Mam kilka pytań odnośnie alergii, jej diagnozowania i leczenia.
Poczytałam już temat na forum, natomiast ciekawa jestem Waszych doświadczeń.
U mnie alergia pojawiła się kilkanaście lat temu-jeszcze w szkole podstawowej. Początkowo były to typowe objawy w sezonie pylenia-katar sienny, spuchnięte oczy itp. Potem doszła alergia na jabłka. Orzechy, migdały. Kiwi... czereśnie, wiśnie i mnóstwo innych rzeczy.
Nigdy nie leczyłam się z powodu alergii. Po stwierdzeniu, że coś mnie uczula po prostu odstawiałam dany produkt. Katar "sezonowy" zamienił się w całoroczny i ... chyba "nauczyłam się" z tym żyć
Raz trafiłam do alergologa w celu diagnostyki-pamiętam, że po testach skórnych czułam się fatalnie, spuchłam (tzn moje ramię) jak balon, a wszystkie bąble zlały się ze sobą

. Miałam pojawić się za jakiś czas i powtórzyć te testy, bo nie dało sie odczytać wyniku. Powtórki nie było-bo zaszłam w ciążę i o całej sprawie zapomniałam.
Alergia jednak nie minęła, tylko rozwijała się dalej. Myślę, że już wtedy miałam Hashi, tylko o tym nie wiedziałam.
Potem raz jeszcze trafiłam do alergologa, który przepisał mi leki, których oczywiście nie brałam bo czułam sie po nich fatalnie.
Obecnie postanowiłam, że "wezmę się za siebie" i w końcu zdiagnozuję i zacznę leczyć tę nieszczęsną alergie.
W tej chwili łatwiej byłoby wymienić produkty które mogę jeść, niż te, których nie mogę. Myślę że moja dieta zamyka się w kilkunastu potrawach z kilkunastu produktów. Sądzę, że niestety wpływa to bardzo na niedobory różnych substancji w moim organizmie, a te z kolei na stan zdrowia i samopoczucia.
Zastanawiam się czy to kiedyś minie czy też stan będzie się nadal pogarszać? Jak się ma poziom hormonów tarczycy do nasilenia o objawów? Czy po ustawieniu hormonów alergia znika bądź zmniejsza się znacznie?
Jak poprowadzić diagnostykę? Rozumiem, że testy płatkowe /skórne odpadają? Czy możliwe jest oznaczenie wszystkich alergenów z krwi? I czy to w ogóle ma sens, skoro odczulanie w Hashimoto również jest przeciwwskazane? Może po prostu zaopatrzyć się w leki p. alergiczne i grzecznie łykać je do końca życia tak jak tyroksynę?
Będę wdzięczna za opis Waszych doświadczeń w temacie alergii, w szczególności przebiegu choroby i nasilenia objawów oraz diagnostyki/leczenia.
Mam też prośbę o linki do artykułów, w których wyjaśnione jest dlaczego przy Hashi nie można przeprowadzać testów skórnych ani odczulania. Chcę się dobrze przygotować przed wizyta u alergologa, bo mimo że już u niego byłam nie wiem jaka jest jego wiedza w tym temacie, gdyż było to jeszcze przed diagnozą Hashimoto.