się bać.
                • pies_z_laki_2 Re: Witam ! 31.01.12, 13:23
                  Nie no, oplułam ze śmiechu monitor smile

Ale z drugiej strony mój Sz.M. wykupuje nagminnie leki na uregulowanie nadciśnienia i tu koszty idą w grube setki każdego miesiąca. I to już jest odczuwalna różnica, czy 100%, czy 30%, czy ryczałt.

• errato1 Re: Witam ! 27.01.12, 18:56
            trochę OT: warto podzwonić po laboratoriach i popytać o koszt badań. ostatnio obdzwoniłam kilka labów w swojej okolicy i okazało się, że wit. D3 kosztuje od 50 do 150 zł!
            • milaemalka Re: Witam ! 27.01.12, 19:41
              szkoda,ze nie masz wyników usg.Jezeli lekarz mówił o hashimoto musiał widziec zmiany w budowie tarczycy,,wazna jest też jej objętosc.Moim zdaniem z takimi wynikami nie mozesz czekac z wizytą.Jeżeli nadal bierzesz te tabletki wpedzasz sie w wieksza niedoczynnosć.Tsh nie jest tak istotne jak Ft3 i Ft4.z badaniami spokojnie,najważniejsze to hormony trzeba podnieśc
              • zpytaniami Re: Witam ! 30.01.12, 10:53
                Dziękuję....no tak ale żeby zmienić leczenie muszę chyba miec wyniki badań...zrobię na pewno w tym tygodniu...jestem na początku leczenia i wszystko troszeczkę mnie przerasta...wierzę lekarzowi...teraz biorę 2razy po pół tabletki throzolu10....wiem że to zbija nadczynność.no ale właśnie z nadczynnością poszłam do lekarza....teraz podobno moje hormony pokazują niedoczynność.....co robić?????? Pozdrawiam smile
                • hashi-tess Re: Witam ! 30.01.12, 19:09
                  jeśli w usg wyszły początki hashimoto,
                  to 2 m-ce zażywania tyreostatyku to szmat czasu.
                  Zrób te badania /FT4 i FT3 z TSH/ i idź do lekarza
                  z nimi, aby nie wpaść w ogromną niedoczynność.
                  Poczytaj wątki alva-alva i agusi.
                  One cierpiały i jeszcze cierpią.
                  Nie daj się.
                  Trzymam za Ciebie kciuki i czekam na badania.

Tess
                  • milaemalka Re: Witam ! 31.01.12, 00:10
                    Nie znam tabletek,które bierzesz ale uwazam ,ze jesteś w niedoczynności i pogłebiasz ja zażywajac je. Dlatego radziłam jak najszybciej isć do lekarza.Zrozumiałam,ze wyniki,które podałas są świeże,jesli nie to koniecznie zrób.Piszac,że spokojnie z badaniami miałam na myśli wit d (jeśli z finansami jest cieżko.)ale nie hormony.
                    • pies_z_laki_2 Re: Witam ! 31.01.12, 13:36
                      >Czy objawy bólów mięśni mogę przypisać tarczycy ? Czy miał ktos szybsze bicie serca po przebudzeniu ? Jakie mogę brać suplementy ? Z

Tak, mięśnie mogą boleć przy niedoczynności. Stawy też. "Bicie serca" można przypisac np. niedoborom wit z grupy B, poczytaj wątek Nebiru.

Suplementy to najchętniej dopiero po zrobieniu badań ew. niedoborów, a nie w ciemno. Jak zaczniesz łykać witaminki teraz, to badania wyjdą nieprawdziwie i nie będziesz miała punktu odniesienia... a lekarze przez to nie przepiszą uzupełniania lekami, więc będziesz musiała uzupełniać mniejszymi dawkami dostępnymi bez recepty. Zamknięte koło... (zakładam, że niedobory możesz mieć, ale czy tak jest mogą pokazać badania)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka